27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (2023)

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (1)

Több mint testápolók: kozmetikumok átvilágítása

Kozmetikum-összetevõk listája – egészségi értékeléssel

A gyártók trükkjei

Drága krém – olcsó hatás

Káros anyagok

Keverjünk krémet házilag – RECEPTEK

Testápoló kislexikon

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (2)

Ökotárs Fogyasztóvédelmi Füzetek 2001

Testápló Kislexikon

ISBN 963 00 9089 9

Összeállította: dr. Rózsa Sándor

Szerkesztette: Móra Veronika

Szaklektor: dr. Amtmann Mária

Olvasószerkesztõ: Varga Éva

Tervezés: Juhász Gabriella

Nyomda: ETO Print Kft. Budapest

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (3)

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (4)

Az ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY nem nyereségérdekelt, politikától és pártoktól független, a környezet állapotánakjavításáért és a hazai civil szféra és a lakosság környezetiérzékenységének és a tudatosságnak fejlesztéséérttevékenykedõ szervezet. Kérjük, amennyiben egyetért céljainkkal és módjában áll, támogassa alapítványunkat ésezen keresztül a környezetvédelem ügyét.

Számlaszámunk10900028-00000007-62300934 (forint)76230101 (USD)7623001 (euro)Creditanstalt Rt. 1052 Budapest, Szervita tér 8.

Adószámunk: 18062427-2-43

Elérhetõségünk1117 Budapest, Móricz Zs. körtér 15. 1519 Bp., Pf. 411Tel./fax: 06-1-466 8866e-mail: [emailprotected]: www.okotars.hu

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (5)

TartalomKrémezni érdemes, de nem mindegy, mivel 2

Hidrolipid film 2

Az életmód a döntõ 3

Milyen típusú a bõrünk? 3

Összetétel, krémtípusok 3

Nappali krémek (O/V-emulziók) 5

Éjszakai krémek (V/O-emulziók) 5

Az O/V-krém száríthatja a bõrt 6

Fiatalít-e a krém? 6

Mi igaz a reklámból? 7

Csomagolás, víztartalom 8

Mibõl áll a krém? 9

Hajsamponok és egyéb szerek 10

Káros anyagok a kozmetikumokban 13

Kozmetikum-összetevõk listája– egészségi értékeléssel 15

Hogyan használjuk a listát? 15

Jelölések, rövidítések 17

MellékletKeverjünk krémet házilag! 141

Hol szerezzük be az alapanyagokat? 141

Krémkészítés tartósító nélkül 142

A legegyszerûbb alapkrém 143

Speciális krémek 143

Alapanyagok 143

Olajok 144

Emulgeátorok 145

O/V-emulgeátorok 145

Köztes típusok 146

V/O-emulgeátorok 146

Sûrítõk 146

Hatóanyagok 148

Tartósítók 149

Milyen bõrhöz milyen anyag? 149

Testápolók receptjei 150

Samponkeverés házilag 153

Milyen hajhoz milyen anyag? 155

Hajsamponok receptjei 155

Dezodor és fogpaszta receptek 157

Szakirodalom, honlapcímek 159

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (6)

Krémezni érdemes, de nem mindegy, mivel

Testünk és környezetünk érintkezési felülete, a bõrkülsõ hatásoknak különösen ki van téve. Bõrünkhamar elhasználódik, szárazzá, érdessé, ráncossáválik, ha nem ellensúlyozzuk a napfény, a szél, a hideg, a forróság, a légszennyezés, a tisztítószerekhatását. A bõr ugyan védekezik ez ellen, zsíros váladékkal (faggyú) „keni magát”, ám elõfordulhat,hogy ez nem elegendõ. Különösen a munkahelyi ésa nagyvárosi légszennyezés káros hatásai, valamintaz öregedéssel járó bõrelváltozások ellen tanácsos –fõképp száraz bõrûeknek – a rendszeres krémhasz-nálat. A zsíros bõr, a gondos napi tisztításon kívül,általában krémezést nem igényel. Ám mint mindig,itt is a megelõzés a leghatékonyabb. Ha óvakodunka túlzott igénybevételtõl, például a mértéktelen napozástól, bõrünk ezt meghálálja. Az erõs napfénytõl vagy vegyszerektõl károsodott bõrönmár nehéz segíteni. (Egy színes bõrû szerint „Napra csak a fehérek és a szamarak mennek”.) Németországban például a szoláriumok használata 18 éven aluliaknak tilos. Az erõsödõ ultraibolya sugárzás miatt egyre gyakoribbá váló bõrrák az egyik leggyorsabban ölõ rákbetegség. Ne hívjukki magunk ellen a sorsot a bõrt is károsító cigaret-

tázással, fölösleges napozással és olyan szerek hasz-nálatával, amelyekrõl nem tudjuk, hogyan hatnak!Kiadványunk ez utóbbihoz nyújt segítséget: kozmetikai anyaglistánk alapján tájékozódhatunk az egyes összetevõk egészségi hatásairól.

Hidrolipid filmBõrünk felszínét vékony V/O-emulzióréteg (lásdalább) védi. A faggyúból, szaruzsírból és vízbõl állóúgynevezett hidrolipid film a bõr saját krémje,amely óvja a bõrt a mechanikai, fény-, vegyi ésegyéb hatásoktól, és fõleg a kiszáradástól. Savasságafolyamatosan pH5 körüli, bõrünk ezt tejsav és mássavak termelésével szabályozza. A sav enyhe baktériumölõ hatású, védi a bõrt a kórokozóktól,sõt az ártalmatlan baktériumok megtûrésével nemengedi érintkezni bõrünket a kórokozókkal. A hidrolipid film savasságát tehát nem szabad sem-legesíteni. Ezért ajánlják a bõrgyógyászok a pH5savfokú testápoló szereket. Sajnos a tiszta háziszap-pan erõsen lúgos, és a savas bõrközegre rombolóhatású. A finom pipereszappanok valamivel enyhéb-bek. Érzékeny bõrûek használjanak baba-szappanokat vagy folyékony, enyhe tenzidekbõl állókézmosókat. A bõr savassága órákon belül regene-rálódik, mégsem ajánlatos, ha bõrünk gyakranérintkezik tenzidekkel. Így például a bõrgyógyászok

2 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (7)

eltanácsolnak a napi tisztítószeres fürdõzéstõl. Feleslegesen ne kenjünk magunkra naponta ismeretlen hatású anyagokat, hiszen a levegõvel,vízzel, élelemmel amúgy is óhatatlanul számos káros anyag jut a testünkbe.

Az életmód a döntõA jó krém bõrápoló segédeszköz, ám ki kell emelnünk, hogy a döntõ itt is, mint más egészségikérdésekben, az életmód, elsõsorban a táplálkozás.Aki sok zsírt eszik, ne csodálkozzon, ha az a bõrénis látszik! (Mitesszerek, pattanások formájában.) A bõr táplálása, építése csakis a vérkeringésen keresztül lehetséges. A legjobb „krém” mindig a friss fõzelékféle, gyümölcs, gabona. A kiegyen-súlyozott táplálkozás, a különbözõ élelmiszerekegyensúlya, az elegendõ testmozgás és a friss levegõ hatására bõrünk korunknak megfelelõen rugalmas, tiszta, és közérzetünk is kiváló lesz.

Milyen típusú a bõrünk?Akik figyelnek a testükre, bõrük reakcióira, tudják,hogy milyen típusú a bõrük. A zsíros bõr példáulpattanásokra, kiütésekre hajlamos, az inggallért, fehérnemût erõsebben szennyezi. Ha száraz papírzsebkendõvel orrunk nyergét, homlokunkat, arcunkat végigdörzsöljük, a zsíros bõr a papíron

zsírnyomokat hagy.Kevert bõrtípusnálzsírnyom csak egy-kéthelyen látható a zseb-kendõn. Száraz bõrnél a zsebkendõ egyálta-lán nem zsírosodik. A bõr fiatalságát rugal-massága mutatja. Ezt csípéspróbával ellenõrizhetjük. Ha kézfejünk bõrétvagy alsó szemhéjun-kat becsípve kihúzzuk,öregedõ bõrnél a redõcsak lassan húzódikvissza. A bõr korai öre-gedése fõleg a mélyrétegi vízhiány miatt lép föl al-kati és helytelen életmód következtében. A közpon-ti fûtés, a nedvszívó (például glicerines) testápolók,a túlzott napozás, a szolárium kiszárítja a bõrt.

Összetétel, krémtípusok

Meglepõdtem, amikor laborvezetõ leverkuseni barátom saját készítésû krémmel ajándékozott meg. „Te tudsz krémet keverni? – kérdeztem. „Ugyan,

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 3

Zsír és víz: a bõr

Hajszál

Haj-hagyma Verejték-

mirigy

Vérerek

Felhám

Irha

Faggyúmirigy

Zsírszövet

Ideg

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (8)

semmiség! Csak egy kis emulgeátor, olaj és víz kellhozzá!” Ezek után magam is kipróbáltam, sõt éve-kig krémkeverést tanítottam a kölni népfõiskolán.

Mindenki vízzel fõz. Még a leghíresebb krémek fõalkotórésze is víz. Ezt bizonyítja az is, hogy a gyárikrémek dobozán föltüntetett összetétel-lista elsõhelyén rendszerint „aqua” szerepel. (Az anyaglista csökkenõ töménységi sorrendbentünteti fel az összetevõket.)

A krém tehát nem más, mint víz és olaj keveréke.Mivel e kettõ taszítja egymást, kell némi „ragasztó”,ami összeköti õket: ez az emulgeátor. A krémfizikokémiailag emulzió – olyan stabil keverék,amelyben az egyik anyag apró cseppecskék formájá-ban eloszlik a másik anyagban.

Ha olajcseppeket keverünk el vízben, akkor olaj a vízben, O/V-emulziót kapunk. Ilyen például a tej,vagy a matt krémek java része. Ezek általában vizesebb krémek.

Ha fordítva, vizet diszpergálunk olajban, akkor vízaz olajban, V/O-emulziót kapunk (ide tartozik például a vaj, a napozókrém, a Nivea). Ezek általá-ban zsírosabb krémek.

A két krémtípus valójában nem a víz–olaj aránya,hanem a víz–olaj kötésjellege, illetve a krém vízbenvaló oldhatósága alapján különböztethetõ meg. Így az elsõ típus, az O/V-emulzió könnyen lemosha-tó, hidrofil, matt krém, míg a másik típus, a V/O-emulzió vízben nem oldódó, lipofil, bõrönfénylõ preparátum. Utóbbiak közé tartozik például a popsikenõcs vagy a napozókrém, amely vízzelgyakran kerül érintkezésbe, ezért nem lenne elõnyös, ha lemosódna.

A nappali és az éjszakai krémek jellemzõ tulajdon-ságai röviden összefoglalhatók:

Nappali krém Éjszakai krém

O/V-emulzió V/O-emulziómatt fényesvízzel lemosható, hidrofil nem mosható le, lipofilvizes zsírostej vaj, popsikenõcs, napozókrém

4 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

Víz Olaj

VízmolekulákOlajmolekulák

Olaj a vízben (O/V-emulzió)

Víz az olajban (V/O-emulzió)

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (9)

A krémkészítéshez nélkülözhetetlen, és a házi keveréshez is használt emulgeátorok ma már szinte-tikus anyagok, de a természet is bõven kínál belõ-lük. A krémeket eleink még a természet kínáltaemulgeáló tulajdonságú anyagokkal keverték: tojással, szójával, viasszal elegyítették. E recepteknémelyike máig fönnmaradt (lásd a mellékletben).Az emberi test is termel emulgeátorokat, különbö-zõ emésztõ nedveket, epét stb., amelyek a táplálékzsírjait apró cseppekre osztják, hogy azokat föl tud-juk szívni. Ha belsõ szerveink nem tudnak emul-geátorokat termelni, akkor a zsíros ételeket nemtudjuk megemészteni.

Nappali krémek (O/V-emulziók)A nappali krémek könnyen fölhordhatók és gyorsanfölszívódnak a bõrbe. Vízben oldódnak. Hígításukkor kozmetikai tejet kapunk (lotion). Lehetnek festõ (make up) hatásúak is, ilyenkor színezõ fémoxid-pigmenteket (vas-oxidot, titán-oxi-dot) kevernek a krémbe.

Mi a helyzet az úgynevezett hidratáló krémekkel?Ezek nedvességszabályzókat tartalmaznak (aminosa-vakat, pentózokat, tejsavat), amelyek nem tévesztendõk össze a nedvességtartó szerekkel(szorbit, glicerin). Utóbbiak a készítmények kiszáradását akadályozzák meg, hogy az mindig jól

kenhetõ legyen. Magukhoz vonzzák a vizet, ezért a bõr-ápolásban semmikeresnivalójuk. Ottugyanis ellenkezõhatást érhetnek el: a bõr alsó rétegeibõlfölszívják a vizet, éskiszárítják azt. (Házikrémekbe ilyen sze-reket nem keve-rünk). Az elõzõ cso-port, a nedvességszabályzók hatása sok bõrgyógyászszerint szintén kétséges.

Éjszakai krémek (V/O-emulziók)Ezek rendszerint víz az olajban emulziók. Több zsírttartalmaznak, tehát jobban zsíroznak. Fényesek, a víz–olaj kapcsolat vízzel nehezen törhetõ fel,ezért vízben nem oldódnak, vízzel nem moshatókle. Ilyenek például a babakrémek (Penaten), amelyek víztaszítók, hiszen a gyakorta pisis gyerek-popsiról a víz lemosná a kenõcsöt.

Két példa: Nivea és Florena Mindkettõ zsírgazdagV/O-emulzió, fénylõ éjszakai krém. Míg a Nivea vi-lágmárka, a Florena tipikus NDK-termék. Mivel ke-

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 5

Víz Olaj/zsír

Vízkedvelõ rész Zsírkedvelõ rész

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (10)

vés bennük a víz, kevésbé romlékonyak, tartósítótnem tartalmaznak. Parfüm sincs bennük, a cégek a krémek jellegzetes saját illatára helyezik a hang-súlyt, amit a fogyasztók megszoktak. Kritikus PEG-emulgeátorokat sem tartalmaznak. Mindkét krémetbírálják 10 százalékos ásványi olajtartalma miatt. A Nivea tipikus szárazbõr krém, glicerint és pan-tenolt is tartalmaz. (7)

Az O/V-krém száríthatja a bõrtAz arcápoláshoz sokan sajnos nem a megfelelõ krémet választják. A száraz, öregedõ bõrhöz némelymatt, nappali krém nem ajánlatos, mert a kívána-tossal ellentétes hatást érhetünk el. Már említettüka glicerin és a szorbit bõrszárító hatását. Igazugyan, hogy az O/V-krémek gyorsan fölszívódnak ésmegduzzasztják a hámréteget (hidratálnak), ám a krém, ha nem pótolják, egy idõ múlva, amikor a felsõbb rétegbõl a víz elpárolgott, a nedvességetaz alsó, mélyebb rétegekbõl szívja föl. Az egyébkéntis száraz bõr tovább töredezik, finom repedések keletkeznek rajta, amin keresztül újabb nedvességtávozhat és a gyulladásveszély is nõ. (8, 9)

Az O/V-krém inkább szárít, mint hidratál. Ezt meg-akadályozandó, folyamatosan, 4-5 óránként kellenekrémeznünk magunkat, ezt pedig ki teheti? (Ugyanaz a helyzet, mint a fluorral a fogkrémben).

Az éjszakai, fényes krémek ezért sokkal alkalmasab-bak a száraz, idõsödõ bõr ápolására. Ezek V/O-típusú krémek, zsírosabbak, stabilabb zárórétegetképeznek a bõrön, a vizet jobban kötik, ezáltal a bõrt jobban védik a kiszáradástól.

Fiatalít-e a krém?A rendszeres krémhasználat különösen a száraz,öregedõ bõrre van jótékony hatással, védi a továbbikiszáradástól. Ám a reklámok által ígért fiatalító cso-dáknak nem szabad hinnünk. A bõrünkre juttatottkrém-film védi ugyan bõrünket az idõjárástól, ám a levegõ káros anyagait is magába szívhatja. Kréme-zéssel csupán a külsõ hámréteget befolyásolhatjuk.A bõr kívülrõl nem táplálható. Ha egyes hatóanya-gokat a bõr átmenetileg föl is vesz, a nyirok- és vérerecskék azokat rövid idõn belül elszállítják.Ezért kétséges például a vitaminok és a friss sejtpre-parátumok hatása a krémben. A nagy molekulájúkollagén és elasztin adalékok (komplexek) be semtudnak jutni a bõrbe. (4)

2000 õszén két német intézet is vizsgálta az úgyne-vezett ránctalanító krémeket. (5, 6) A frankfurtiÖKO-Test húszféle gyári krémet vizsgált meg, ezekközül egy sem ért el látható hatást a bõrön. Nem iscsoda, hiszen a ráncok általában 300 mikrométermélyek, a krémezés simító hatása pedig mindössze

6 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (11)

10 mikrométer (a milliméter századrésze). A vizsgá-lat ellenben számos káros anyagot talált a készítmé-nyekben. A berlini Stiftung Warentest cég sem tudtamegerõsíteni a vizsgált krémek tényleges ráncta-lanító hatását. Mindössze két (olcsó) krémnek voltvalamennyi mérhetõ simító hatása a bõr külsõ réte-gén. A vízfelvételt (a bõr megduzzadását) viszontmindegyik krémnek sikerült elérnie, tehát egyféleátmeneti hidratálás vitathatatlan.

Fiatalít-e a krém? A megkérdezett hölgyek egyikeegyszerûen eldöntötte a vitát: „Nem tudom, hatnak-e a krémek. Mindenesetre az én bõröm simább és puhább lesz tõlük, én szépnek érzemmagam, és ez a fontos.”

Mi igaz a reklámból?

Ki ne olvasott, hallott volna már sima, bársonyosbõrt ígérõ, ráncokat eltüntetõ és egyéb csodákathirdetõ reklámszövegeket? Az összes reklám közültalán a kozmetikai reklám a legmegtévesztõbb: kitudja, mibõl áll és hat-e egyáltalán a drágán kínáltfehér keverékek tömege? A krémnél csak egy a biztos: a gyártó nyereségre törekszik. A krém hatása nehezen ellenõrizhetõ – a fogyasztók, de a fogyasztóvédelmi intézetek sem képesek erre. Se szeri, se száma azoknak a hatóanyagoknak, ame-

lyekre hivatkozva hihetetlen hatásokat ígérnek a gyártók, ám a reklámokban nagyon kevés az igaz-ság. Tudják ezt a nõk is, mégis hagyják magukat becsapni. Így például gyakran elõfordul, hogy a gyártók egy-egy növénykivonat vagy olaj hozzá-adására hivatkozva ígérik a kívánt hatást. Ha azon-ban egy pillantást vetünk az összetétel-listára, aztlátjuk, hogy a reklámozott anyag egészen hátul áll a sorban, tehát nagyon kis mennyiségben keverik a krémbe, éppen csak annyit, hogy ráírhassák a dobozra a vásárlóvonzó „kalendula”, „avokádó”stb. hatóanyagot. Ezek az anyagok egyébként bõsé-gesen adagolva hatnának is. Ha hajsamponról vanszó, a kiemelt hatóanyagnak ráadásul még idejesincs hatni, hiszen rögtön kimosódik az öblítõvízzel.

A bõrgyógyászok jó része sem vélekedik túl kedvezõen a tömeggyártású kozmetikumokról, eztnéhány bíráló idézet is alátámasztja: „Kozmetiku-mok? Olyan készítmények, amelyek sok fantáziát,kevés hatást és ehhez képest nagy kockázatot jelen-tenek.” (10) „Szerencsére az emberi bõr és haj sok-kal ellenállóbb, mint amilyennek tûnik, különbennem bírnák ki azokat az elképesztõ tortúrákat,amiknek néhány preparátum által ki vannak téve.”(11) A német reklámtörvény szerint például a gyár-tónak csupán azt szabad állítani, hogy termékehasználata után a bõr fiatalabbnak tûnik, és nemazt, hogy valójában fiatalabb lesz.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 7

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (12)

Vajon hogy ígérhet a kozmetikai ipar egyéni ápolásttömegtársadalomban, tömeggyártással készítettkrémjeivel? A bõr az a szervünk, amely különösenjellemzõ ránk, tükrözi egészségünk, lényünk állapo-tát. Az egyénre szabott bõrápolás csak akkor sikerülhet igazán, ha mindenki saját maga készíti ela bõréhez legalkalmasabb preparátumot.

A kozmetikai ipar a termék árának körülbelül 15 százalékát költi hírverésre. Ezt természetesen a fogyasztók fizetik meg, ennyivel drágább lesz a termék. A gyártók nem átallanak óriási hírverésselismételten „új” és „újabb” terméket piacra dobni.Ám az új név és csomagolás mögött gyakran csupán a régi termék rejtõzik, kissé megváltoztatottparfümmel és színnel. A reklám mindenható: nagyotmondással, téves szépségeszmények hirdeté-sével majdnem minden termék eladható. A reklám-szakemberek pontos pszichológiai ismeretek alap-ján építik föl stratégiájukat, a célcsoport álmainakmegfelelõen. Többet ígérnek, mint krémet: kizáró-lagosságot, sportosságot, egészséget, fiatalságot, ha-gyományt – valójában ezeket adják el, mert ezekért a fogyasztó minden pénzt megad. Ideálisalak, makulátlan arc, mesebeli szépség jelenik meg a reklámképeken, amelyek kisebbségi érzést keltenek bennünk, és mindent megtennénk, hogy olyanok legyünk, mint a reklámalakok.

Öntudatos ember nem ül föl a reklámnak. Ne hall-gassunk rá, csak azt vásároljuk, amire igazán szük-ségünk van. Tájékozódjunk: valójában milyenek,mire is jók a termékek, és gondosan mérlegeljük,megérik-e az árukat?

Csomagolás, víztartalomAmikor elõször kevertünk krémet hallgatóimmal a kölni népfõiskolán, meglepõdve láttuk, hogy az emulgeátorral telített olaj mennyi vizet képes föl-venni! Egy rész olaj öt, sõt tíz rész vizet is képesmegkötni. A margarinok között, amelyek szinténkrémek (emulziók), találunk 30, 50, sõt néha 70 százalékos víztartalmúakat is. Aki a legkisebbzsírtartalmú margarint választja, drága pénzért vesz70 százalék vizet. Ugyanígy van a krémeknél is: java részük gyakran víz, amit drágán adnak el a fogyasztóknak. (Melyik a legdrágább víz? Ami a vi-zezett borban van – mondja a vicc. Hozzátehetjük:meg ami a krémben…) Kiszámítottuk, hogy egyesmárkás krémek 1 grammja drágább, mint 1 grammezüst. A nõk a márkanevet, az óriási gonddal tervezett, csábító csomagolást és az illatot fizetikmeg. És gyakran a csomagolás is megtévesztõ. Különösen a krémeké – a krém mennyisége általá-ban jóval kevesebb, mint ahogy azt a doboz nagysá-gából gondolni lehetne. A kettõs csomagolás,

8 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (13)

a magas tégelyek befelé gömbölyödõ alja ügyes csalafintaság. Ezért fontos vásárlás elõtt elolvasni,hány gramm krémet is tartalmaz a doboz?

Mibõl áll a krém?

A krém víz és olaj tartós keveréke, emulziója, amibeszámos más összetevõt is beledolgoznak. (A kenõcs tulajdonképpen illat nélküli gyógyászatikészítmény.) A gyári krémek komponensei általábana következõk:

1. víz;2. krémalap (zsírkomponens);3. emulgeátor;4. sûrítõ;5. hatóanyag;6. illatanyag;7. tartósító;8. segédanyagok.

1 Víz Oldószer, általában sómentes vagy desztilláltvíz, aránya 0-80 százalék lehet. Ha az O/V-, olaj a vízben krémeket fölhígítjuk, lotionokat (tejeket)kapunk.

2 Krémalap Zsírok, olajok, viaszok, zsírszerû anyagok, kõolajszármazékok. Elõfordul, hogy egy-egy alkotó többfunkciójú, például emulgeátor,lipid, tenzid is egyben. Egyes zsírkomponensek

önemulgeálók. Tipikus krémalapok: növényi ola-jok, lanolin, vazelin, sztearin.

3 Emulgeátor A víz és az olaj tartós keverékét stabi-lizáló, elõsegítõ anyag, emulzióképzõ. Ha az emul-geátor vízben oldódik jobban, vízvonzó hatása erõsebb, akkor hidrofil O/V-emulgeátorról (mattkrém), ha zsírban oldódik jobban, lipofil V/O-emul-geátorról, illetve emulzióról beszélünk (fényeskrém). Az emulgeátorok java része szintetikus (például gliceril-, szorbitán-, PEG-származékok), devannak természetes emulgeátorok is (például a lecitinek).

4 Sûrítõ Kemény zsírok, viaszok, melyek a készítmény állagát (keménységét) adják, példáulkakaóvaj, cetzsírpótló, gliceridek, zsíralkoholok.

5 Hatóanyag Bõrpuhító, regeneráló, nyug-tató, nedvesítõ (hidratáló), sebgyógyító, fényvédõanyagok.

6 Illatanyag Illóolajok, parfümök, melyek elfedik a krém alapszagát, kellemesen illatosítják a bõrt. Ezeket gyakran oldódáskönnyítõvel viszik a krémbe.

7 Tartósítók Megakadályozzák a krém romlását. A szintetikus baktériumölõk és avasodásgátlók(antioxidánsok) gyakran megterhelik, izgatják a bõrt, és allergiát is okozhatnak.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 9

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (14)

8 Segédanyagok Savfokszabályzók, stabilizátorok,gélképzõk, oldódáskönnyítõk, oldószerek, a készít-ményt nedvesen tartó anyagok (glicerin, szorbit).

Hajsamponok és egyéb szerekA bõrápoláshoz szorosan hozzátartozik hajunk ápo-lása is. Amit a bõrrõl elmondtunk, itt is érvényes:külsõleg a haj minõségét nehéz befolyásolni. A haj-mosó szerekrõl, amelyek csak pár percig vannak a bõrön, különösen nehéz elhinni, hogy hajunk ál-lagát döntõen befolyásolják. A sampontól a tisztítá-

son kívül ne várjunk elsemmi mást. Vitaminok,fehérjék vagy más szerekcsupán néhány órányiátmeneti hatást érhet-nek el, mint például a D-panthenol duzzasz-tó hatása. A hajunkat isúgy tápláljuk helyesen,ahogy magunkat táplál-juk: sok zöldség és gyümölcs, kevés hús és zsiradék, sok mozgás és tiszta levegõ.

80-100 ezer hajszálunk – ha le nem vágjuk –

5-6 évig nõ, átlag 80 cm hosszúra. Csodálatos módon a hajunk velünk él: alkohol, nehézfémek ésmás idegen anyagok még hetekkel a fölszívódásután is kimutathatók benne. A hajápolás legfonto-sabb mûvelete a hajmosás: ezzel eltávolítjuk a fö-lösleges zsírt a hajszálakról, a port, a szennyezõdéstés az anyagcsere-termékeket fejbõrünkrõl.

Néhány évtizede még szappannal mostak hajat az emberek, és elégedettek voltak az eredménnyel.De lám, a fejlõdést nem lehet megállítani: a fürdõ-szobákba bevették magukat a hajsamponok, hajfestékek, hajfixálók, hajzselék, hullámosítók, amelyeket kritikátlanul a fejünkre kenünk, az üresflakonokat pedig az egyre növekedõ háztartási szeméthegyekre dobjuk.

A szappanokról már elmondtuk, hogy túlságosan lúgosak, és ma már enyhe tenzidekkel tudjuk õkethelyettesíteni. Rövid hajnál azonban (férfiak) elfogadható, sõt bevált a néhány perces szappanosfejmosás. Akit zavar a hajban maradó mészszappan,az ecetes vagy citromos vízzel kimoshatja. A hajsam-ponok, akárcsak a gyári krémek, veszélyeztetik bõrünket, hajunkat, egészségünket.

A hajsamponok fõ alkotórészei a mosóaktív anyagok(tenzidek), ezenkívül sûrítõket, emulgeátorokat,visszazsírozókat, hatóanyagokat, opálosítókat, anti-sztatikus anyagokat, színezékeket, illatanyagokat,

10 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

Mi is az a tenzid?

Olajkedvelõ rész

Vízkedvelõ rész

Szövet

Zsíros szennyezõdés

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (15)

stabilizátorokat, tartósítókat és (fõleg) vizet tartal-maznak. A mesterséges mosóaktív anyagok gyakrannem kívánt káros melléktermékeirõl pedig talánmaguk a sampongyártók sem tudnak. Így fordulelõ, hogy a szulfátos alaptenzidek gyártásakor rák-keltõ dioxán marad a készítményekben.

„Ön Persillel mossa a haját?” – kérdeztem gyakran a hallgatóimtól, akik természetesen fölháborodot-tan tiltakoztak. „Ebben nem vagyok olyan biztos –válaszoltam –, mert elõfordulhat, hogy a mosó-porok és a hajsampon mosóaktív anyaga ugyanaz a tenzid: alkil-benzol-szulfonát (ABS).” Szerencsére a samponok legyakoribb alapanyaga egy másik, jó-val enyhébb tenzid, a nátrium-lauril-éter-szulfát(NLES). Mivel olcsó, majdnem minden hajsampon-ban ezt találjuk. Ám a bõrgyógyászok szerint ez istúlságosan agresszív, a hajszálakat teljesen lecsupa-szítja és csökkenti a haj természetes öntisztuló képességét. (16) Vagyis egyre többször kell hajatmosni, a sampongyártók örömére… A szulfát típu-sú tenzidek irritálják legnagyobb mértékben a bõrt:szabályosan reakcióba lépnek vele. Sószerû kötésselkötõdnek a bõr fehérjéiben lévõ amin-csoportok-hoz, ez a külsõ felhámréteg megduzzadásához vezet. A szarurétegben lévõ zsíros anyagok kioldód-nak, bõrünket kellemetlenül száraznak érezzük.(17) Ezért nem ajánlatos a heti egyszeri sampon-

használatnál több. (A mosogatószer bõrrel valóérintkezése jóval gyakoribb és nagyobb veszélyt jelent a kéz bõrére: a tenzidek által legyengített bõrön könnyen áthatolnak más káros anyagok éskórokozók.)

A krémeknél bírált illatszerek és festékek itt is elõfordulnak, és egyre gyakrabban allergiás panaszokat váltanak ki. A kozmetikusok és fodrá-szok körében ez ma már foglalkozási betegség. Aki hajsampont használ, legalább enyhe babasam-ponokat vegyen, amelyekben nincs agresszív tenzid, festék és illatszer.

A korpásodás elleni hajsamponok általában 2-3 hétután fékezik a sejtszaporodást és ezzel a korpá-sodást is. A hatóanyagok (magnézium-pirition, cink-pirition, octopirox) hátránya azonban, hogy serken-tik a faggyúképzést és ezért zsírosítják a hajat. Ráadásul ezeknek a hatóanyagoknak a bõrre gyako-rolt hatása sem egészen tisztázott.

A gyártók elõszeretettel javasolják a hajöblítõk ésegyéb hajkondicionálók használatát. Ebben részbenigazuk is van, ugyanis a gyakori samponhasználatkárosítja a hajat, és ezért szükség van „reparáló-szerekre”. A hajöblítõk és -kondicionálók filmképzõanyagai vékony rétegben tapadnak a hajra. Ezek fõleg olyan kationos tenzidek, amelyek semlegesítik

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 11

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (16)

a haj föltöltõdését, így a haj könnyebben fésülhetõ.A gond csak az, hogy hasonlítanak a ruhaöblítõkre,ezek a legerõsebben irritáló kozmetikum-összetevõk,némelyiket kórházi fertõtlenítõként is használjuk.

A tartós hullámosító szerek (dauerolók) a legprob-lémásabb kozmetikai szerek közé tartoznak. Ezek rendszerint olyan tioglikolát vegyületek lúgos(alkalikus) oldatai, amelyeket hidrogén-peroxiddalvagy bromáttal kombinálnak. A hajszálakat erõsenrongálják, különösen szakszerûtlen kezeléskor. A savas dauerolás kíméletesebb módszer, de ha lehet, ezt is kerüljük el.

A fogkrémek összetevõi sokfélék: dörzsanyagok,habzó anyagok, festékek, fehérítõk, fluoridok, baktériumölõ, frissítõ és nyálserkentõ anyagok. Az egykor egyszerû és problémamentes alaphigiénészer, a fogpaszta, az utóbbi évtizedekben áttekint-hetetlen, túlfejlesztett, sok összetevõbõl álló luxus-cikké vált. A „fejlesztések” célja a minél szebb, minél jobb ízû, minél jobban habzó „fogtisztító”.Így kerültek ebbe a naponta használt szerbe fogfehérítõ, kötõ-, sûrítõ-, illatosító, színezõ-, tartósító- és habzó anyagok, amelyeket a fogyasztómit sem sejtve lenyel, allergiát és egyéb betegsége-ket kockáztatva.

Külön kiemeljük a fluoridokat, a vegyipar sikereshulladékértékesítõ vállalkozását, amit szó szerintmegetetnek a vásárlókkal. Amit a bõrnél és hajnálelmondtunk, itt is érvényes: kívülrõl nem lehet a fogakat befolyásolni. A legjobb fogtisztítás mégmindig a rágás – a rostos, nyers gyümölcsök, gabo-nák rágása. Fogtisztító szerként csak egyetlen kom-ponensre van szükségünk: egy kevés dörzsanyagra.

A dezodor lehet folyadék, aeroszol, spray, krém,zselé és stift, mindegyikbe oldószereket, hajtógázo-kat, gélképzõket, kemény viaszokat és még szagtala-nítókat, izzadásgátlókat, tartósítókat, illatanyagokatdolgoznak be. Vigyázat az ilyen föliratoknál: „szabá-lyozólag hat”, „megakadályozza az izzadást” vagy„izzadtsággátló”. Ezek alumíniumsókra utalnak,amelyek beszûkítik a verejtékcsatornákat. Az izza-dást teljesen megakadályozni nem tudják, ám gyul-ladást és allergiát válthatnak ki. Az izzadás a testhõ-mérséklet fontos szabályozója, az izzadtsággalanyagcseretermékek is távoznak. Ebbe a folyamatbanem szabad beleavatkozni.

A körömlakkok toluol-szulfonamid mûgyantát, halogénvegyületeket, aromás aminokat, oxiben-zont, sztirolt, akrilátokat tartalmaznak – mind-mindproblémás anyag, veszélyes hulladékgyûjtemény!

12 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (17)

Káros anyagok a kozmetikumokbanHiába vigyázunk, környezetünkbõl elkerülhetetle-nül sok vegyszer jut testünkbe a levegõvel, vízzel,élelmiszerrel. Miért kenünk magunkra még károsanyagokat is? A kozmetikumokba kétféleképpen kerülhetnek káros anyagok:

• kísérõ szennyezõként (a gyártók errõl gyakran nem is tudnak);

• recept szerint (a gyártók ezt tagadják, vagy vállalják a kockázatot).

Az elsõ probléma a gyenge minõségû alapanyagokfölhasználásából, a nagyobb nyereségvágyból vagyegyszerûen a piacon maradás kényszerébõl adódik.Különösen az olcsó készítmények gyanúsak. Ma már sokféle hatékony eljárás áll az ipar rendelkezésére, hogy olcsó, értéktelen anyagokat(hulladékot) átdolgozzon és piacképessé tegyen.Németországban évekkel ezelõtt az a hír terjedt el,hogy egy cég a gyorsétkezdék hulladékolajait szagtalanítja, színteleníti, és krém-alapanyagkéntadja el (olajszõkítés). Ez a gyanú ma is fönnáll, hiszen gondoljuk csak végig, több ezer kilónyi gyártásmennyiségnél akkor is óriási a haszon, ha csak néhány százaléknyi eredeti növényolajat helyettesítenek használt olajjal!

A legfõbb probléma a kozmetikumoknál, hogy egyesösszetevõik allergiát okozhatnak. Ezek az anyagokfõképp az illatszerek és a festékek, de a tartósítókés a fémnyomok is lehetnek allergének. Az allergiásesetek száma egyre nõ. Az utóbbi tíz évben az illatszer-allergiások száma megkétszerezõdött. A hazai helyzetrõl Nékám Kristóf professzorral beszélgettünk (ORFI Immunológiai Osztály). Az or-szág lakosságának körülbelül egyharmada allergiás(10-16 százalék rinitiszes, orr-nyálkahártya irritáció,12-15 százalék bõrelváltozásos, 2 százalék étel-allergiás, 2-3 százalék asztmás). Az allergiák felét-harmadát idehaza három vegyületcsoport okozza:

1. parabének (tartósítók), 2. perubalzsam-félék,3. fahéjsav-származékok

(a két utóbbi csoport illatszereket jelent). (12)

Néhány éve az illatszerek egy új csoportja, a szinte-tikus mósusz vegyületek, a kozmetikumok, mosó-szerek illatosítói kerültek gyanúba. Nehezen bomlóvegyületek, a szennyvízzel a folyókon át, a halak ésa madarak közvetítésével bekerülhetnek a táplálék-káncba, és így a környezetbe került vegyszerek az embert is elérik. Az Európai Unióban ezért mártöbb mosóporból kivonták õket, és az egyik mósuszvegyületet be is tiltották.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 13

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (18)

A másik problémás vegyületcsoport a tartósítóké.Az EU-szabályozás szerint csak tartósított készítmé-nyeket szabad forgalomba hozni. Egyes konzerválószereknél még a rákkeltés gyanúja is fönnáll(Bronopol, Bronidox). A berlini Bundesgesund-heitsamt (Szövetségi Egészségügyi Hivatal) figyel-meztet a dietanol-aminra és más szekunderaminokra (kozmetikai segédanyagok), amelyekszintén rákot okozhatnak. (13) Egyes antioxidánsokés komplexképzõk (EDTA) is megterhelõk a bõrre. Ezzel szemben a natúrkozmetikában alkal-mazott tokoferol (E-vitamin) teljesen probléma-mentes. Tehát létezik ártalmatlan tartósítószer, de ha – házi készítésnél – a vízmentes zsírfázist tároljuk, ami kevésbé romlékony, akkor egyáltalánnincs szükségünk tartósítóra. Elég, ha a zsírfázis egy részébõl keverünk friss krémet, mindig annyit, amennyit egy hét alatt elhasználunk (lásd a mellékletben).

Felmerült a gyanú, hogy egyes festékek szintén rák-keltõk lehetnek (tartrazin, magenta, rodamin B),más fajták irritálhatják a bõrt vagy allergiát okozhat

nak. A hajfestékek könnyen fölszívódnak a fejbõrönát a testbe, így fordult elõ az a furcsa eset Németor-szágban, hogy egy hölgy vizelete a hajfestés után,kis idõre feketére változott. (14) Nem ártalmatla-nok az úgynevezett oxidációs festékek sem. Ezekkétkomponensûek, melyek közül két anyag allergia-és rákkeltõ-gyanús: a para-fenilén-diamin és a para-toluilén-diamin. A hajukat festõ nõk között több a hólyagrák – tették közzé a hírt Angliában 2001nyarán. Aki föltétlen festeni óhajtja a haját, használ-jon ártalmatlan növényi festékeket (például hennát).

Probléma van még az oldószermaradványokkal is. A dioxán rákkeltõ oldószer, mely a tenzidek gyártá-sakor kerülhet a hajsamponokba. A rovarirtószer-maradványok is gondot okoznak. A lanolin (gyapjú-zsír), ha a juhokat Lindannal kezelték, szerves klór-vegyületek maradványait tartalmazhatja, így ezekbejutnak a lanolinos popsikenõcsökbe is. Évekkelezelõtt Frankfurtban például 13 vizsgált babakrémközül 12-ben találtak lindant és dieldrint olyanmennyiségben, amennyi az anyatejben egy nap alattgyûlik össze. (15)

14 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (19)

Kozmetikum-összetevõk listája– egészségi értékeléssel

A figyelmes fogyasztók nyilván észrevették, hogy a legtöbb kozmetikum csomagolásán ma már az összetételt is föltüntetik, általában a nemzetközi(INCI) vagy az Amerikai Kozmetikai Szövetség(CTFA) szabályai szerint (lásd szakirodalom 1, 2, 3).Az anyagok csökkenõ súlyarányban szerepelnek a listán, tehát a címkén elsõként feltüntetettbõl vana legtöbb a készítményben (például aqua, vagyis víz stb.).

Az összetétel (ingredients) ismerete a fogyasztókszámára is lehetõvé teszi a szerek átvilágítását:

• az allergiások elkerülhetik az õket veszélyeztetõanyagokat;

• sok félrevezetõ reklámszöveg leleplezõdik így (például „Különlegesen értékes anyagok”,„Natúrkozmetikum”);

• sok fogyasztó, aki nem szeretne egészségkárosítóanyagokat (allergéneket, rákkeltõ vegyületeket)magára kenni, a címkézés alapján elkerülheti ezta kockázatot.

A termékek nagy részérõl azonban még hiányzik az összetétel. Ezek rendszerint hazai vagy szomszé-dos országok készítményei. Ám az EU-csatlakozás

közeledtével hamarosan minden gyártóravonatkozni fog ez az elõírás, beleértve a megadotthatárkoncentrációkat is: ezek Magyarországon mégnem hatályosak. Pedig aki föltárja a kártyáit, bizal-mat nyer a vásárlóknál, megmutatja, hogy nekinincs takargatnivalója.

Hogyan használjuk a listát?Ne ijedjen meg senki a kémiai anyagok hosszúnak,ágas-bogasnak tûnõ elnevezéseitõl! Ezért van a táblázat. Hogy a kozmetikai összetevõket áttekint-hessük, tulajdonságaikat, hatásaikat megismer-hessük, ábécé sorrendbe szedtük õket. A nemzet-közi és a magyar jelölés után az anyag egészségimegítélését tüntetjük fel az egészségügyi intézetekvizsgálatai alapján.

Senkit sem akarunk riogatni. Az „esetenként, néha allergiakiváltó” csupán az érzékeny bõrûekre, a legyöngült immunrendszerûekre és a gyerekekrevonatkozik. A megemlített egészségi károsodásoknem lépnek föl föltétlen, ám nem lehet õketkizárni.

Listánk nem tartalmazza az amerikai CTFA teljes(6000 anyagú) listáját. (1, 2, 3) Az anyaglistára csakolyan szerek kerültek, amelyek

• az árusított testápolókban gyakorta elõfordulnak;

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 15

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (20)

• hátrányos tulajdonságaikkal föltûntek (jelük: ??);

• a natúrkozmetikumokban elõfordulnak;• házi készítésû szerek alapanyagai.

Ha valamelyik anyagot nem találja a listánkon,akkor az általában problémamentes. Elõfordulhatazonban olyan ajánlott (++) anyag is, amelynektermelése sajnos környezetterhelõ. Gondoltunk az állatkísérletekre is, amelyik anyagnál ez bebi-zonyosodott, ott föltüntettük („Állatkísérletekbenbõr- és nyálkahártya ingerlõ”).

Néhány kozmetikai összetevõ jellegzetes, prob-lémás alkotóeleme:

• Növényi olajok tartósítót, antioxidánsokat,oldószermaradványokat tartalmazhatnak. Egyes ola-jok erõs allergének, például a mogyoróolaj tar-talmú bébikrémek gyerekeknél allergiát okoznak.Gyanta tartalmú anyagok közül a terpentin,kolofónium, propolisz bizonyult allergiakiváltónak.

• Állati zsírok és olajok növényvédõ- és oldószer-maradványok elõfordulhatnak (például a lanolinnálLindan, amivel a juhokat kezelik).

• Ásványi olajok (kõolajszármazékok, paraffinok,vazelin): a növényi olajokkal ellentétben ezek nem

szívódnak föl a bõrben, akadályozzák a bõrlégzést.A gyártók szerint a rövid szénláncú szénhidrogénekbõrkímélõk, például a Niveában is megtalálhatók.

• Alkil-éter-szulfátok (tenzidek): ezek a hajsam-ponok mosóaktív anyagai, gyártási okokból klór-ecetsavat és rákkeltõ dioxánt tartalmazhatnak.

• PEG, PPG polietilén-, polipropilén-glikol (emulgeátorok, TWEEN-ek, poliglikolok, poliszor-bátok, kopoliolok): krémek olcsó emulgeátorai,káros anyagokat vihetnek a bõrbe.

• Anilin tartalmú festékek: rákkeltés gyanúja állfenn a C. I. 11 680, 15 800, 16 230, 17 200, 18 050, 18 820 festékeknél. Ezek kémiai reakcióisorán rákkeltõ anilin képzõdhet.

• Formaldehidet leadó tartósítók: imidazolidinil-urea, Bronopol, Bronidox, diazolidinil-urea,DMDM hidantoin. Felmerült a gyanú, hogy a formaldehid allergia- és rákkeltõ.

• Fragrance (parfume, illatanyagok): ezeket nemnevesítik a címkék összetevõ-listáján, ezért nehézõket elkerülni. Allergiát váltanak ki: perubalzsam,geraniol, fahéjsav-származékok, D-limonén. A testben fölgyülemlenek a nitro- és policiklikusmósusz illatanyagok.

16 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (21)

Jelölések

++ ajánlott

+ még ajánlott

? kevésbé ajánlott

?? nem ajánlott

Rövidítések

antisztat. = antisztatikus

arom. vegy. = aromás vegyület

ásv. = ásványi

deszt. = desztillált

elõford. = elõfordulás

eng. = engedélyezett

halogénorg. vegy. = szerves halogénvegyület

konc. = koncentráció

köv. = követelmények

megeng. konc. = megengedett koncentráció

menny. = mennyiség

növ. = növényi

szint. = szintetikus

term. = természetes

tiszt. = tisztasági

UV = ultraibolya

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 17

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (22)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

5-Amino-1,3-Bis-(2-Ethylhexyl)- ?? tartósító szint. anyag, meg-5-Methyl-Hexahydropyridin eng. konc. 0,1%

3-Benzylidene-Camphor 3-benzilidén-bornan-2-on ++ fényszûrõ szint. anyag, megeng. (UV-B sugarak) konc. 6%, ritkán allergén

3-(4'-Sulfo)-Benzyliden- ?? napvédõ szint. anyag, megeng. konc.Bornan-2-On 6%, esetenként allergén

4-Benzylidene-Camphor 4-benzilidén-bornan-2-on ++ fényszûrõ szint. anyag, megeng. (UV-B sugarak) konc. 6%, ritkán allergén

1,3-Bis-(Diamino-phenoxy) ?? hajfesték szint. anyag, arom. Propane amin/fenol

1,3-Bis-(Hydroxymethyl)- ?? haj- és köröm- szint. anyag, megeng.Imidazolidin-2-Thion ápolók tartósítója konc. 2%, fölirat elõírva

5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane Bronidox ?? tartósító, csak szint. anyag, megeng. rögtön kimosandó konc. 0,1%, rákkeltõ szereknél nitrózamin-szennyezõdés

lehetséges

2-Bromo-2-Nitropropane- Bronopol ?? tartósító szint. halogénvegy., formal-1,3-Diol dehidet ad le, megeng.

konc. 0,1%, rákkeltõ nitrózamin-szennyezõdés lehetséges

1-(3-Chloroallyl)-3,5,7-Triaza- ?? tartósító szint. anyag, 1-Azonia-Adamentanchlorid megeng. konc. 0,2%

2-, 4-Chloro-Phenol ?? hajfesték szint. halogénorg. anyag, vegyületek arom. amin/fenol

18 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (23)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

1-(4-Chlorphenoxyl)-1- ?? tartósító szint. halogénvegy., (1H-Imidazol-1-yl)- megeng. konc. 0,5%3,3-Dimethyl-2-Butanon

2,4-, 2,6-, 3,4-, 4,4-, ?? hajfesték szint. anyag, arom. 4,5-Diamino-, 2-, 4-, 5-, amin/fenol6-Amino-Phenol vegyületek

2,4-Diaminophenol, -HCl ?? hajfesték, szempilla szint. anyag, megeng.és szem konc. 10%, allergiát festésére tilos válthat ki, elõzetes teszt

ajánlatos, fölirat elõírva, rákkeltés gyanúja

1,2-Dibrom-2,4-Dicyanobutan metil-dibromo- ?? tartósító, nap- szint. halogénvegy., glutaronitril olajban tilos megeng. konc. 0,1%

2,2'-Dithiopyridin-1-Oxyd ?? tartósító, rögtön szint. anyag, leöblítendõ haj- megeng. konc. 1%ápoló szerekhez

3-Ethylamino-p-Cresol Sulfate ?? hajfesték szint. anyag

7-Ethyl-bicyclooxazolidine ?? tartósító szint. anyag, a bõrbenformaldehidet adhat le; mint tartósító nem enge-délyezett, ezért több-nyire mint nedvesítõv. lágyító szerepel

4-Hydroxybutyric-Acid, hidroxi-vajsav és + csak szint. anyag, Ammonium Salts ammónium sói hajrögzítõkben megeng. konc. 6%

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 19

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (24)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

4-, 6-Hydroxyindole ?? hajfesték szint. anyag

2-Hydroxyethyl-amino- ?? hajfesték szint. anyag5-Nitroanisole

2-Hydroxyethyl Picramic Acid hidroxietil-pikraminsav ?? hajfesték szint. anyag

4-Hydroxy-propylamino- ?? hajfesték szint. anyag3-Nitrophenol

1-Hydroxypyridin-Zinc- ?? korpásodás ellen, szint. anyag, megeng.2-Thion csak rögtön konc. 1%, többinél 0,2%,

lemosandó ritkán allergén, l. még anyagoknál (száj- Zinc OMANIDE®öblítõkben tilos)

4,4'-Isopropylidene-diphenol ?? tartósító szint. anyag, arom. amin/fenol

4-Isopropyl-Dibenzol-methane 4-izoporopil-dibenzol- ? UV-A fényszûrõ szint. anyag, gyakrabban metán allergén, mint

a többi UV-szûrõ

3,4-Methylene-dioxyaniline ?? hajfesték szint. anyag

3-Methylamino-4-Nitro- ?? hajfesték szint. anyagphenoxyethanol

3,4-Methylene-dioxyphenol ?? hajfesték szint. anyag

6-Methyl Coumarin Benzopyran-2-one- + csak szájápolásra mérgezõ, szint. anyag, 6-methyl megeng. konc. 0,003%,

esetenként allergén, állapotosoknak tilos

2-Methylresorcinol ?? hajfesték szint. anyag

20 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (25)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

2-Methyl-5-Hydroxy-ethyl- ?? hajfesték szint. anyagaminophenol

6-Methoxy-2,3-Pyridinedi- hajfesték szint. anyagamine HCl

4-Methoxytoluene- ?? hajfesték szint. anyag2,5-Diamine HCl

1,5-, 2,3-, 2,7-Naphtalenediol 1,5-, 2,3-, 2,7-dihidroxi- ?? hajfesték szint. anyagnaftalin

1-Naphtol ?? hajfesték szint. anyag, megeng. konc. 0,5%, fölirat elõírva, esetenként allergén

2-, 3-, 4-, 6-Nitro-Phenol ?? hajfesték szint. anyagvegyületek

3-Phenoxy-1-propanol ? l. Phenoxy-isopropanol

2-Phenylbenzimid-azol- 2-fenil-benzimidazol- ?? napvédõ szint. anyag, megeng. 5-Sulfonic Acid 5-szulfonsav és nátrium-, (UV-B sugarak) konc. 8%, esetenként

kálium-, trietanol- allergén, állatkísérletekben amin-sói nagyobb konc.-ban bõr-

és nyálkahártya ingerlõ

1,2,3,4-Tetrahydro- ?? hajfesték szint. anyag6-Nitroquinoxaline2,2'-Thiobis-(4-Chlorophenol) + tartósító szint. halogénorg. vegy.,

mint tartósító nem enge-délyezett, ezért mint ned- vesítõ v. lágyító szerepel

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 21

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (26)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

1,2,4-Trihydroxybenzene 1,2,4-trihidroxi-benzol, ?? hajfesték szint. anyagoxi-hidrokinon

Abietinarium Pix erdeifenyõ-gyanta + korpásodás ellen aromás szénhidrogénekkellehet szennyezett

Acacia, Gum Arabic gumiarábikum (E414) ++ sûrítõ természetes anyag, egy trópusi akácia váladéka

Acetaminophen acetaminofén ?? segédanyag szint. anyag, arom. amin/fenol

Acetaminosalol acetamino-fenilszalicilát ?? tartósító szint. anyag, arom. amin/fenol; mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Acetanilid ?? hidrogén-peroxid szintetikus, anilint ad le, és illatszerek mérgezõ, megeng. konc. stabilizátora 0,025%, néha allergiakiváltó

Acetone aceton ++ oldószer szint. anyag, gyakoribb használata zsírtalanítja a bõrt

Acetyl-Hexamethyl-Indan acetil-hexametil-indán ?? illatanyag szint. anyag, idegkárosító

Acetyl-Hexamethyl Tetralin acetil-hexametil- ?? illatanyag szint. anyag, idegkárosítótetrahidro-naftalin

Acetylated Lanolin Alcohol acetilezett ++ zsírkomponens vegyileg átalakított gyapjúzsíralkohol gyapjúzsír, bõrkímélõ,

növényvédõ szer maradványok

22 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (27)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Acid Black 1 ?? fekete hajfesték szint. anyag

Acid Blue 62 ?? kék festék szint. anyag

Acid Green 25 ?? zöld festék szint. anyag

Acid Orange 24 ?? narancs festék szint. anyag

Acid Orange 7 ?? narancs festék szint. anyag

Acid Red 18 ?? piros festék szint. anyag

Acid Red 73 ?? piros festék szint anyag

Acid Violet 43 ?? lila festék szint. anyag

Acid Yellow 23 ?? sárga festék szint. anyag

Achillea Millefolium cickafark, l. Yarrow ++ hatóanyag, fertõzés- term. anyag, esetenkéntés gyulladásgátló, allergénsebgyógyító, serkentõ

Acrylamide/Sodium Acrylate akrilamid/nátrium- + gélképzõ szint. anyag, monomér Copolymer (PN73) akrilát-kopolimér maradékok

Acrylamido-propyl-trimonium propén-amidopropil- + hajöblítõ, javítja szint. anyag, Chloride/Acrylates Copolymer trimetil-ammónium a fésülhetõséget allergén maradékokkal,

klorid/akrilát kopolimer nehezen lebomló

Acrylates/C10-C30 akrilátok és C10-C30 + emulgeátor, lágyító, szint. anyagAlkyl-acrylate Crosspolymer alkil-akrilátok kereszt- gél- és

kötésû kopolimerje gyöngyfényképzõ

Acrylates/Steareth-20 akrilátok és polioxietilén- + emulgeátor, szint. anyag, Methacrylate Copolymer alkohol-metakrilát gél- és PEG, PPG nyomokban

kopolimerje gyöngyfényképzõ

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 23

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (28)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Agar Agar-agar, vörösmoszat ++ gélképzõ, emul- növ. anyag, nedvesség-geátor, baktérium- tartás, simító hatástenyészetek táptalaja

AHA, Alpha-Hydroxy-Acid alfa-hidroxi-savak, ++ savfokszabályzó, gyümölcskivonat; hibisz-gyümölcssavak hámlasztó, puhító, kuszsav, almasav, citrom-

regeneráló sav, borkõsav, aszkorbinsav, glikolsav, tejsav keveréke; a gyümölcs igazán akkor hat, ha megesszük, nem pedig ha magunkra kenjük

AHTN acetil-hexametil-tetra- ?? illatanyag szint. anyag, fölgyülemlik hidro-naftalin, mósusz, a szervezetben, máj-Ambrette, musk, károsítás gyanúja, betiltvaTonalide ®

Alanine alanin ++ bõrápoló anyag aminosav, term. fehérje-összetevõ

Alaun alum, timsó, ? l. Potassium Alaunkálium-alumínium-szulfát

Alcloxa alumíniumvegyület ?? hatóanyag izzadásgátló

Alcohol denat. denaturált szesz eseti l. SD-Alcohol 39 Cértékelés

Aldioxa alumíniumvegyület ?? hatóanyag izzadásgátló

Algae extract, Algenschleim alganyák, algakivonat ++ bõrápoló term. anyag

Alginate az alginsav sói ++ emulgeátor barna algákból nyert term.(E401/405) anyag

24 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (29)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Alginic Acid alginsav ++ film-, gélképzõ, növ. anyag, oldószer-hajlakkokban maradványok, tartósító

Alkali Sulfide, alkáli-szulfidok, ++ szõrtelenítõ szint., mérgezõ anyag, Potassium Sulfide kálium-szulfid megeng. konc. 2%, elõírt

fölirat: „Gyerekektõl óvjuk! Szemünkbe ne kerüljön!”

Alkyl-Polyglucoside alkil-poliglükozid ++ emulgeátor, bõrkímélõ mosóaktív (Cocoglucoside) enyhe tenzid anyag

Allantoin ++ sebgyógyító, fõképp szint., de növé-élénkítõ, bõrsimító nyekbõl is nyerik

(nadálytõ, búza), serkenti a sejtmegújulást

Allyl Caproate allil-kaproát ?? illatanyag szint. anyag, fehérjekárosító

Almond Meal Extract mandulakivonat ++ tisztítja a bõrt term. anyag, édesmandula(Amygdalis communis, (enyhe súroló õrlésével nyerik, l. még Prunus dolcis) hatás) Sweet Almond Oil

Almond Oil mandulaolaj ++ l. Sweet Almond Oil

Aloe Barbadensis ++ l. Aloe vera

Aloe vera Extract/Gel aloe vera kivonat és zselé ++ bõrpuhító, term. ajánlott anyag, sebgyógyító, egy kaktuszszerû sivatagi UV-fényt növénybõl nyerik kissé elnyeli (Aloe barbadensis)

Alpha Bisabolol ++ l. Bisabolol

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 25

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (30)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Althaea officinalis orvosi ziliz, fehérmályva ++ hatóanyag; deszen- az orvosi ziliz zibilizáló, szájápoló, gyökerének vizes/ingercsillapító, alkoholos kivonatagyulladásgátló, hámlasztó

Alumina alumina, alumínium-oxid ++ dörzsanyag, elfed, fõleg ásványi anyag, tisztít, fényvédõ fogkrémekben

Alumínium-vegyületek általában ?? izzadásgátló irritáló

Aluminium Chlorohydrate alumínium-klórhidrát, ? izzadáscsökkentõ szint. anyag, a test term. alumínium-hidroxiklorid (antitranszspiráns) mûködésébe durván bea-

vatkozik, a verejtékpórusokat elzárja, gyulladást okozhat, kiütés, viszketés lehetséges, textilszálakat rongálja, elõírt föirat: „Érzékeny vagy sérült bõrre ne vigyük!”

Aluminium Chlorohydrex Pg tenzid ?? dezodor, fõleg ásv. anyag, izzadáscsökkentõ bõrgyulladás

Aluminium Fluoride alumínium-fluorid + fogszuvasodás szint. anyag, megeng. ellen konc. 0,15%, a fogzománc

színét megváltoztatja, elõírt fölirat: „Alumínium-fluoridot tartalmaz!”Hatása vitatott, mivel rövidideig van a fogakon

26 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (31)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Aluminium Silicate alumínium-szilikát, + dörzsanyag, l. C. I. 77 004bentonit, E559, peelingBolus alba, kaolin

Aluminium Stearate alumínium-sztearát ? sûrítõ, gélképzõ, fõképp ásványi anyag,összehúzó, láb- granulomaizzadásgátló szerek

Aluminium Zirkonium alumínium-cirkónium ?? izzadáscsökkentõ szint. anyag, a test term. Tri-, Tetra-, Penta-, tri-, tetra-, penta-, (antitranszspiráns) mûködésébe durván Octachlorohydrate okta-klórhidrát beavatkozik, az izzadtság-

pórusokat elzárja, gyulla-dást, kiütést, viszketést okozhat, a textilt rongálja, elõírt föirat: „Érzékeny vagysérült bõrre ne vigyük!”

Amin Fluoride Bis-(Hydroxy-ethyl)- ? l. még Cetylamin Aminopropyl-N-Hydroxy- Hydrofluoridethyl-Octadecylamine-Di-hydrofluoride, Tripolyoxy, Octodecenylamin

Aminomethyl Propanediol/ 2-amino-2-metil-1,3-pro- + semlegesítõszer, szint. anyag, bõrirritáció -Propanol pándiol/2-amino-2-metil- hajsprayk viasz- lehetséges

1-propanol komponensénél

Ammonia ammónia, szalmiákszesz ++ hajápolók szint., szúrós szagú gáz, oldószere megeng. konc. 6%, elõírt

fölirat (2%-on felül): „Ammóniát tartalmaz!”

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 27

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (32)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Ammonium Coco-Sulfate ammónium-kokoszulfát, ?? tenzid fõleg. növ. anyag, kókuszzsír-zsírsavszármazék agresszív, irritáló

Ammonium Dodecyl- ammónium-dodecil- ?? tenzid agresszív mosóaktív benzenesulfonate benzol-szulfonát anyag, irritáló

Ammonium Lauryl Sulfate ammónium-lauril-szulfát ?? tenzid, agresszív szint. anyag, bõr- és (alkil-ammónium-szulfát) mosóaktív anyag szemirritáció lehetséges

Ammonium Mono- + fogszuvasodás ellen szint. anyag, megeng. fluorphosphate/Ammonium- konc. 0,15%, fogelszíne-silicofluorid zõdés, ammónium-mono-

fluor-foszfátot/ammónium-sziliko-fluoridot tartalmaz!Hatása vitatott, mivelrövid ideig van a fogon

Amphocerin K + kenõcsalap, fõleg szint. anyag, állati V/O-emulgeátor eredetû alkoholészter,

ásványolajszármazék; enyhe, gyorsan múló bõrirritáció lehetséges

Animal Tissue Extract állati szövetkivonat ++ filmképzõ, haj- nedvtartó, bõrsimító/kondícionáló, feszítõ, gyógyító, javítja maszkok a fésülhetõséget

Anise Oil ánizsolaj ++ illatanyag term. illóolaj ánizsmagok-szájápolókban ból, antioxidánsok, oldó-

szermaradványok lehetnek

Antiranz Oxynex LM ++ antioxidáns, E- és C-vitamin-származék,avasodásgátló citromsav-lecitin keveréke

28 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (33)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Antikaries FLP 10%-os nátrium-mono- + fogszuvasodás- l. Sodium fluoro-foszfát oldat gátló Monofluorphosphate

Aorta Extract ütõérkivonat ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges

Apple Acid almasav, malic acid, ++ antioxidáns, szerves sav, sok hydroxysuccinic-acid avasodásgátló, gyümölcsben elõfordul,

szájápolókban, de- allergia lehetségeszodorokban aroma

Apricot Kernel Oil kajszibarackmag-olaj ++ olajkomponens term., ajánlott bõrápoló(különösen száraz bõrre)

Aqua víz, water, Wasser ++ vízkomponens, kozmetikai ipar legolcsóbb,oldószer, ható- leggyakoribb alapanyaga,anyagok hordozója a bõrrõl gyorsan elpárolog

Arachidonic Acid arachidonsav ++ zsírkomponens állatzsírok zsírsava, sertés hasnyálmirigyébõl nyerik, állítólag a bõrt óvja a kiszáradástól, rovarirtó maradványok lehetnek

Arachis Oil földimogyoró-olaj, ?? olajkomponens term. olaj, antioxidánsok, Erdnussöl krémekben oldószermaradványok,

allergiakiváltó (bébikrémekben)

Arbutin a hidrokinon + antioxidáns, bõr- term. anyag; medve-glükopiranozidja halványító; szeplõk, szõlõlevélben, vörös

májfoltok, a hidro- áfonyában, hölgymálbankinon kiváltása

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 29

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (34)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Arnica distillate árnikakivonat, + gyulladásgátló, term. anyag, árnikavirág (A. extract/A. Tinctur/A. Oil) Arnica montana kivonata sebgyógyító, alkoholos, vizes, vagy

enyhe gombaölõ olajos kivonata, allergiát (antiszeptikus) okozhat, antioxidánsok,

oldószermaradványok

Ascorbic Acid/ aszorbinsav, C-vitamin, ++ antioxidáns, bõrvédõ, megakadályozza Ascorbyl Palmitate aszkorbil-palmitát avasodásgátló a rákkeltõ nitrózaminok

képzõdését

Asiatic Acid ázsiai sav, 2-alfa, 3-béta, ++ sebgyógyulást term. növ. anyag, 23-trihidroxi-ursaén-sav, gyorsító hatása kétséges, a Centellea asiatica hatóanyag inkább reklámfogáshatóanyaga

Atelocollagen atelokollagén ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges

Avocado Oil avokádóolaj ++ olajkomponens ajánlott növ. olaj, bõr-ápoló, különösen száraz és érdes bõrre

Azulene azulén ++ gyulladásgátló a kamilla, a cickafark illóolajai tartalmazzák, szintetikusan is gyártják

Babassu Oil babasszuolaj ++ zsírkomponens a brazil pálmafa (Attalea funifera) magjából nyert olaj, kókuszolajhoz hasonló

Balm Mint Extract/ citromfû-kivonat/-olaj ++ nyugtató, term. anyagBalm Mint Oil baktériumölõ

30 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (35)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Balsam Peru ?? l. Peru Balsam

Barium Sulfate bárium-szulfát ++ festék ásványi anyag

Barium Sulfide bárium-szulfid ? szõrtelenítõ szint. anyag, állatkísérle-tekben bõr- és nyálkahár-tya irritáló, gyerekektõl távol tartani, szemünkbe ne kerüljön

Beeswax méhviasz ++ emulgeátor ajánlott, term. sárgás-barna vagy fehér viasz (cera alba – fehérítve)

Behenwachs HGL/HR ++ l. Behenyl Beeswax

Behenyl Beeswax méhviaszból származó ++ zsírkomponens, szint. anyagzsírsavak dokozanol visszazsírozó,(behenil-alkohol) észterei bõrsimító

Behenyl TMC, Incroquat kationos emulgeátor ++ hajöblítõ, szint. anyag, hajápoló bõrre semleges

Benjoin benzoégyanta, + tartósító, illatanyag term. anyag, az ázsiai Benzoeharz styrax-fákból nyerik,

10-20% benzoésavat, 0,15% vanillint tartalmaz, allergia lehetséges

Bentonite bentonit, Porzellanerde ++ sûrítõ, gélképzõ, term. ásványi anyagstabilizátor, fizikai fényvédelem

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 31

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (36)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Benzalkonium Bromide benzalkónium-bromid, ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritáló, alkil-dimetil-benzil- tartósító, fésül- allergiakiváltóammónium-bromidok hetõséget növeli,

antisztatikus

Benzalkonium Chloride benzalkónium-klorid, ? hajöblítõ, kórházi szint. anyag, irritáló, alkil-dimetil-benzil- fertõtlenítõ, allergiakiváltó, fésülhetõ- ammónium-kloridok tartósító séget növeli, antisztatikus

Benzalkonium Saccharinate benzalkónium- ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritálószacharinát tartósító fésülhetõséget növeli

antisztatikus

Benzisothiazolinone benzizotiakolinon ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítónem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Benzoetinktur + tartósító összetétele: 1 rész benzoégyanta és 5 rész etanol, allergia lehetséges

Benzoe Tonkinensis benzoégyanta, ++ hatóanyag, növ. anyaga Styrax benzoides fából fertõtlenítõ

Benzoic Acid benzoésav, ++ tartósító szint. anyag, megeng. (Sodium Benzoate) nátrium-benzoát konc. 0,5%, allergia lehet

Benzophenon-1-10 ?? l. Benzophenon-3

Benzophenon-3 2-hidroxi-4-metoxi- ?? fényszûrõ szint. anyag, bõrirritáció bezofenon (oxibenzonum), (UV-A sugarak) lehetséges, elõírt fölirat oxibenzon 0,5%-nál: „Oxibenzonumot

tartalmaz!”, ritkán allergén

32 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (37)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Benzophenone-4 2-hidroxi-4-metoxi- ?? fényszûrõ szint. anyag, bõrirritáció bezofenon-5-szulfonsav (UV-A sugarak) lehetséges, megeng. konc. (szulfobenzonum) 5%, ritkán allergén

Benzopyran-2-one-6-methyl + l. 6-Methyl Coumarin

Benzyl Alcohol benzilalkohol ++ kizárólag parfümök szint. anyag, ritkán és illatanyagok allergén, a bõrt oldószere, tartósító érzésteleníti, nagyobb

konc.-ban irritál

Benzyl Salicylate benzil-szalicilát ++ illatanyag, tartósító, szint. anyag, a bõrt fényszûrõ érzésteleníti

Benzyl Triethyl Ammonium ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritál,Chloride antisztatikus, növeli a fésülhetõséget

tartósító

Benzylhemiformal benzilhemiformal ?? tartósító szint. anyag, formaldehi-det adhat le, mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Bergamot Oil bergamottolaj ++ illatanyag bergamott-termésbõl (Cytrus bergamia héjából), UV-hatásra bõrelszínezõ-dés, allergia lehetséges (fotoallergia/Berloque-dermatitis), a szint. bergamottolaj bõrkímélõ

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 33

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (38)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Betaine betainok, amfo-tenzid ++ mosóaktív anyag, szint. anyag, bõrkímélõ, csoport, kvaterner glicin hajsamponokban, mérsékel más tenzideket,

fürdõszerekben, klórecetsav maradványoktisztító tejekben lehetségesek

Betanin céklapiros ++ piros festék céklából nyert festék

BHA/BHT butil-hidroxi-anizol ? antioxidáns, szint. anyag, gyakran (E320),butil-hidroxi-toluol avasodásgátló, csak allergiakiváltó, állatkísér-(E321) élelmiszereknél letekben az immunrend-

szert megváltoztatja, magzatkárosítás gyanúja

Bio Schwefel ++ l. Sulfur

Biotin ++ hatóanyag, vitamin bõrvédõ

Birch Leaf Extract nyírfakivonat ++ adsztringens, nyírfalevelek vizes vérkeringést serkent kivonata

Bisabolol alfa-bizabolol ++ ajánlott hatóanyag, általában szint. anyag, gyulladásgátló bõrkímélõ, a kamillaolaj

összetevõje, 24 óra múlva hat, 2-3% túladagolás csökkenti a hatást, 0,8% ajánlott

Bis-(Hydroxyethyl)-Amino- Olaflur ? fogszuvasodás- szint. anyag, megeng. propyl-N-Hydroxyethyl- gátló konc. 0,15%, fölirat Octadecylamine- elõírva, hatása kétségesDihydrofluoride

Bismuth-vegyületek ?? hatóanyag ásványi anyag, mérgezõ

34 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (39)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Bismuth Oxychloride bizmut-oxiklorid ?? színezék, nyári- l. C. I. 77 163szeplõ-szappanban

Bitter Almond Oil keserûmandula olaj ++ fertõtlenítõ, term. illóolaj barack-, visszazsírozó, szilva-, cseresznyemagból,parfümgyártás megtévesztõ megjelölés,

ciánt ad le

Chlorophylle levélzöld, Blattgrün, ++ élelmiszerfesték- term. anyag, szagtalanít, klorofill keverék rézérzékenység, megté-

(E104/E131) vesztõ megjelölés, a C. I. 47 005 és a C. I. 42 051 festékek keveréke, l. ott

Bolus Alba kaolin, bentonit, ++ l. C. I. 77 004alumínium-szilikát, E559

Boric Acid (Sodium bórsav és sói, borax ?? tartósító mérgezõ, szint. anyag, bõ-Borate: Borax) rön át is föszívódik, gyere-

keknél balesetet okozhat, fölirat kötelezõ, babaápolószerben nem használható

Bornelone 5-(3,3'-dimetil-2- + illatanyag, szint. anyag, megeng. norbornilidén)-3- fényszûrõ konc. 3%, esetenként pentén-2-on allergiakiváltó

Bromochlorophene brómklorofén ?? tartósító szint. anyag, arom. amin/fenol, megeng.konc. 0,1%,a szájbaktérium flóráját szétrombolhatja, állatkísér-letekben bõrirritáló

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 35

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (40)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Bromocresol Green brómkrezolzöld ?? zöld hajfesték szint. halogénorg. anyag, arom. amin/fenol

Bromothymol Blue brómtimolkék ?? kék hajfesték szint. halogénorg. anyag, arom. amin/fenol

Bronidox ?? l. 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane

Bronopol ?? l. 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol

Burdock Root Oil bojtorjángyökér olaj, ++ korpásodás ellen, bojtorjánkivonat, hatása Klettenwurzelöl hajnövesztõ kétséges

Butandiol ? l. Butylene-Glycol

Butane bután ? hajtógáz a földgáz alkotója

Butoxyetyl Nicotinate butoxietil-nikotinát ?? hatóanyag szint. anyag, vérkeringést serkentõ

Butyl Benzyl Phtalate butil-benzil-ftalát ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag

Butyl Hydroxy Anisol ?? l. BHA

Butyl Hydroxy Toluol ?? l. BHT

Butyl Methoxy- butilmetoxi-dibenzoil- ?? fényvédõ, szint. anyag, fotoallergéndibenzoyl-methane metán krémekben

Butyl Phthalyl Butyl Glycolate butil-ftalil-butil-glikolát ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag, allergizál

Butylated Polyoxy- polioxi-metilén-karbamid ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag, methylene Urea butil-észtere formaldehidet adhat le

Butylene Glycol 1,3-butilénglikol + oldószer, tartósító, szint. anyag, bõrkímélõnedvesítõ

36 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (41)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Butylparaben ++ l. Parabene

Butyrus Lac tejsav ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges

Cn-m Isoparaffine 9-14 szénatomszámú ?? oldószer, lipid szint. anyag, a bõrrel szénhidrogén összeférhetetlen

Cn-m Pareth 11-70 szénatomú, általában+ tenzid szint anyag, PEG-bõletoxilált szénhidrogén

Calcium Carbonate kalcium-karbonát ++ dörzsszemcse viszonylag erõsen súrolja a fogzománcot, nikkelnyo-mok miatt allergia lehet

Calcium Citrat kalcium-citrát ++ állagjavító szint. anyag

Calcium Monofluorphosphat/ ++ fogszuvasodás szint. anyag, megeng. Calciumfluorid ellen konc. 0,15%, föliratozása

elõírt, hatása vitatott – csak rövid ideig van a fogon

Calcium Panthotenate kalcium-pantotenát ++ sebgyógyító, ajánlott bõrkímélõ bõrirritáció ellen anyag

Calcium Saccharin kalcium-szacharinát ?? mesterséges édesítõ szint. anyag

Calcium Sulfide kálcium-szulfid ++ szõrtelenítõ szint. anyag, megeng. konc. 6%, elõírt fölirat: „Gyere-kektõl távol tartani! Sze-münkbe ne jusson!” Állat-kísérletekben bõr- és nyál-kahártya irritáló, l. alkáli szulfidok, Potassium Sulfide

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 37

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (42)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Calendula Extract/Oil/Tinktur körömvirág-kivonat/ ++ sebgyógyító, ajánlott, term. anyag; -olaj/-tinktúra, gyulladásgátló, tartósító, oldószer-Calendula officinalisból nyugtató maradvány lehetséges

Camphor kámfor ++ fertõzésgátló, hûtõ, többnyire szint., nagyobb nyugtató mennyiségben bõr- és

nyálkahártya irritáló

Candelilla Cera kandelilla-viasz, E902 ++ viaszkomponens mexikói kutyatejfajta leveleinek fõzetébõl nyerik

Caprylic/Capric Triglyceride kapril/kaprinsav-triglicerid + zsírkomponens szint. anyag

Caramel cukor couleur, E150, ++ barna festék, cukor hevítésével nyerikkaramell karamella

Carbomer-934/940/941/954 kármin, Carbopol, + sûrítõ, gélképzõ szint. anyag, eléggé C. I. 75 470, bõrkímélõ, oldószer

(benzol) maradványok

Carbopol + l. Carbomer

Carmine ++ l. Carbomer

Carnauba wax karnaubaviasz ++ zsírkomponens ajánlott növ. nyersanyag(pálmaviasz)

Carotin karotin, tetraterpén ++ sárga festék, többnyire szint., term. bõrápoló, elõfordulása pl. a sárga-bõrirritáció ellen répában, karottában

Carrot Oil karotinolaj, Carotinöl, ++ bõrápoló, száraz, növ. olajban oldott karotinsárgarépaolaj pikkelyes bõrre

Carpronium Chloride karprónium-klorid ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, antisztatikus növeli a fésülhetõséget

38 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (43)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Castor Oil ricinusolaj, ricini oleum ++ zsírkomponens term. növ. olaj (a ricinus gyakori dísznövény, ricin nevû fehérjéje a legmérge-zõbb növényi anyag, az olaj házi készítése nem ajánlott)

Cedar Oil cédrusfaolaj, juniperus ++ illatanyag, különbözõ cédrusfák parfümökben illóolaja

Cellulose Gum metil-cellulóz ++ gélképzõ, kötõ- fõleg növ. anyaganyag, stabilizátor

C-Chlorophyll ++ l. C. I. 75 810

Cera Microcristallina mikrokristály viasz ?? zsírkomponens, szint. anyag, nagyobb krémalap konc.-ban elzárja a bõr

pórusait

Ceresin ?? l. Paraffin

Cetalkonium Chloride cetalkónium-klorid ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritáló,antisztatikus fésülhetõséget javítja

Cetearalkonium Bromide ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritáló,antisztatikus fésülhetõséget javítja

Ceteareth-n polioxi-etilén-(n)- + emulgeátor-csoport fõleg növ. anyag, cetil-sztearil-éter PEG-alapú

Ceteareth-10 + enyhe tenzid, szint. anyag, PEG-alapúzsírtalanít, tisztít, samponokban

Ceteareth-n Phosphate cetearet-10, -2, -5 foszfát + emulgeátor, szint. anyag, halogénorg.zsírtalanít, tisztít vegy. maradványok lehetnek

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 39

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (44)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Cetearyl Alcohol cetil és sztearil alkohol, ++ V/O-emulgeátor, szint. anyag, esetenként C16 és C18 (Lanette O) stabilizátor, krém- allergiakiváltó, nikkel-

alap, állagszabályozó nyomok

Cetearyl Octanoate C16 és C18 alkil-oktanoát ++ l. Cetyl Octanoate

Ceteth n etoxilált cetilalkohol + emulgeátor, lipid, nyersanyag vegyes, tenzid fõleg PEG-alapú

Cetethyldimonium Bromid hexadecil-etil-dimetil- ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritál,ammónium-bromid tartósító, antisztat. növeli a fésülhetõséget

Cetrimonium Bromide hexadecil-trimetil- ? fertõtlenítõ, szint. anyag, mint tartósítóammónium-bromid emulgeátor nem engedélyezett, ezért

többnyire mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Cetrimonium Chloride N-alkil-(C16)-trimetil- ? tartósító, szint. anyag, állatkísérle-ammónium-bromid és hajkondícionáló tekben bõr- és nyálka--klorid nagyobb konc.-ban hártya irritáló, mint tartó-

sító nem engedélyezett, ezért többnyire mint ned-vesítõ v. lágyító szerepel

Cetyl Alcohol cetil-alkohol, ++ önemulgáló, term. anyag, pl. kókusz-C16-alkohol, stabilizátor, sûrítõ, zsírból nyerikpalmitil-alkohol szappanokban

visszazsírozó

Cetyl Octanoate cetil-oktanoát, ++ viasz, visszazsíroz, szint. anyagpalmitil-kaprilát simít

Cetyl Palmitate palmitil-palmitát ++ viasz, stabilizátor, szint. anyagállagadó, visszazsírozó

40 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (45)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Cetylamin Hydrofluorid + fogszuvasodás szint. anyag, megeng. ellen konc. 0,15%, föliratozás

elõírt, hatása kérdéses, mivel csak rövid ideig van a fogakon

Cetylpyridinium Chlorid cetilpiridinium-klorid ?? hajöblítõ, tartósító szint. anyag, erõsen irritál

Chamomile Oil/Extract kamillaolaj, matricaria ++ sötétkék, kiváló gyulladásgátló, bõr-chamomilla azuléntartalmú nyugtató az azulén miatt,

olaj term. olaj, nem tévesz-tendõ össze az azulénmen-tes római kamillaolajjal

Chloro-N-Hydroxymethyl- kloro-N-hidroximetil- ?? tartósító szint. anyag, formaldehidetAcetamide acetamid adhat le, mint tartósító

nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Chloroacetamide 2-klór-acetamid + tartósító szint. anyag, megeng. konc. 0,3%, fölirat elõírva,ismert allergén

Chlorobutanol + tartósító szint. anyag, megeng. (spraykben tilos) konc. 0,5%, fölirat elõírt,

nagyobb konc.-ban nyálkahártya izgató

Chlorhexidine Digluconate klór-hexidin + tartósító szint . anyag, megeng. konc. 0,3%, a szájflórát károsíthatja

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 41

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (46)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Chlorophene klorofén ?? tartósító szint. halogénorg. anyag, arom. amin/fenol

Chlorthymol klór-timol ?? tartósító szint. halogénorg. anyag, arom. amin/fenol

Chloroxylenol 4-klór-3,5-dimetil-fenol ?? tartósító szint. anyag, megeng. konc. 0,3%, állatkísérletekben bõr- és nyálkahártyairritáló, ritkán allergén

Chlorphenesin klór-fenezin ?? tartósító szint. halogénorg. anyag, aromatikus amin/fenol

Chlorophylle Chlorophyllin-Copper, ++ l. C. I. 75 810Blattgrün, Complex (Chlorophyll C), klorofill

Chromium Hydroxide Green króm-hidroxid ?? zöld festék ásv. anyag

Chromium Oxide Green króm-oxid ?? zöld festék ásv. anyag

Cinnamal fahéjaldehid + illatanyag szint. anyag, erõs allergén

Cinnamon Oil fahéjolaj ++ illóolaj, illatanyag, term. olaj, a Cinnamomumélénkít cassia növény leveleibõl,

gyakori allergiakiváltó

C. I. 10 006 Pigment Green B ?? zöld festék, szint. anyag, hosszabb csak rövid bõrérintkezés elkerülendõbõrérintkezésre

C. I. 10 020 DC Green 1 ? zöld festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag

42 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (47)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 10 316 Acid Yellow 1 ?? sárga hajfesték sminkszereknél és arctisz-títóknál tilos, szint. anyag, esetenként allergén, szemünkbe ne kerüljön

C. I. 11 680 Pigment Yellow 1 ?? sárga festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, ritkán allergén

C. I. 11 710 Pigment Yellow 3 + sárga festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, halogénorg. vegy.

C. I. 11 725 Pigment Orange 1 ?? narancs festék csak rövid bõrérint-kezésre, szint. anyag

C. I. 11 920 Dihydroxy-Azobenzol ?? narancs festék szint. anyag

C. I. 12 010 Solvent Red 3 ? piros festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, esetenként allergiakiváltó

C. I. 12 075 Pigment Orange 5, narancs festék szint. anyag, ritkánPermanentorange allergén

C. I. 12 085 Pigment Red 4 + piros festék szint. anyag, halogénorg. vegy., megeng. konc. 3%, ritkán allergén

C. I. 12 120 Pigment Red 3, ? piros festék csak rövid bõrérintkezésre,toluidinvörös szint. anyag, esetenként

allergiakiváltó

C. I. 12 150 Sudanrot, Food red 16 ?? piros festék szint. anyag, ritkán allergén

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 43

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (48)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 12 370 Pigment Red 112 ?? piros festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 12 420 Pigment Red 7 + piros festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag, halogénorg. vegy., néha allergiakiváltó

C. I. 12 480 Pigment Brown 1 + barna festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 12 490 + piros hajfesték szint. anyag, halogénorg.vegy., esetenkéntallergiakiváltó

C. I. 12 700 Disperse Yellow 16 ?? sárga festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 13 015 Sulfo-Phenylazo-amino- + sárga festék szint. anyag, esetenként Benzolsulfonat allergiakiváltó

C. I. 14 270 Dihydroxi-Azobenzol- + rezorcin-sárga, szint. anyag, esetenként sulfonat narancs festék allergén, különleges

tisztasági követelmények

C. I. 14 700 FDC Red 4 ? piros festék szint. anyag, esetenként allergiakiváltó

C. I. 14 720 Azorubin (E122), + piros festék szint. anyag, különleges Carmosinin tisztasági követelmények,

egészségkárosodás lehetséges

C. I. 14 815 Food Red 2 + piros festék szint. anyag, különleges tisztasági követelmények

44 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (49)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 15 510 Acid Orange 7 ? narancs hajfesték sminkszereknél és arctisz-tisztítóknál tilos, szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén, szemünkbe ne kerüljön

C. I. 15 525 + piros festék szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén

C. I. 15 580 1-(3-metilphenilazo-4- ? piros festék szint. anyagsulfosav)2-hidroxi-naftalin

C. I. 15 585:1 Lackrot C piros festék sminkszereknél és arctisz-títóknál tilos, szint. anyag, esetenként allergén, szemünkbe ne kerüljön

C. I. 15 620 ? piros hajfesték csak rövid bõrérintkezésre, szint. anyag

C. I. 15 630 ? piros hajfesték szint. anyag, megeng. konc. 3%, esetenként allergiakiváltó

C. I. 15 800:1 ?? piros festék csak rövid bõrérintkezésre, szint. anyag, nyálkahártya-érintkezés tilos

C. I. 15 850 Pigment Red 57, ? piros hajfesték szint. anyag, esetenként dinátriumsó allergén

C. I. 15 850:1 ? piros hajfesték szint. anyag, esetenként allergiakiváltó

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 45

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (50)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 15 865 Sicorot WRC + piros hajfesték szint. halogénorg. anyag, esetenként allergiakiváltó

C. I. 15 880 C-ext.Rot 61 ? piros festék szint. anyag, esetenként allergiakiváltó

C. I. 15 980 Sulfo-Phenyl-azonaphtol- + narancs festék szint. anyag, esetenként Sulfonacid, C-Orange 90 allergén, különleges

tisztasági követelmények

C. I. 15 985 Gelborange S (E110), ? narancs festék ritkán allergénSunset Yellow, Yellow orange S

C. I. 16 035 FDC Red 40, C-Rot 60, ? piros festék szint. anyag, esetenként Allula Red, E129 allergén

C. I. 16 185 FDC Red 2, Amaranth ? piros festék szint. anyag, esetenként (E123) allergén, különleges

tisztasági követelmények

C. I. 16 230 Acid Orange 10 ?? narancs festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, ritkán allergén

C. I. 16 255 Acid Red 18, + piros festék szint. anyag, esetenként Cochenillerot A allergén, különleges (E124), Ponceau 4 R tisztasági követelmények

C. I. 16 290 C-Rot 48 + piros hajfesték szint. anyag, esetenként allergén, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet

46 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (51)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 17 200 DC Red 33 ?? piros hajfesték szint. anyag

C. I. 18 050 Acid Red 1, E128, ?? piros festék nyálkahártya-érintkezés amidonaftolpiros G tilos, szint. anyag

C. I. 18 130 Acid Red 155 ? piros festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 18 690 Acid Yellow 121 ?? sárga festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag, esetenként allergén, krómtartalmú

C. I. 18 736 Acid Red 180 + piros festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén

C. I. 18 820 Acid Yellow 11 ?? sárga festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag, esetenként allergén

C. I. 18 965 Acid Yellow 17 + sárga festék szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén

C. I. 19 120 Acid Yellow 13 sárga festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag, esetenként allergén

C. I. 19 140 Acid Yellow 23, ?? sárga hajfesték szint. anyag, erõs allergén,Tartrazin (E102) fenil-hidrazint ad le,

különleges tisztasági követelmények, egészség-károsodás lehetséges

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 47

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (52)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 20 040 Pigment Yellow 16, ?? sárga festék csak rövid bõrérintkezésre,diklór-benzidin szint. anyag, különleges

tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet, (a kísérõ rákkeltõ 3,3'-diklór-benzidin megeng. konc. 0,005%)

C. I. 20 170 Acid Orange 24 ? narancs festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, esetenként allergén

C. I. 20 470 Erio-fekete ?? fekete hajfesték nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag

C. I. 21 100 Pigment Yellow 13 + sárga festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén, külön-leges tisztasági követelmé-nyek, egészségkárosodás lehet (a kísérõ rákkeltõ 3,3'-diklór-benzidin megeng. konc. 0,005%)

C. I. 21 108 Pigment Yellow 83 + sárga festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén, külön-leges tisztasági köv., egész-ségkárosodás lehet (a kísé-rõ rákkeltõ 3,3'-diklór-ben-zidin megeng. konc. 0,005%)

48 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (53)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 21 230 C.-Ext. Gelb 21 ? sárga hajfesték nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag

C. I. 24 790 Acid Red 163 ? piros festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 26 100 Sudan III ?? piros hajfesték szint. anyag, esetenként allergén

C. I. 27 290 Acid Red 73, ?? piros festék csak rövid bõrérintkezésre,pamut-sarlach szint. anyag, esetenként

allergén

C. I. 27 755 C-Schwarz-7 + fekete festék szint. anyag, esetenként allergén, különleges tisz-tasági köv., egészségkáro-sodás lehet (a kísérõ ólom megeng. konc. 100 mg/kg, arzén 2 mg/kg festék)

C. I. 28 440 Food Black 1, Brillant- + fekete festék szint. anyag, esetenként fekete BN (E151) allergén, különleges

tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet

C. I. 40 215 Direct Orange ?? narancs festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag, néha allergén

C. I. 40 800 Food Yellow, E160a, ++ sárga festék szint. anyagbéta-karotin

C. I. 40 825 Carotene-Ester, beta- ++ narancs hajfesték többnyire szintetikusapo-8-karotinsav-etil-észter (E160f)

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 49

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (54)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 40 850 Canthaxanthin (E165g) + narancs festék term. anyag, sok növény-ben elõfordul, különleges tisztasági elõírások, nagyobbmennyiségben látás- zavaró kristályképzõdés a szemfenéken

C. I. 42 045 ? hajfesték szint. anyag

C. I. 42 051 Patentblau 5 (E131) + kék festék szint. anyag, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet(a kísérõ króm megeng. konc. 20 mg/kg festék)

C. I. 42 053 FDC Green 3 ? zöld festék szint. anyag, allergén, az USA-ban állatkísér-letekben rákkeltõ

C. I. 42 080 Patentblau A ? kék festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag, allergizáló maradványok, festi a bõrt

C. I. 42 090 Acid Green 9 ?? zöld hajfesték szint. anyag, az USA-ban 1978 óta betiltva, állat-kísérletekben rákkeltõ, allergizáló maradványok

C. I. 42 100 Acid Green 9 ++ zöld festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. halogénorg. anyag

C. I. 42 170 C-Grün-3 + zöld hajfesték csak rövid bõrérintkezésre,szint. halogénorg. anyag

50 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (55)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 42 510 Fuchsin, Magenta I ? lila festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, esetenként allergiakiváltó

C. I. 42 520 Basic Violett 2, ?? lila festék nyálkahártya-érintkezés Magenta III tilos, szint. anyag,

esetenként allergiakiváltó, az USA-ban 1973 óta betiltva, mivel rákkeltõ (mell- és bõrrák)

C. I. 42 735 Acilanbrillant-kék ? kék hajfesték nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, esetenként allergiakiváltó

C. I. 44 090 Food Green 4, Brillantsav- + zöld festék szint. anyag, különleges zöld, E142, green S tisztasági követelmények

C. I. 45 100 Acid Red 52, ? piros festék, csak szint. anyagXililén-piros B rövid bõrérintkezésre

C. I. 45 170 DC Red 19, Rhodamin B ?? piros festék szint. anyag, esetenként allergén, az USA-ban szigorú korlátozás, mivel állatkísérletekben rákkeltõ

C. I. 45 170:1 Rhodamin B-sztearát piros festék sminkszereknél és arctisz-títóknál tilos, szint. anyag, esetenként allergén, szemünkbe ne kerüljön

C. I. 45 190 Violett 5 (EG) ? lila hajfesték csak rövid bõrérintkezésre, szint. anyag

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 51

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (56)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 45 220 Acid Red 50 ?? piros festék csak rövid bõrérintkezésre, szint. anyag, arom. amin/fenol

C. I. 45 350, C.I. 45 350:1 Fluorescein ? sárga hajfesték szint. anyag, megeng. konc. 6%, esetenként allergiakiváltó

C. I. 45 370, C. I. 45 370:1 Dibrom-Fluorescein + narancs hajfesték károsodás lehetséges, szint. anyag, esetenként allergén, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet (a kísérõ fluoreszcein megeng. konc. 1%, mono-bróm-fluoreszcein 2%)

C. I. 45 380, C. I. 45 380:2 Tetrabrom-Fluorescein, + piros hajfesték károsodás lehetséges, Eosin G szint. anyag, esetenként

allergén, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet(a kísérõ fluoreszcein megeng. konc. 1%, mono-bróm-fluoreszcein 2%)

C. I. 45 396 Solvent Dye ? narancs festék szint. anyag, megeng. konc. ajakrúzsokban 1% (mint szabad sav)

52 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (57)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 45 405 Acid Red 73 + piros festék arcápoló szerekben tilos, szint. halogénorg. anyag, szemünkbe ne kerüljön, néhaallergén, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet (a kísérõ fluoreszcein megeng. konc. 1%, mono-bróm-fluoreszcein 2%)

C. I. 45 410 Tetrachor-Tetrabrom- + piros hajfesték szint. halogénorg. anyag, Fluorescein, Eosin 10 B esetenként allergén,

különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet (a kísérõ fluoreszcein megeng. konc. 1%, mono-bróm-fluoreszcein 2%)

C. I. 45 425 Dijod-Fluorescein + piros hajfesték szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet (a kísérõ fluoreszcein megeng. konc. 1%, monojód-fluoreszcein 3%)

C. I. 45 425:1 Erythrosin 6G + piros hajfesték szint. halogénorg. anyag, esetenként allergén

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 53

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (58)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 45 430 Tetrajod-Fluorescein, + piros hajfesték szint. anyag, szemünkbe Erythrosin (E127) ne kerüljön, esetenként

allergén, különleges tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet(a kísérõ fluoreszcein megeng. konc. 1%, mono-jód-fluoreszcein 3%)

C. I. 47 000 Chinolin-sárga A + sárga festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, ritkán allergén

C. I. 47 005 Chinophtalon-Disulfon- + sárga hajfesték szint. anyag, ritkánacid (E104), allergén, különleges Quinoline yellow tisztasági követelmények

C. I. 50 325 Acid Violett 50 ?? lila festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag, arom. amin/fenol

C. I. 50 420 Acid Black 2, Nigrosin ? fekete festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, ritkán allergén

C. I. 51 319 Pigment Violett 23 + lila festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. halogénorg. anyag

C. I. 58 000 Alizarin ++ piros hajfesték szint. anyag, esetenként allergén

C. I. 59 040 DC Green 8, Pyranin ++ zöld festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag

54 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (59)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 60 724 Hydroxy-Phenylamino- ?? lila festék csak rövid bõrérintkezésre,Antrachinon szint. anyag, ritkán aller-

gén, anilinmaradványok

C. I. 60 725 Hydroxy-(Methylphenyl- ?? lila festék szint. anyag, ritkán amino)-Antrachinon allergén

C. I. 60 730 Acid Violett 43 ? lila festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag, ritkán allergén

C. I. 61 565 Solvent Green 3, ?? zöld festék szint. anyag, chinalizarin-zöld ritkán allergén

C. I. 61 570 Acid Green 25, ?? zöld festék szint. anyag, ritkán alizarin-zöld G allergén

C. I. 61 585 Acid Blue 80 ?? kék festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 62 045 Acid Blue 62 ? kék festék szint. anyag, ritkán allergén

C. I. 69 800 Dihydro-Antrachinonazin + kék festék különleges tisztasági köve-telmények, szint. anyag

C. I. 69 825 Vat Blue 6 + kék festék szint. halogénorg. anyag, ritkán allergén

C. I. 71 105 Vat Orange 7 ? narancs festék nyálkahártya-érintkezés tilos, szint. anyag

C. I. 73 000 Indigotin ++ kék festék szint. anyag, ritkán allergén

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 55

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (60)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 73 015 Indigo-Disulfonacid, ) ? kék hajfesték szint. anyag, esetenként Indigotin I (E132 allergén, különleges

tisztasági követelmények, egészségkárosodás lehet

C. I. 73 360 Vat Red 1 + piros festék szint. halogénorg. anyag, ritkán allergén

C. I. 73 385 Vat Violett 2 + lila festék szint. halogénorg. anyag, ritkán allergén

C. I. 73 900 chindion ? lila hajfesték csak rövid bõrérintkezésre, szint. anyag

C. I. 73 915 pigmentpiros ? piros hajfesték csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 74 100 Pigment Blue 15, ++ kék festék csak rövid bõrérintkezésre,heliogenkék szint. anyag

C. I. 74 160 Pigment Blue 15, ++ kék festék szint. anyagMonastral

C. I. 74 180 Direct Blue 86 ++ kék festék csak rövid bõrérintkezésre,szint. anyag

C. I. 74 260 Pigment Green 7 ?? zöld festék arcszerekben tilos, szint. halogénorg. anyag, szemünkbe ne kerüljön, dioxinmaradványok

C. I. 75 100 sáfrány, Safran ++ sárga festék term. anyag

C. I. 75 120 Annatto, Bixtin (E160B) ++ narancs festék term. anyag növ. magvak-ból, különleges tiszt. köv.

56 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (61)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 75 125 Carotene, Lycopin ?? sárga festék term. anyag, elõford. (E160d) pl. a csipkebogyóban

C. I. 75 130 Carotene, alfa-, beta-, ++ narancs festék többnyire szint., ritkán gamma-karotin (E160A) allergén

C. I. 75 135 Carotene-oxyd, ++ sárga festék term. anyag növényekbõl, Rubixanthin (E161d) a bõrt festi

C. I. 75 170 Guanin ++ fehér festék a purin, a zsírok term. kísérõjének vegyi változata

C. I. 75 300 Curcumin, turmeric, E100 ++ sárga festék term. anyag, ritkán allergén, különleges tisztasági követelmények

C. I. 75 470 Carmine, ++ piros festék term. állati anyag, ritkán Cochenille (E120) allergén, különleges

tisztasági követelmények

C. I. 75 810 Chlorophylle a, b (E140), ++ zöld hajfesték, term. anyag szárított a klorofil rézkomplexe dezodor és seb- levelekbõl, különleges

gyógyító hatású tisztasági követelmények

C. I. 77 000 alumínium (E173) + fehér festék term. ásványi anyag, bõr-gyulladás lehet, különle-ges tisztasági követelmény

C. I. 77 002 Bentonite ? fehér festék szint. anyag, irritál

C. I. 77 004 Bentonite, kaolin, Bolus + fehér festék, púder- term. ásványi anyag, alba (alumínium-szilikát) alap, stabilizátor, környezetkímélõ, enyhe

fizikai fényvédõ dörzsanyag, más anyagok agresszivitását mérsékli

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 57

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (62)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 77 007 Ultramarin ++ kék festék ásv. anyag

C. I. 77 015 Pigment Red 101, ++ piros festék ásv. anyagvas(III)-oxid

C. I. 77 120 Barium Sulfate, ++ fehér festék ásv. anyagbárium-szulfát

C. I. 77 163 Wismut Oxychloride, ?? fehér festék, nyári- ásv. anyag, mérgezõbizmut-oxiklorid szeplõ-szappanban

C. I. 77 220 Calcium Carbonicum, ++ fehér festék, term. ásványi anyag, kalcium-karbonát (E170b) dörzsanyag ritkán allergén a nikkel-

nyomok miatt, különlegestisztasági követelmények

C. I. 77 231 Calcium Sulfate, ++ fehér festék, púder- term. ásványi anyagkalcium-szulfát, gipsz alap, enyhe

dörzsszemcse

C. I. 77 266 Charcoal, szén ++ fekete festék term. anyag, policiklikus arom. maradvány lehet

C. I. 77 267 Active Carbon, ++ fekete festék term. anyagCharcoal, faszén

C. I. 77 268:1 Carbo medicinalis ++ fekete festék növ. hamuból nyerik, vegetabilis (E153) különleges tisztasági

követelmények, policik-likus arom. maradványok

C. I. 77 288 Chromiumoxide Green ?? zöld festék szint. anyag, különleges tisztasági követelmények

58 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (63)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 77 289 Chromiumoxide Green, ?? zöld festék szint. anyag, esetenként víztartalmú króm-oxid allergén, különleges

tisztasági követelmények

C. I. 77 346 Kobalt Blau, kobaltkék ++ kékeszöld festék ásv. anyag

C. I. 77 400 Bronze Powder, bronzpor ++ barna festék szint. anyag, néha allergén

C. I. 77 480 Gold (E175) ++ barna festék term. ásványi anyag, ritkán allergén

C. I. 77 489, C. I. 77 491, Iron Oxidhydrate (E172), ++ narancs, piros, ásványi anyagok, különle-C. I. 77 492, C. I. 77 499 vas-oxidok és hidroxidok sárga és fekete ges tiszt. köv., egészség-

festék, fizikai károsodás lehet (megeng. fényvédõ, lefedõ konc. szelén 1mg/kg,

higany 1 mg/kg festék)

C. I. 77 510 Ferriferro Cyanide, ++ kék festék szint. anyag, különleges berlini kék tiszt. köv., nehézfém

maradványok lehetségesek

C. I. 77 713 Magnesium Carbonate, ++ fehér festék, ásv. anyagmagnézium-karbonát púderben

C. I. 77 742 Mangan Phosphat, ++ fehér festék, ásv. anyag, nehézfém mangán-ammónium- púder-alap, fizikai maradványokdifoszfát fényvédõ lehetségesek

C. I. 77 745 Mangan Phosphat, ++ piros festék, elfedõ ásv. anyag, nehézfém mangán-foszfát maradványok lehetségesek

C. I. 77 820 Silver (E124) ++ fehér festék, ezüst term. ásványi anyag, különleges tisztasági követelmények

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 59

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (64)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

C. I. 77 891 Titanoxid, titán-dioxid, ++ fehér festék, elfedõ ásv. anyag, környezetter-csillámkeverék, E171 helõ termelés, különleges

tiszt. köv., nehézfém maradványok lehetségesek

C. I. 77 947 Zinc Oxyde, cink-oxid ++ fehér festék, ásv. anyag, nehézfém hatóanyag, maradványokizzadtsággátló lehetségesek

Citric Acid citromsav ++ savfokszabályzó, szint. anyag, természetben lágyító, nedvtartó, is elõfordul (citrom), tartósító allergizáló maradványok

Citral ++ illatanyag, serkentõ szint. anyag, allergizál, nagyobb konc.-ban irritál

Citrulline 2-amino-5-ureido- ++ hatóanyag, inkább reklámfogásvaleriánsav aminosav

Climbazole Chorphenoxy-Imidazolyl- + tartósító szint., halogénvegyület. Dimethylbutanon allergizál, klórfenolt ad le

Clove Blossom Extract + l. Clove Oil

Clove Oil szegfûszegolaj, Nelkenöl + fertõzésgátló, term. illóolaj szegfûszegbõl, baktériumölõ eugenol tartalma miatt

erõs allergén

CMC karboxi-metil-cellulóz + farost-származék

Cobalt Chloride kobalt-klorid ?? hatóanyag ásv. anyag

Cobalt Titanium Oxide kobalt-titánoxid ?? fényvédõ fõleg ásv. anyag

Cocamide ++ l. Cocamide MEA

60 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (65)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Cocamide DEA+/MEA kókuszzsírsav-dietanol- ++ mosóaktív anyag, fõleg növ. anyag, szabad amid/monoetanolamid sûrítõ DEA-t tartalmazhat (rákkel-

tõ nitrózaminok veszélye)

Cocamide MIPA kókuszzsírsav-amid + gélképzõ, fõleg növ. anyag, nagyobb (a kókuszzsír zsírsavainak visszazsírozó, konc.-ban irritálósavamidjai mono- simítóizopropil-aminokkal)

Cocamidopropyl Amineoxyde kokamidopropil-aminoxid + enyhe tenzid fõleg növ., nitrózamin, -amidképzõdés lehetséges

Cocoamidopropyl Betaine ++ mosóaktív anyag szint. anyag, más tenzidek (Cocobetaine) bõrkímélését javítja

Cocoamidopropyl Betaine ++ mosóaktív anyag szint. anyag, más tenzidek (Cocobetaine) bõrkímélését javítja

Cocamidopropyl ++ mosóaktív anyag enyhe tenzid, bõrkímélõ, Hydroxysultaine fõleg növ. anyag

Cocampho Acetate ++ l. Cocoampho Acetate

Cocampho Carboxy Glycinate ++ l. Cocoampho Acetate

Coceth-n koko-polietilénglikol-éter + enyhe tenzidek fõleg növ. anyag, PEG-bõlcsoportja

Cocoa Butter kakaóvaj ++ állagképzõ, simító, term. zsír, a kakaógyártás visszazsírozó mellékterméke,

antioxidáns maradványok

Cocoampho Acetate kokoamfo-acetát ++ enyhe tenzid, növ. anyag, alkilamin-, zsírtalanít, tisztít klórecetsav-maradékok,

szenzibilizáló

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 61

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (66)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Cocoampho Glycinate ++ hatásait l. CocoamphoAcetate

Cocobetaine ++ mosóaktív anyag, fõleg növ., alkilamin-, enyhe tenzid klórecetsav-maradékok,

szenzibilizáló

Coconut Oil kókuszolaj ++ olajkomponens a kókusz természetes olaja(Palm Oil Glycerides)

Cocotrimonium Chloride + hajöblítõ, javítja fõleg növ. anyag, nagyobb a fésülhetõséget, konc.-ban irritáló, allergén tartósító maradékok

Coenzyme Q 10 koemzim Q10 + hatóanyag, testünk is elõállítja, leköti ráncok ellen a káros szabad gyököket,

ránctalanító hatása vitatott

Collagen kollagén, állati fehérje ++ hatóanyag, vágóhídi hulladékokból nedvességtartó, (porc, inak, bõrök) nyert ránc ellen anyag, nem tud beépülni,

ráncot nem szüntet, csupán órákra bõrned-vesítõ és simító hatású

Colloidal Sulfur kolloid-kén, sulphur ++ l. Sulfur

Coltsfoot Extract martilapu-kivonat, ++ gyulladáscsökkentõ, term. anyag, különösen Huflattich összehúzó, enyhe tisztátalan bõrre és kor-

fertõtlenítõ hatású pás hajra, ritkán allergén

Comfrey Extract nadálytõkivonat ++ sebgyógyító, vér- nadálytõgyökér keringés serkentõ, alkoholos/vizes kivonatafertõzésgátló

62 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (67)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Coneflower Extract kasvirág-kivonat ++ sebgyógyító, a kasvirág (Echinacea) (Echinacea, Sonnenhut) gyulladásgátló kerti dísznövény

gyökereinek alkoholos/vizes kivonata

Copper Usnate réz-uzninát, a szakáll- ?? tartósító növ. anyag, zuzmó uzninsavának sója kozmetikumban tilos

Corn Oil, Corn Germ Oil kukoricaolaj, ++ olajkomponens term. olaj, antioxidáns és kukoricacsíraolaj oldószermaradványok

Croquat L + mosóaktív anyag, szint. anyag, kation-tenzid bõr-, nyálkahártya-kímélõ

Crotein ASC fehérjeszármazék + hajápolók szint. anyag, alapanyaga bõr-/nyálkahártya-kímélõ

Cucumber Extract uborkakivonat ++ bõrtisztító term. anyag

Curry Red curry piros ?? festék szint. anyag

Cyclomethicone szilikonolaj + oldószer nedvességtartó, emulgeá-tor, dekoratív kozmetiku-mok hordozó anyaga, szint. anyag, bõrkímélõ

Cypress Oil ciprusolaj ++ illóolaj a ciprusfa leveleibõl, ágaiból nyert illóolaj

DEA-emulgeátorok általában dietanolamin-vegyületek + emulgeátor, tenzid nyersanyag vegyes, általában irritáló, nitrózamin képzõdés

DEA-Dodecyl- dietanolamin-dodecil- ?? tenzid szint. anyag, irritálbenzenesulfonate benzol-szulfonát

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 63

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (68)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

DEA-Laurylsulfate dietanolamin-lauril-szulfát ?? tenzid nyersanyag vegyes, irritál

Decyl Oleate decil-oleát ++ zsírkomponens szint. anyag

Dedm Hydantoin Dilaurate dedm hidantoin ?? tartósító szint. anyag, a bõrben dilaureát, 1,3-bisz-(2-de- formaldehidet adhat lekanoil-oxietil)-5,5-dimetil-2,4-imidazolidin-dion

Dehydroacetic Acid dehidro-ecetsav ++ tartósító szint. anyag, megeng. konc. (Sodium Dehydroacetate) (3-acetil-6-metilpirán- (spraykben tilos), 0,6%, esetenként allergén,

2,4-dion) és sói, gombaölõ szer állatkísérletekben nátrium-dehidro-acetát nagyobb konc.-ban bõr-

és nyálkahártya izgató

Deodorized Kerosene dezodorált kerozin ?? zsírkomponens szint. anyag

Deproteinized Serum fehérjementesített szérum ++ term. állati anyag, hatása kétséges

Di-t-Butylhydroquinone di-tercier-butil-hidrokinon ?? orvosi hatóanyag szint. anyag

Diammonium Dithioglycolate diammónium-ditioglikolát ?? tartóshullámosító szint. anyag, allergizál

Diamylhydroquinone diamil-hidrokinon ?? antioxidáns szint. anyag

Diazolidinyl Urea N-(hidroximetil)-N-(1,3- ?? tartósító szint. anyag, megeng. dihidroximetil-2,5-dioxo- konc. 0,5%, esetenként 4-imidazolidinil)- allergén, a bõrben N'-hidroximetil-karbamid formaldehidet adhat le

Dibenzothiophene dibenzotiofén ?? segédanyag szint. anyag

Dibromopropamidine 1,3-bis(4-amidino-2-bróm- + tartósító szint. anyag, megeng. Diisethionate fenoxi)-n-propán-(dibróm- konc. 0,1%, esetenként

propanidin)-di-izetionát allergén

64 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (69)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Dibutyl Phtalat dibutil-ftalát ?? oldószer, lágyító, szint. anyag, máj-, ivar-napvédõ szerv-károsító, hormon-szerekben szerû hatás

Dichlorbenzyl Alcohol diklór-benzil-alkohol + tartósító szint. anyag, megeng. konc. 0,1%, esetenként allergén

Dichloro-M-Xylenol diklór-m-xilenol ?? tartósító szint. anyag, arom. amin/fenol

Dichloromethane diklór-metán ?? oldószer szint. anyag, rákkeltõ

Dichlorophene diklorofén ?? tartósító szint. anyag, megeng. konc. 0,5%, esetenként allergén, fölirat elõírva, Japánban betiltva, nyomokban rák-keltõ dioxin és furán lehet

Didecene didecén ?? lipid, visszazsírozó szint. anyag

Diethoxyethyl Succinate dietoxietil-szukcinát ?? segédanyag szint. anyag

Diethyl Phtalat dietil-ftalát ?? oldószer, lágyító, szint. anyag, idegméreg; napvédõ máj- és ivarszervkárosító, szerekben, alkohol hormonszerû hatásdenaturálására

Diethyl Toluamide dietil-toluamid ?? repellens, szint. anyag, mérgezõrovarûzõ szer

Diethylene Glycol dietilén-glikol ? oldószer szint. anyag, külsõ haszná-lata problémamentes, 1985-ben borhamisításra használták

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 65

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (70)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Diethylene Glycol vegyületek dietilénglikol-vegyületek ?? emulgeátor, lipid, szint. anyagtenzid

Dihydroxyacetone dihidroxi-aceton (DHA) + barnító anyag, szint. anyag, a bõrrel bõr barnításához barna vegyületeket képez,

alig véd az UV-sugaraktól, hatása csak néhány napos, a bõrt kiszárítja

Dihydroxy-indole dihidroxi-indol ?? hajfesték szint. anyag, arom. amin/fenol

Diisopropyl Adipate diizopropil-adipát + oldószer, sûrítõ szint. anyag, bõrkímélõ

Dimethicone dimetil-polisziloxán, ? hajlakk, lipid szint. anyag, hajápolók Siliconöl, szilikonolaj hatását zavarhatja

Dimethicone Copolyol csoport dimetil-sziloxán- + emulgeátor, szint. anyag, PEG-bõlglikol-kopolimér stabilizátor, lipid

Dimethiconol Fluoroalcohol dimetikonol-fluoralkohol- ?? filmképzõ, lágyító szint. szilikonvegyületDilinoleic Acid di-linolsav

Dimethoxydiglycol dimetoxi-diglikol ?? oldószer szint. anyag, mérgezõ

Dimethyl Ether dimetil-éter + hajtógáz szint. anyag

Dimethyl Hydroxymethyl dimetil-hidroximetil- ?? tartósító szint. anyag, a bõrbenPyrazole pirazol formaldehidet adhat le

Dimethyl Imidazolidinone dimetil-imidazolidinon ?? tartósító szint. anyag, a bõrben formaldehidet adhat le

Dimethyl Oxazolidine 4,4-dimetil-1,3-oxazolidin ?? tartósító, rögtön szint. anyag, megeng. leöblítendõ konc. 0,1%, formaldehi-szerekhez det adhat le

66 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (71)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Dimethyl Phtalate dimetil-ftalát ?? repellens, szint. anyagrovarûzõ, lágyító

Dimethylaminostyryl Heptyl ?? tartósító szint. anyagMethyl Thiazolium Iodide

Dimethylol Ethylene Thiourea dimetilol-etilén- ?? tartósító szint. anyag, allergén, tiokarbamid fehérjekárosító

Dinonyl Phenol dinonil-fenol ?? tartósító szint. anyag

Dioctyl Cyclohexane dioktil-ciklohexán ? olajkomponens szint. anyag, bõr- és nyálkahártya kímélõ

Dioctyl Phtalate dioktil-ftalát ?? lágyító szint. anyag, mérgezõ

Dioctyl Sodium Sulfosuccinate dioktil-nátrium-szulfo- ? tenzid szint. anyag, ritkán szukcinát (Aerosol-OT) allergén, a bõrt irritálja

Disodium Bisethylphenyl ?? hajfesték szint. anyagTriaminotriazine Stilbenedi-sulfonate

Disodium Distyrylbiphenyl ?? hajfesték szint. anyagDisulfonate

Disodium EDTA etilén-diamin-tetra- ? tartósító, szint. anyag, allergiát ecetsav dinátrium sója stabilizátor okozhat, mint tartósító

nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ és lágyító szerepel

Disodium Laureth dinátrium-lauril-éter- ?? mosóaktív anyag szint. anyag, bõrkímélõ, Sulfosuccinate szulfoszukcinát dioxánmaradvány

Disodium Phosphate dinátrium-foszfát ? fogkrém-alapanyag szint., ásványi anyag

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 67

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (72)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Disodium Silicofluoride nátrium-sziliko-fuorid ++ fogszuvasodás ellen szint. anyag, megeng. konc. 0,15%, figyelmez-tetõ fölirat elõírva, hatása vitatott, mert rövid ideig van a fogakon

Distearyldimonium Chloride disztearil-dimónium- + hajöblítõ, anti- szint. mosópor-öblítõ, elsõklorid sztatikum, javítja generációs, ma már csak

a fésülhetõséget kozmetikumokban

D-Limonen d-limonén, citromolaj- ? illatanyag, fertõzés- növ. anyag, frissen nem, összetevõ gátló, tisztító- de állás után a geraniol-

szerekben hoz hasonló allergén

Dm-, Mdm-, Dmdm 1,3-bis-(hidroxi-metil)- ?? tartósító szint. anyag, a bõrben Hydantoin, Dmhf 5,5'-dimetil-2,4- formaldehidet adhat le,

imidazolidin-dion megeng. konc. 0,6%, mutagén, allergizál; tartósí-tóként nem engedélyezett,ezért fõképp mint nedve-sítõ és lágyító szerepel

Dodecatrienol Farnesol ++ dezodoráló, term. illóolaj, gyöngyvirág-,baktériumölõ hársillat

Dodecylbenzene Sulfonic Acid dodecilbenzol-szulfonsav ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritáltenzid

Dodecylbenzyltrimonium dodecilbenzil-trimónium- ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, irritál, növeli Chloride klorid antisztatikus a fésülhetõséget

Dodoxynol-n etoxilált alkilfenolok + tenzid, emulgeátor szint. anyag, PEG-alapúcsoportja

68 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (73)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

D-Panthenol ++ l. Panthenol

Dromiceius ?? zsírkomponens, állati zsír, kihaló fajból visszazsírozó (Dromiceius novae-

hollandiae, emu)

Echinacea ++ l. Coneflower

EDTA ?? l. Disodium EDTA

Elastin ++ ránc ellen vágóhídi hulladékokból nyert term. anyag, a bõrbe nem tud behatolni, nincs ránctalanító hatása, csak néhány órára bõrsimulásés nedvesség-gyarapodás

Elder Extract bodzakivonat, ++ tisztátalan bõr bodzavirág alkoholos Holundertinktur tisztítása oldata

Embryo Extract embriókivonat ++ term. állati anyag, hatása kétséges

Emulgan ALC emulgeátor szint. anyag, vegyileg tartósítva

Emulsan pálmasav-glükozid ++ emulgeátor, V/O ajánlott enyhe emulgeátor,egyben nedvességleadó is

Epoxidized Soybean Oil epoxidált szójaolaj ?? filmképzõ, lágyító fõleg növ., fehérjekárosító

Ethoxydiglycol dietilén-glikol- ?? oldószer szint. anyag, mérgezés-monoetil-éter veszély, állatkísérletekben

bõr- és nyálkahártya izga-tó, torzszülötteket okoz

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 69

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (74)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Ethoxydiglycol Acetate dietilén-glikol- ?? oldószer szint. anyagmonoetil-éter-acetát

Ethoxyethanol etoxi-etanol, etilénglikol- ?? oldószer szint. anyagmonoetil-éter, Cellosolv

Ethoxyethanol Acetate etoxietanol-acetát ?? oldószer szint. anyag

Ethyl Alcohol Etanol, alkohol esetenként oldószer, tartósító, szint. anyag, gyakori értékelendõ frissítõ alkalmazáskor bõr- és

nyálkahártya izgató, a bõrt kiszárítja

Ethyl Butyl Valerolactone etil-butil-valerolakton ?? illatanyag szint anyag, fehérje-károsító

Ethyl Hexanediol etilhexán-diol ?? oldószer szint. anyag

Ethyl Metacrylate etilmetakrilát ?? fimképzõ, lágyító szint. anyag, fehérje-károsító

Ethyl Methylen-phenylglycidate etil-metilén-fenilglicidát ?? segédanyag szint. anyag, fehérje-károsító

Ethylparabene para-hidroxi-benzoésav- ++ tartósító szint. anyag, mint tartósító etilészter, PHB nem engedélyezett, ezért

fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Ethylquecksilber(II)- etil-higany-tioszalicilsav ?? tartósító, smink- és szint. anyag, megeng. konc.thiosalicilsaure arctisztítóknál 0,007%, fölirat elõírva

Etidronic Acid etidronsav ?? hajápolók és szap- szint. anyag, megeng. panok stabilizátora, konc. szájápolókban 1%, fogkõ-akadályozó hajápolókban 1,5%, szap-

70 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (75)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

panokban 0,2%, mint tar-tósító nem engedélye-zett, ezért fõleg mint ned-vesítõ v. lágyító szerepel

Eucerin Lanolin, gyapjúzsír ++ zsírkomponens gyapjúzsír (5%) és paraffin-olaj keveréke, bõrkímélõ, l. paraffinolaj; rovarirtó-nyomokat tartalmazhat

Eucerit tisztított gyapjúalkoholok ++ zsírkomponens l. Wool Wax Alcohols

Eugenol ?? illatanyag, szegfûillat, szegfûolajból hatóanyag nyerik, gyakori allergén

Euxyl K100 ?? l. Methyl-chloro-isothiazolinone

Euxyl K104 ?? tartósító 1 rész Euxyl K400 és 10 rész víz

Euxyl 400 ?? tartósító 1,2-dibróm-2,4-dicyano-bután (l. ott) és 2-fenoxietanol keveréke

Farnesol ++ l. Dodecatrienol

Fennel Extract /Oil ánizskivonat/olaj ++ enyhe fertõtlenítõ ánizsmagból nyert anyag

Ferric Ferrocyanide ++ l. C. I. 77 510

Festiger HF 37/HF64 Luviskol VA37/VA 64, + hajrögzítõ, szint. anyag, bõrkímélõvinil-pirrolidon: filmképzõ vinil-acetát kopolimer hajlakkokban

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 71

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (76)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Festigerquat 550 Luviquat FC 550, + hajrögzítõ szint. anyag, bõrkímélõpoli-kvaterner vegyület

Fibronectin ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges

Fibrostimulin K + ránc ellen borjúvérbõl nyerik, a bõr-be nem hatol be, ráncta-lanító hatása nincs, csupán órákra bõrsimítás és nedvességgyarapodás

Flavour aroma esetenként pontatlan megjelölés, értékelendõ számos aromaanyag

gyûjtõfogalma

Fluidlecithin BE/Cm/Super lecitin termékek, ++ emulgeátorok term. ajánlott anyag, BE = Bade Öle, szójából nyerik, bõrkímélõCm = Creme

Fluorosalan ?? tartósító szint. halogénorg. anyag, mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Folic Acid folsav ++ bõrápoló a B-vitaminokhoz tartozik, bõrön át a bevitel értel-metlen, vitaminhiány ese-tén kiegyensúlyozott táp-lálkozás ajánlott, pl. teljeskiõrlésû termékek, zöldség

72 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (77)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Formaldehyde formaldehid ?? tartósító, szint. anyag, allergén, fertõtlenítõ, mutagén, megeng. konc. spraykben tilos szájápolókban 0,1%,

körömkeményítõkben 5%, 0,05%-tól fölirat elõírt, állatkísérletekben bõr- és nyálkahártya izgató, rák-keltés gyanúja, a bõr öre-gedését gyorsítja; mint tar-tósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Furfural furfurol ?? hatásait l. Formaldehyde

Fragrance illatanyag esetenként parfüm számos vegyi anyag, illat-értékelendõ szer gyûjtõneve, köztük

sok allergén, mint pl. a perubalzsam, vagy föl-gyülemlõ, mint a mósusz

Gelbildner PN 73 poliakrilsav + gélképzõ, sûrítõ szint. anyag, bõrkímélõ, benzolmaradvány

Gelee Royal ++ l. Royal Jelly

Genamin KDM mosóaktív anyag, szint. anyag, bõrkímélõstabilizátor

Geranium Oil gerániumolaj ++ illatanyag term. növ. illóolaj, geraniol-tartalma gyakori allergén

Germall ?? l. Imidazolinyl Urea

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 73

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (78)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Ginseng Extract Ginseng Hydroxy- ++ hajöblítõ, nyugtató ázsiai növ. gyökerébõl, ha-propyltrimonium tása kozmetikumban két-Chloride, ginzengkivonat séges, inkább reklámfogás

Glutaral glutáraldehid ?? hatásait l. Formaldehyde

Glycerin glicerin + nedvszívó, kisebb zsírok és olajok alkohol-konc.-ban komponense, szint. gyár-nedvesen tása propilénbõl, a bõrön tartó alkotórész ragadós filmet képez, na-

gyobb konc.-ban (30%) a bõrbõl vizet von ki, ezáltal azt kiszárítja, bõr-izgató, csecsemõ-bõr-ápolókban nem ajánlott

Glycerin Fettsaure Ester glicerin-zsírsav-észter ++ emulgeátorok zsírsavból készült emul-geátorok gyûjtõneve, szint. és term.

Glyceryl Laurate glicerin-monolaureát ++ zsírkomponens, részben szappanosított emulgeátor, sûrítõ, kókuszzsírnedvességtartó, enyhén baktériumölõ

Glyceryl Oleate glicerin-monooleát ++ zsírkomponens, részben szappanosított emulgeátor, sûrítõ, étolaj nedvességtartó

Glyceryl PABA 4-amino-benzoésav- ++ UV-B sugarak szint. anyag, megeng. 1-gliceril-észter szûrõje konc. 5%, ritkán allergén

74 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (79)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Glyceryl Sorbitan Stearate gliceril-szorbitán- ++ emulgeátor szint. anyagmono-sztearát

Glyceryl Stearate (SE) glicerin-mono-sztearát ++ emulgeátor szint. anyag, önemulgáló (SE: selbst emulgierend)

Glycine Glicin (aminoecetsav) ++ ízesítõ, aminosav fehérjeösszetevõ, term. elõfordulás pl. a zselatin-ban, állatkísérletekben nagyobb konc.-nál növe-kedési zavarok, több elhul-lás; az USA egészségügyi minisztériuma javasolja ki-hagyni az élelmiszerekbõl

Glycintensid Rewoteric ++ tenzid, enyhe szint. anyag, fehérjékbõl

Glycol Distearate glikol-disztearát 90 + emulgeátor, akné szint. anyag, kozmetiku-ellen, zavarosító mokban erõsíti (samponoknál) a bõrápoló hatást

Glycyrrethinic Acid enoxolon ++ gyulladásgátló, term. anyag, édesgyökér-baktériumölõ bõl nyerik

Glyoxal glioxál ?? tartósító szint. anyag, mutagén, fehérjekárosító, a bõrt és a hajat keményíti, gyulladásos bõrreakcók, nagyobb konc.-ban irritál, hullakonzerváló

Glyoxalic Acid glioxálsav ?? tartósító szint. anyag, fehérjekárosító

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 75

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (80)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Goldorange E110 ++ l. C. I. 15 985

Grape Seed Oil szõlõmagolaj ++ olajkomponens ajánlott, kiváló bõrápoló olaj

Guar Gum guarliszt ++ stabilizátor, egy indiai fa (Cyamopsis gélképzõ tetragonolobus) magjából

készülõ term. anyag

Gummi arabicum ++ l. Acacia

Hamamelis ++ l. Witch Hazel Extract

Hawflower Extract galagonyakivonat ++ összehúzó, galagonyabogyó vizes és tartósító alkoholos oldata

Hc hajfestékek általában ?? szint. arom. amin/fenol

Heart Extract szívkivonat ++ term. állati anyag, hatása kétséges

Heliozimt K ++ tartósító szint. anyag, 10-15% heliotropin (a bors anyaga) és 3-fenilpro-panol (styrax-fagyanta), mindkét anyag már igen kis meny-nyiségben bõrizgató

Heptane heptán ?? segédanyag a földgáz alkotója

Hexamethyldisiloxane hexametil-disziloxán ?? szilkonalapú szint. anyag, oldószer belélegezni veszélyes

Hexamidine Diisethionat + tartósító szint. anyag, esetenként allergén, megeng. konc. 0,1%

76 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (81)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Hexetidine hexetidin ?? tartósító szint. anyag, allergiát okoz, mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Hexylene Glycol hexilén-glikol ? oldáskönnyítõ, szint. anyag, állatkísérle-tartósító tekben bõr- és nyálka-

hártya izgató, allergiát okozhat, mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Hibiscus Extract hibiszkuszkivonat ++ aroma, hatóanyag, a hibiszkuszvirág húsos l. AHA-sav kelyhébõl nyert piros

színû kivonat

Hirudinea Extract piócakivonat ++ gyógyászati ható- állati anyag, hatása két-anyag, bõrvédõ, séges, inkább reklámfogásvéralvadásgátló

Histidine, -Hydro-chloride esetenként hatóanyag, hatása kétséges, inkább értékelendõ aminosav reklámfogás

Holan, HOE S 3495 + l. PEG-10 Polyglyceryl 2-Laurate

Homosalate 3,3,5-trimetil- ?? UV-B sugárszûrõ szint. anyag, ciklohexil-szalicilát megeng. konc. 10%,

allergén

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 77

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (82)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Honey méz ++ sebgyógyító, term. anyag, pollen-krémek, zselék tartalma miatt allergénnedvesen tartására

Hops Extract komlókivonat ++ nyugtató, komlóból nyert term. gyulladásgátló anyag

Horse Chesnut Extract vadgesztenye-kivonat ++ vérkeringés-serken- term. anyag, vadgeszt.-bõl,tõ, visszérkezelésnél szaponinokat tartalmaz

Horsetail Extract mezei zsurló, Equisetum ++ enyhe gyulladás- mezei zsurló vizes/alko-gátló, vérkeringés- holos oldata, tisztátalan serkentõ bõrre ajánlott

Horse Tissue Extract lószövet-kivonat ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges

Hostacerin PN 73 + sûrítõ, gélképzõ szint. anyag, bõrkímélõpl. hajzselénél

Hyalumuco Lösung + a hámréteg vízföl- vágóhídi hulladékokból vevõ képességét (vékonybelek, porc) nyerikjavítja

Hyaluronic Acid hialuronsav + a hámréteg vízföl- baromfitarajból nyert vevõ képességét term. anyagjavítja

Hydrated Silica kovasav, SiO2, Kieselgur ++ emulziókat szint. anyag, aránylag stabilizál, porok enyhe dörzsszemcseszóró- és nedvszívó képességét növeli, dörzsszemcse

78 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (83)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Hydrogenated C 6-14 hidrogénezett olefin- ?? zsírkomponens fõleg növ. eredetû anyagOlefin Polymers polimer

Hydrogenated Castor Oil ricinusolaj, hidrogénezett + zsírkomponens l. Castor Oil

Hydrogenated Polyisobutene Luvitol HP, állati eredetû ? emulgeátor, szint. anyagfartõmirigyzsír-helyette- lágyító, sítõje, 2-metil-propán filmképzõhomopolimer

Hydrogenated Shark Liver Oil hidrogénezett cápaolaj ?? zsírkomponens, állati zsír, kihaló cápákbólvisszazsírozó

Hydrogen Peroxide hidrogén-peroxid ++ fehérítõ, fertõt- szervetlen kémiai anyag, lenítõ, a hajfor- fölirat elõírva, szemünkbe mázás alapanyaga ne kerüljön, ha mégis,

rögtön kimosni; megeng. konc. hajápolókban 12%,bõrápolókban 4%, körömkeményítõkben 2%

Hydrogenated Tallow Glyceride hidrogénezett ++ zsírkomponens vegyileg átalakított faggyúglicerid triglicerid

Hydrolyzed Animal Protein (Casein, Fibronectin, ++ haj- és fejbõrápoló term. állati fehérjék szõr-Gelatin, Keratin, Red bõl, gyapjúból, placen-Blood Cells etc.), tából stb., hatás vitatottfehérje hidrolizátumok

Hydrolyzed DNA, RNA DNS-, RNS-hidrolizátum ++ hatóanyag, bõrvédõ hatása kétséges, inkább reklámfogás

Hydrolyzed Human emberi méhlepény ?? hatóanyag kozmetikumokban tilosPlacental Protein hidrolizátum

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 79

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (84)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Hydrolyzed Milk Protein kazein-hidrolizátum ++ kozmetikum- enzimekkel átalakított alapanyagok bõr- tejfehérje, hatása kímélését növeli vitatott

Hydrolyzed Silk Protein selyemfehérje- ++ nedvességtartó nyersselyembõl kinyert hidrolizátum fehérje, hatása kérdéses

Hydroquinone, -PCA hidrokinon-prolin-észter ?? hajfesték, agresszív, rákkeltés gyanú-bõrfehérítõ ja alatt álló anyag, meg-

eng. konc. 2%, elõírt föli-rat: szemöldök- és szem-pillafestés tilos, ha szembekerül, rögtön kimosni, bõrfehérítésnél csak kis felületen szabad fölvinni, 12 éven aluliaknak tilos

Hydroxyantraquinone, ?? hajfesték szint. anyagAminopropyl Methyl Morpholinium Ethosulphat

Hydroxy-benzomorpholine hidroxi-benzomorfolin ?? hajfesték szint. anyag

Hydroxyethyl Celullose ++ sûrítõ, kötõanyag, fõleg növ. anyagstabilizátor

Hydroxyethyl Diphenyl ?? tartósító szint. anyag, a bõrben for-Imidazoline maldehidet adhat le; mint

tartósító nem engedélye-zett, ezért fõleg mint ned-vesítõ v. lágyító szerepel

80 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (85)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Hydroxyethyl-vegyü-letek (PEI- ?? filmképzõ, szint. anyag(Aziridine, homopolymer-, hajfestékNitro-, Amin-) általában

Hydroxylamine HCl, -Sulfate hidroxilamin,-hidro- ?? segédanyag ásv. anyagklorid, -szulfát

Hydroximethyl- Dioxo- ?? tartósító szint. anyag, a bõrben azobicyclooctane formaldehidet adhat le

Hydroxypropyl-bis- ?? hajfesték szint. anyag(N-Hydroxyethyl-P-Phenylenediamine)

Hydroxypropyl-Methylcelullose ++ gélképzõ, arc- fõleg növ. anyag maszkok, összehúzó

Hypericum Extract/Oil orbáncfû-kivonat/olaj ++ összehúzó, seb- alkoholos-vizes kivonat, gyógyító, nyugtató olajos kivonat, napolajban

tilos, fehér bõrûeknek nem ajánlott, mert a bõrt napozáskor károsíthatja

Imidazolidinyl-Urea imidazolidinil-karbamid ?? tartósító szint. anyag, formaldehidet ad le, megeng. konc. 0,6%, allergén, fehérjekárosító

Incroquat Behenyl TMC behéntrimonium-klorid és ++ l. Trimethyl Behenyl-i-propil-alkohol vegyülete Ammonium Chloride

Inositol inozit, cukoralkohol ++ édesítõ, növ. anyaga hámréteg víz-megkötését növeli

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 81

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (86)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Iodopropenyl-Butylcarbamate jódpropenil- + tartósító szint. halogén vegy., mint butilkarbamát tartósító nem engedélye-

zett, ezért fõleg mint ned-vesítõ v. lágyító szerepel

Iron Oxides vas-oxidok ++ festékek l. C. I. 77 015, -489, -491,-492,-499

Isoamyl p-Methoxycinnamate izoamil-para-metoxi- ? fényvédõ, szint. anyag, allergizálócinnamát krémekben maradványok

Isobutane izobután ?? hajtógáz szint. anyag

Isobutylparabene + l. Parabene

Isohexadecane izohexadekán ?? oldószer szint. anyag

Isolongifolene- Epoxide izolongifolén-epoxid ?? illatanyag szint. nyag, fehérje-károsító

Isopropyl Alcohole izopropanol, 2-propanol ++ oldószer, szint. anyag, ritkán aller-fertõtlenítõ gén, erõsebb zsírtalanító

és fertõtlenítõ, mint az etanol

Isopropylamine- izopropilamin-dodecil- ?? tenzid szint. anyag, irritálóDodecylbenzenesulfonate benzol-szulfonát

Isopropyl Benzylsalicylate 4-izopropil-benzil- ++ fényszûrõ szint. anyag, megeng. szalicilát konc. 4%, esetenként

allergiakiváltó

Isopropyl- Metoxycinnamate izopropil-metoxicinnamát + fényvédõ szint. anyag, allergizáló maradványok

82 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (87)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Isopropyl-Myristate izopropil-mirisztát ++ ragasztó, oldás- a mirisztinsav származéka könnyítõ, vissza- (kókuszzsír-összetevõ), zsírozó szappanok- bõrkímélõ, komédót ban és samponok- (faggyúdugaszt) okozhatban, növeli a bõr-ápoló képességet

Isopropyl Palmitate izopropil-palmitát ++ olajkomponens, a palmitinsav származéka visszazsírozó (sok zsír összetevõje), ko-

médót (faggyúd.) okozhat

Isostearamidopropyl Epoxy- ?? filmképzõ szint. anyag, propyl Dimonium Chloride fehérjekárosító

Isosteareth-n, Isostearyl- etoxilált izosztearil-sav, ++ emulgeátor, lipid, fõleg szint. anyagáltalában izosztearilsav tenzid

Isothiazolone ?? l. Methyl-chloro-isothizolinone

Ivy Extract borostyánkivonat, Efeu ++ görcsoldó, vizes-alkoholos oldatösszehúzó

Jasmine Oil jázminolaj ++ illatanyag jázminvirág illóolaja

Jojoba Oil jojobaolaj ++ olajkomponens ajánlott, bõrbarát olaj, a sivatagi jojoba (Simmondsia chinensis) növénybõl, az ámbrás cet olajának helyettesítõje

Juniper Extract boróka, Wacholder ++ vérkeringés-serkentõ vizes-alkoholos kivonat

Kamille kamilla, Matricaria ++ l. Chamomille Oil

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 83

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (88)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Kaolin bolus alba, bentonit, ++ l. C. I. 77 004alumínium-szilikát, E559

Kathon CG ?? l. Methyl- Methyl-Chloro-Isothiazolinone Isothiazolinone

Kieselgur kovaföld ++ l. Silica

Kirschrot E127 ?? megtévesztõ megjelölés, l. C. I. 45 430

Kolophonium kolofónium, fenyõgyanta ?? kenõcs- és örökzöldek gyantasav-ragtapasz-gyártás keverékébõl nyert nyers

balzsam, gyakori allergén

Kurquat KDM l. Genamin KDM

Lactic Acid/Sodium Lactate tejsav, nátrium-laktát ++ nedvességtartó, a bõr term. savköpenyé-bõr savfokának nek összetevõje, elõfordul szabályozása növényekben, aludttej-

ben, szint. is gyártják

Lactoferrin, -globulin ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges, inkább reklám-fogás

Lamecreme ZEM ++ emulgeátor, szint. anyag, enyhe, önemulgáló bõrbarátkrémalapanyag

Lamepon S ++ mosóaktív anyag kollagén alapú szint. anyag, 30%-os, 0,8% fenoxi-etanollal és 0,3% PHB-észterrel tartósított

84 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (89)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Laneth-n etoxilált állati zsírok + emulgeátorok, állati zsírokból, PEG-bõllipidek, tenzidek

Lanette N cetil-sztearil-alkohol ++ O/V-emulgeátor, szint. anyagkrémalapanyag

Lanolin gyapjúzsír ++ állagképzõ, a CTFA-megjelölés a term. szappanokban gyapjúzsírra vonatkozik, visszazsírozó a Német Gyógyszerkönyv

(DAB) egy keverékre: 65% gyapjúzsír, 15% paraffin-olaj, 20% víz; jól behatol a bõr felsõ rétegeibe, rovarirtó-szennyezettség lehetséges, ritkán allergén

Lanolin Alcohol ++ l. Wool wax alcohol

Lanolin Anhydrid ++ állagképzõ vízmentes gyapjúzsír, 300% vizet tud fölvenni, a bõr felsõ rétegeibe köny-nyen behatol, lehet peszti-cidekkel szennyezett

Lanolin Oil ++ zsírkomponens a gyapjúzsír folyékony összetevõje, bõrkímélõ

Lapyrium Chlorid lapirium-klorid ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, antisztatikus, növe- fehérjekárosítóli a fésülhetõséget

Lauralkonium Bromid, Chlorid ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, növeliantisztatikus a fésülhetõséget

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 85

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (90)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Laureth-n (2, 3, 4) általában a lauril-alkohol ?? tenzid, emulgeátor szint anyag, allergizál, bõr- etilén-glikolétere érzéstelenítõ, nagyobb

konc.-ban irritál, PEG-bõl épül föl

Laurtrimonium ?? tartósító, szint. halogén vegy., arom. Trichlorophenoxide fertõtlenítõ amin/fenol; mint tartósító

nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvtartó és lágyító szerepel

Lauryl Alcohol C12 alkohol ++ tenzidek, púder és szint. anyagszappanparfüm gyártása

Lauryl Aminopropyl Glycine lauril-aminoprolil-glicin ++ enyhe tenzid, fõleg növ. anyag, samponok bõr- allergizáló maradványokizgatását csökkenti elõfordulhatnak

Lauryl Diethylene lauri-ldietilén- ++ enyhe tenzid, fõleg növ. anyag, Diaminoglycine diaminoglicin samponok bõr- allergizáló maradványok

izgatását csökkenti elõfordulhatnak

Lauryl Hydroxy Sultaine ++ enyhe tenzid fõleg növ. anyag, allergizálómaradványok elõford.

Lauryl Methacrylate lauril-metakrilát ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag, fehérjekárosító

Laurylpyridinium Chloride lauril-piridinium-klorid ?? kationos hajöblítõ, szint. anyag, erõsen irritál, antisztatikus, növe- allergizáló maradványokli a fésülhetõséget elõfordulhatnak

86 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (91)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Lavender Oil levendulaolaj ++ illatosító, nyugtató, levendulavirágból nyert fertõzésgátló illóolaj, bõrön össze-

férhetetlenség léphet föl

Lead Acetate ólom-acetát ?? csak mint hajfesték mérgezõ, megeng. konc. engedélyezett 0,6%, elõírt fölirat: „Gyere-

kektõl távol tartani, sze-münkbe ne kerüljön; hasz-nálat után kezet mosni; szemöldök, szempilla, bajusz festésére használni tilos; bõrirritáció esetén kezelést abbahagyni.”

Lecithin lecitin csoport ++ sárga V/O- állati és növényi sejtekbõl, emulgeátor, többnyire szójából nyert habzásszabályzó zsírszerû anyag, színe

miatt ritkán alkalmazzák, pedig ajánlott bõrbarát

Lidocaine lidokain ?? érzéstelenítõ, csak szint. anyag, megeng. borotválkozás utáni konc. 0,1%, esetenként szereknél allergén

Lemon Oil citromolaj, Lime Flower ++ illóoolaj, oldószer, citromhéjból készül, Oil, Limonenöl tusfürdõkben, fény- és levegõérzékeny,

parfümökben D-limonén összetevõje, gyakori allergén

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 87

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (92)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Linden Blossom Extract hársfavirág-kivonat, ++ oldószer, hársvirág vizes/alkoholos Lindenextrakt összehúzó kivonata, peszticid-

maradványok

Linole Amide DEA dietanolamin- ?? zsírkomponens, fõleg növ. anyag, linolsavamid sûrítõ, zsírozó, antioxidáns maradékok,

habstabilizáló szabad dietanol-amidot tartalmazhat (rákkeltõ nitrózaminok veszélye); a berlini Szövetségi Egészségi Hivatal kozmetikumokban 1987 óta nem ajánlja

Linole Amide MEA monoetanolamin-linolsav- + zsírkomponens, fõleg növ. anyag, amid, Colamid visszazsírozó, antioxidáns maradékok

simító, gyógyító

Linoleic Acid, Linolenic Acid linolsav, F-vitamin ++ bõrápoló életfontosságú (esszenciális) zsírsav, a sejtfalak alkotója, bõrön át bejuttatni nem érdemes, táplálkozással kell fölvenni, pl. növ. olajok, margarin

88 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (93)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Linseed Oil lenmagolaj ++ olajkomponens lenmagból préselt ajánlott olaj, különösen zsíros, tisztátalan bõrre

Lipodermine liposzómák, zsír- + hatóanyagok bevi- szójalecitinbõl készülnek; mikrogolyócskák tele, a bõr víztartó vizes oldatuk 0,1% kálium-

képességének szorbáttal, 0,028% nátri-javítása, simítás um-diszulfáttal, 0,34%

PHB-észterrel tartósított; behatolnak a bõr felsõ rétegeibe, ám hatásuk csak néhány órás

Lipodermin Super + hatóanyagok nem tartósított liposzóma-bevitele oldat, ampullákban

Liposome liposzómák + hatóanyagok bevi- mikrogolyócskák zsírtestek-tele, rendszerint bõl, behatolnak a bõr felsõa bõr nedvesség- rétegeibe, tartós hatásuktartó képességének nincs, csupán néhány órá-javítására ra bõrsimítás vízfölvétellel

Lösungsvermittler LV 41 ++ oldásközvetítõ, ricinusolaj származéka, pl. parfümolajok bõrkímélõvizes oldatánál

Lotus Cornicolatus szarvaskerep kivonat ++ hatóanyag term. növ. anyag, hatása kétséges, csak reklámfogás

Luviquat FC 550 poli-kvaterner vegyület hajrögzítõ, szint. anyag, bõrkímélõkondicionáló haj- és bõrápolókban

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 89

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (94)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Luviskol VA Luviskol VA37/VA 64, hajrögzítõ, szint. anyag, bõrkímélõvinil-pirrolidon: filmképzõ vinil-acetát kopolimer hajlakkokban

Lysin Thiazolidine Carboxylate lizin-tiazolidin-karboxilát ?? tartósító, szint. anyag, a bõrben fertõtlenítõ formaldehidet adhat le;

mint tartósító nem enge-délyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ, lágyító szerepel

m-Aminophenol vegyületek ?? hajfesték szint. anyag

m-/ p-Phenylendiamine, m-/p-fenilén-diamin, ?? hajfesték szint. anyag, megeng. konc. -Sulfate -szulfát 6%, gyakori allergiakiváltó,

fölirat elõírva: megelõzõ allergiateszt ajánlott, szemöldök és szempilla festése tilos, behatol a bõrbe, állatkísérletekben rákkeltõ

Macadamia Nut Oil makadámdió-olaj ++ olajkomponens term. olaj, (Macadamia integrifolia) különösen száraz, cserepes bõrre

Magnesium Aluminium Silicate ++ emulgeátor, sûrítõ, ásványokból nyerik, nitrit-filmképzõ tel szennyezett, amibõl

rákkeltõ nitrózaminok keletkezhetnek

Magnesium Ammonium ++ fogkrémek szint. anyagPhosphate stabilizátora

90 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (95)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Magnesium Carbonate ++ l. C. I. 77 713

Magnesium Chloride ++ hatásait l. Magnesium-Sulfate

Magnesium Coco-Sulfate magnézium-kokoszulfát ?? tenzid fõleg növ. anyag, irritál

Magnesium Lauryl Sulfate ?? mosóaktív anyag szint. anyag, irritál

Magnesium Nitrate magnézium-nitrát ?? tartósító ásv. anyag, nitrózamint adhat le, mint tartósító nem engedélyezett, ezért más néven szerepel

Magnesiumpyrithion + korpásodás ellen szint. anyag, a haj zsírosodását fokozza

Magnesium Silicofluorid + fogszuvasodás szint. anyag, megeng. ellen konc. 0,15%, fölirat

elõírva, hatása vitatott, mert csak rövid ideig van a fogakon

Magnesium Stearate ++ púder szórható- szint. anyag, ritkán ságát õrzõ, sûrítõ allergén

Magnesium Sulfate, Chloride magnézium-szulfát, ++ stabilizátor szint. anyag, ásványi elõ--klorid; keserûsó, Bittersalz fordulása a magnezitben

Mallow Extract mályvakivonat ++ ingercsökkentõ mályvavirág vizes/alkoho-los oldata, különösen érzékeny bõrre

Mammary Extract, Hydrolisate emlõszövet-kivonat ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 91

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (96)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Mandarin Oil ++ illatolaj mandarinhéjból préselik

Marrow Extract velõkivonat ++ hatóanyag, simító, term. állati anyag, hatása visszazsírozó kétséges, inkább reklám-

fogás

Matricaria Oil/Extract kamillakivonat/olaj ++ gyulladásgátló, ajánlott term. anyagbaktériumölõ

MDM-Hydantoin hidantoin ?? tartósító szint. anyag, a bõrben formaldehidet adhat le, allergizál, mutagén, na-gyobb konc.-ban irritáló

MEA-Borate monoetanolamin-borát ?? tartósító fõleg ásv. anyag, nitrózamint adhat le, mérgezõ

MEA-Iodine monoetanolamin-jodát ?? tartósító fõleg ásv. anyag, kozmetikumban tilos

Melamin/Formal-dehyd Resin melamin gyanta ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag

Menthol mentol ++ nyugtató hût, fertõtlenít, vérkerigés-serkentõ, mentaolaj össze-tevõje, ma gyári elõállítású

Menthyl-Lactate mentil-laktát ++ illatanyag fõleg szint., érzésteleníti a bõrt

Meristem Extract merisztémakivonat ++ hatóanyag, gyök- tölgyfahajtások osztódó, fogó, bõrnyugtató, (nem öregedõ) regeneráló, szöveteibõlgyógyító

92 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (97)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Methenamine hexametilén-tetramin ?? tartósító szint. anyag, megeng. konc. 0,15%, allergén; fehérjekárosító, mint tar-tósító nem engedélye-zett, ezért fõleg mint ned-vesítõ v. lágyító szerepel

Methenammonium Chloride metenammónium-klorid ?? tartósító szint. anyag, fehérjeká-(3,5,7-triaza- rosító, mint tartósító nem 1-azoniatriciklo-dekán- engedélyezett, ezért fõleg 1-metil-klorid) mint nedvesítõ v. lágyító

szerepel

Methicone metikon, szilikongyanta, + hajrözítõ, szint. anyag; belélegzés, poli-[oxi-(metil-szilán)] impregnál fülbe jutás veszélyes,

gyártása környezetkárosító

Methoxydiglycol metoxi-diglikol ?? oldószer szint. anyag, mérgezõ

Methoxyethanol metoxi-etanol ?? oldószer szint. anyag, mérgezõ

Methoxy-Propanol 1-metoxi-2-propanol + oldószer szint. anyag, állatkísér-letekben enyhén bõr- és nyálkahártya ingerlõ

Methyl Benzyliden Bornanon 3-(4'-Methyl)-Benzyliden- ++ l. 3-Benzylidene CampherBornan-2-On

Methyl-Benzyliden-Campher ++ l. Methyl Benzyliden Bornanon

Methylcellulose ++ l. Hydroxyethyl-cellulose

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 93

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (98)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Methylchloro-isothiazolinone Euxyl K100, Kathon CG ?? tartósító szint. anyag, megeng. konc. 0,0015%, fehérjekárosító, erõs allergén, mutagén, állatkísérletekben nagyobb konc.-ban bõr- és nyálkahártya ingerlõ

Methyldibromo-Glutaronitrile ?? tartósító, l. 1,2-Dibrom-2,4-szint. anyag Dicyanobutan

Methylene Chloride metilén-klorid, ?? oldószer, szint. anyag, megeng. konc. hajspraykben 35%, 0,2% megeng. szeny-

nyezõdés, állatkísérletek-ben rákkeltõ (belélegezvetüdõ- és májtumor), rosz-szullétet, levertséget okoz

Methyl Glucose Dioleat metil-glükóz-dioleát ++ emulgeátor fõleg növ. anyag

Methyl-isothiazolinone ?? l. Methylchloro-isothiazolinone

Methylparaben ++ l. Parabene

Methyl Salycilat metil-szalicilát ++ fertõtlenít, mérgezõ, szint. anyag, hatóanyag, term. elõford. az észak-UV-sugaraktól véd amerikai örökzöld Gaulthe-

ria procumbens illóolaja

Mica festék, csillám, ++ fizikai fényvédõ, halpikkelyekbõl, hal-C. I. 77 019 gyulladásgátló hólyagból vagy bizmut-

vegyületekbõl állítják elõ, problémamentes

94 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (99)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Microkristalline Wax mikrokristályos viasz ? zsírkomponens, ásványi olajból nyert szint. állagképzõ anyag, allergia lehetséges

Mineral Oil ? l. Paraffin Oil/Wax

Mineral Spirits white spirit, Ligroin, ?? oldószer szint. anyag, szén-terpentinolaj-pótló hidrogének keveréke

Mink Oil nercolaj + olajkomponens term. anyag, elhullott ner-cek és más prémes állatok zsiradékából, oldószer- és peszticidmaradványok

Mint Oil mentaolaj ++ fertõtlenít, mentalevelekbõl nyert vérkeringést serkent illóolaj

MIPA-Borate Mono-Isopropylamine- ?? tartósító fõleg ásv. anyag, mérgezõborate, Izopropil-amin borát sója

MIPA-Dodecyl- MIPA-dodecilbenzol- ?? tenzid szint. anyag, irritálbenzenesulfonate szulfonát

MIPA-Laureth Sulfate and Zetesol 856T + mosóaktív anyag szint. anyag, bõringerlõ és Cocamido-propylbetaine rákkeltõ dioxán elõfordul

Mipa-Lauryl Sulfate MIPA-lauril-szulfát ?? tenzid szint. anyag, irritál

Mixed Cresols krezolok keveréke ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítónem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Mixed Isopropanolamines izopropanolamin- ?? tenzid szint. anyag, irritálLauryl Sulfate laurilszulfátok keveréke

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 95

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (100)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Montan Cera montánviasz ?? lipid, visszazsírozó szint. anyag

Moschus Musk, pézsma, nitro- ?? parfümolaj többnyire szint. illatanya-és policiklikus mósusz- gok, term. elõford. Tibet-illatanyagok ben és Szibériában élõ

hím pézsmaszarvas miri-gyében, fény hatására bõr-károsítók lehetnek, nehe-zen bomlanak, élõ szerve-zetekben fölgyülemlenek, Ambrette-M. már betiltva

Mucopolysaccharides muko-poliszacharidok ++ bõrápoló term. elõford. kötõszöve-tekben és inakban, bá-rány- és borjúembriók köldökzsinórjából nyerik

Mulsifan CPA + emulgeátor l. Laureth-n

Muscle Extract izomkivonat ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges, inkább reklám-fogás

Musk Ketone pézsmaketonok ?? illatanyag szint. anyag, kozmetikumban tilos

Mussel Extract kagylókivonat ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása kétséges, inkább reklám-fogás

Myristic Acid mirisztinsav ++ zsírkomponens term. zsírsav, állati és növényi zsírok alkotója, bõrkímélõ

96 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (101)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

MYRJ(n) PEG, polietilén-glikol- + O/V-emulgeátorok szint anyagok, idegen sztearátok, polioxi-etilén- csoportja anyagokat vihet a bõrbesztearát, Macrogol-szterarát,etilén-oxid adduktok származékai

Myrrhen mirhakivonat ++ gyulladásgátló, az észak-afrikai commi-összehúzó, dezo- phora fa guminedvének doráló, szájápoló alkoholos oldata

Myrtrimonium Bromid tetradonium-bromid, ?? kationos hajöblítõ, szint. anyagtrimetil-tetradecil- antisztatikus, növeli ammónium-bromid a fésülhetõséget

N-Phenylendiamine N-feniléndiamin ?? hajfesték szint. anyagvegyületek vegyületek

N-Ethyl-3-Nitro-Paba etilnitro-para-amino- ?? hajfesték, szint. anyagbenzoesav fényvédõ

NDEA N-nitrozo-dietilamin, ?? rákkeltõnitrózamin

Neo-Heliopan AV + l. Octyl Methoxycinnamate

Neroliöl + l. Orange Flower Oil

Neutral Oil + olajkomponens szint. vagy félszint. zsír

Niacin nikotinsav-amid, ++ bõrápoló B-vitaminokhoz tartozik, B3-vitamin, niacinamid, bõrön át bevinni nem érde-pp-faktor mes, táplálkozással kell föl-

venni, teljes õrlésû termékek

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 97

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (102)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Nicomethanol Hydrofluoride + csak szájápolókban, szint. anyag, megeng. fogkrémekben, vér- konc. 0,15%, fölirat keringés-serkentõ elõírva

Nipa-Ester/Nipagin/Nipasol + l. Parabene

Nitrocellulose ?? körömlakkban szint. anyag, gyártása filmképzõ környezetterhelõ

Nitromethane nitro-metán ?? spraydobozok mérg. szint. anyag, rozsdavédõje megeng. konc. 0,3%

Nitrophenol nitro-fenol ?? hajfesték szint. anyag

Nitro-Moschus ?? illatanyag, l. Moschus

NMF, Natural Moisturizing természetes ++ gyûjtõnév, krémekben a hidratálást Factor nedvesítõ faktor nedvesség- régen glikolok, szorbitok

megkötõ adták, hatásosabbak: poli-faktor, a bõr peptidek, pirrolidon-szerves anyagai: karbonsav, orotsav, allan-szerin, glutamin, toin, karbamid, hialuronát,pirrolidon- de vitatottak, ráncot, karbonsav, laktát öregedést nem akadályoz-

nak, gyakran reklámfogás

N'-N'-N'-Tri(Polyoxyethylen) + fogszuvasodás szint. anyag, megeng. N-Hexadecyl-propylendiamin- ellen konc. 0,15%, fölirat elõírva, dihydrofluorid hatása vitatott, mivel csak

rövid ideig van a fogakon

Nonoxynol-12(9)-Iodine nonoxinol-jodát, poli- ?? tartósító szint. anyag, PEG-alapú, (etilén-glikol)-nonilfenil- kozmetikumban tiloséter jódvegyülete

98 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (103)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Nonoxynol-n + tenzidek csoportja szint. anyagok, PEG-bõl

Nonoxynol-14 poli-(etilén-glikol)- + oldáskönnyítõ szint. anyagnonil-fenil-éter

Nutrilan L kollagén-származék ++ mosóemulziókban, vegyileg átalakított samponokban kollagén, parabénnel bõrápoló tartósítva

Nylon-n + dörzsanyag, púder, szint. anyag, kaprolaktám elfedõ maradványok

o-Aminophenol orto-aminofenol ?? hajfesték szint. anyag

o-Cresol orto-krezol ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítónem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

o-Cymen-5-ol 3-metil-4(1-metiletil)- ++ tartósító, szint. anyag, megeng. fenol illatanyag konc. 0,1%, esetenként

allergén, állatkísérletekbenbõr- és nyálkahártya ingerlõ

o-Phenylphenol 2-hidroxi-bifenil és sói ?? tartósító, szint. anyag, megeng. gombaölõ konc. 0,2%, esetenként (narancs- allergiakiváltó, állatkísér-konzerválás) letekben nagyobb konc.-

ban bõr- és nyálkahártya ingerlõ; mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 99

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (104)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Oak Bark Extract tölgyfakéreg-kivonat ++ idült bõrsérüléseknél ajánlott term. anyag(pl. ekcéma, aranyér)

Oak Moss Extract tölgyfamoha-kivonat, ++ illatanyag, sötétszürkés, fekete anyag, Eichenmoos parfümgyártás gyakori allergén, illatsze-

rek alapanyaga, hordozó, rögzítõ, az everniafajokból nyerik, az illat egy everniaésztertõl származik

Ocotea Cymbarum Oil Sassafras oil ?? hatóanyag növ. anyag, szafrolt tartalmaz, mutagén

Octadecenyl Ammonium + fogszuvasodás szint anyag, megeng. Fluoride ellen konc. 0,15%, fölirat elõír-

va, hatása vitatott, mert rövid ideig van a fogakon

Octoxynol-n általában + tenzidek csoportja szint. anyag, PEG-alapú

Octopirox ® 1- hidroxi- 4- metil- 6- + tartósító, l. Pirocton Olamine(2, 4, 4-trimetilpentil) korpásodás piridin- 2(1H)- on, elleni szervegyülete 2-amino-ethanollal (1:1)

Octoxynol-n + tenzidek csoportja szint. anyag, PEG-bõl

Octyl Dimethyl PABA 4-dimetilamino-benzoé- + napvédõ szint. anyag, megeng. sav-2-oktil-észter, (UV-B sugárszûrõ) konc. 8%, esetenként Neo-Heliopan AV allergén

Octyl Methoxycinnamate 4-metoxi-cimetsav- ++ napvédõ szint. anyag, megeng. konc. 2-oktil-észter (UV-B sugarak) 10%, esetenként allergén

100 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (105)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Octyl Palmitate oktil-palmitát ++ olajkomponens szint. anyag

Octyl Salycilate oktil-szalicilát, ++ tartósító, napvédõ szint. anyag, megeng. konc. szalicilsav-2-etilhexil-észter (UV-B sugarak) 5%, esetenként allergén

Octyl Stearate oktil-sztearát ++ zsírkomponens szint. anyag

Olaflur Elmex®, amin-fluorid + l. Bis-(Hydroxiethyl)-Aminopropyl-N-Hydroxy-ethyl-Octadecylamine-Dihydrofluoride

Oleic Acid olajsav ++ emulgeátor, lipid szappangyártás terméke, marhafaggyúból és növ. zsírokból nyert zsírsav

Oleth-n polietilénglikol-n-oleol- + emulgeátorok szint. anyagéter (etoxilált olajalkohol) csoportja

Oleyl Alcohol oleilalkohol, oktadekanol ++ zsírkomponens, szint. anyag, term. elõford.visszazsírozó, pl. ámbrás cetek homlokürege,ajakrúzsokban bõr-, nyálkahártya kímélõ

Olive Oil olívaolaj ++ olajkomponens, ajánlott növ. olajkülönösen szappangyártásban

Optical Brightener optikai fehérítõ ?? mûfehér elérése szint. anyagok, nap (UV) hatására allergia lehetséges (fotoallergén)

Orange Flower Oil narancsvirágolaj, + illatanyag illóolaj narancsvirágból, Neroli oil, Neroliöl a geraniol és a D-limonen

összetevõ gyakori allergén

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 101

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (106)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Orange Flower Tincture + illatanyag narancsvirág alkoholos kivonata

Orange Oil narancsolaj ++ illóolaj, illatanyag term. anyag, gyakran hamisított

Orange Flower Water ++ illatanyag a narancsvirágolaj-gyártás mellékterméke, bõrkímélõ

Ostrea ++ hatóanyag term. állati anyag (kagyló-félékbõl), hatása kétséges

Oxybenzon ?? l. Benzophenone-3

Oxynex 2004 ?? antioxidáns, szint. anyag, BHT-t avasodásgátló tartalmaz

Oxypon 288 ?? l. PEG-10, Olive Oil

Oxyquinoline Sulfate 8-kinolinol-szulfát + tartósító, hidrogén- szint. anyag, megeng. peroxid stabilizátora konc. 0,03% (nem hajszõkítõkben lemosható szerekben),

0,3% lemosható szerek-ben, ritkán allergén

Ozocerite mineral wax ?? zsírkomponens fõleg szint., eredetileg a term.-ben elõforduló földviaszok megjelölése

p-Aminophenol, -HCl, -Sulfate ?? hajfesték szint. anyag

p-Chloro-m-Cresol, 4-klór-m-krezol, ?? tartósítók, nyálka- szint. anyag, megeng. konc. p-Chlorophenol, p-Cresol p-klórfenol, p-krezol hártyával érintkezõ 0,2%, nagyobb konc.-ban

termékekben tilos gyakran allergiakiváltó,állatkísérletekben nagyobb

102 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (107)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

konc.-ban bõr- és nyálka-hártya ingerlõ, nyálkahár-tya-érintkezést elkerülni;mint tartósító nem enge-délyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ, lágyító szerepel

p-Methyl-aminophenol, -Sulfate ?? hajfesték szint. anyag

p-Phenetidine ?? hajfesték arom. amin/fenol

p-Phenylenediamine, ?? hajfesték szint. arom. amin, erõs -HCl, -Sulfate allergén

PABA para-amino-benzoésav ++ napvédõ szint. anyag, megeng. konc. (UV-B sugarak) 5%, UV-sugárzásnál néha

allergia (fotoallergén)

Palm Kernel Oil pálmamagolaj ++ zsírkomponens az olajpálma magjaiból nyert term. olaj, hasonlít a kókuszzsírhoz

Palm Oil pálmaolaj ++ zsírkomponens az olajpálmából nyert term. olaj

Palmamide DEA a pálmaolaj N,N-bis- + zsírkomponens, fõleg növ., nitrózamin dietanolamidjai visszazsírozó képzõdés lehet

Panthenol D-pantenol, B5-(pantotén- ++ hatóanyag, nyugta- ajánlott, bõrbarát anyag, sav) provitamin, tó, nedvességtartó, term. elõford. pl. a máj-a pantoténsav elõalakja ingercsökkentõ, ban, élesztõben, rizshéj-

pl. napon leégésnél, ban, gyorsítja a bõr meg-és töredezõ, újulását, késlelteti a haj cserepes bõrnél õszülését, krémbe 1-5% kell

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 103

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (108)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Papaver Orientale török mák, díszpipacs ++ hatóanyag term. növ. anyag, hatása kétséges, inkább reklám-fogás

Parabene NIPA-ester, Nipagin, Ni- + tartósító szint. anyag, megeng. konc. pasol, butil-, etil-, metil-, 0,4-0,8%, gyakori allergia-propil-parabén, más kiváltó, állatkísérletekben nevén: PHB-észter (p-hid- nagyobb konc.-ban bõr- roxi-benzoesav-észter) és nyálkahártya ingerlõ

Paraffin Oil/Wax ?? zsírkomponens kõolajból elõállított szint. zsír, megmarad a bõr fel-színén, nem szívódik föl, a kéz bekenés után hosszú ideig sikamlós marad, akadályozza a bõr lélegzését

Parsol MCX + l. Octyl Methoxycinnamate

Patchouli Oil pacsuli ++ parfüm-alapanyag illóolaj, a Pogostemon cablin (Bentham) növény leveleibõl, esõerdõk kiirtásával jár

Peach Kernel Oil barackmagolaj ++ olajkomponens ajánlott, enyhe olaj

Peanut Oil földimogyoró olaj ++ olajkomponens növ. olaj földimogyoróból, alig avasodik, enyhe napvédõ, erõs allergén, babakrémben kerülendõ

104 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (109)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

PEG-n poli(etilén-glikol)- általában általában nem kenõcsök alapanyagai, emulgeátorok csoportja + ionos protézistisztítók kötõanya-

emulgeátorok, gai, tablettás fürdõsók, lipidek, tenzidek, szint. anyagok, esetenként nedvességtartók allergének, az összes PEG

idegen anyagokat vihet a bõrbe (csúsztatóhatás)

PEG-10 Polyglyceryl-2 Laurate Holan + emulgeátor szint. anyag, bõrkímélõ

PEG-200 Glyceryl Tallowate Rewoderm LI 420-70 + sûrítõ, marhafaggyúból nyert visszazsírozó anyag, bõrkímélõ

PEG/PPG-n Copolymer polietilén-, polipropilén- + emulgeátor, lipid, szint. anyagglikol-emulgeátorok tenzidcsoportja

PEI -10-700 emulgeátorok csoportja ?? lipid, tenzid szint. anyag

Pentane pentán ?? oldószer szénhidrogén, benzin-frakció, mérgezõ

Pentasodium Triphosphate penta-nátrium-trifoszfát ++ dörzsanyag szint. anyag, bõrkímélõ

Pepsin ++ hatóanyag, enzim term. állati anyag

Perlglanz Glycol Distearate ? gyöngyfény gyöngyfényt és selyemcsil-logást adó anyag, sam-ponokban, fürdõszerek-ben, szint. anyag, finomra õrölt csillámból, titán-dioxidból

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 105

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (110)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Peru-Balsam Balsam-Peru, ?? parfümkészítés, a San Salvador-i Myroxylonperubalzsam kiütések ellen, balsamum fa kérgének be-

fertõtlenítõ vágásával és füstöléssel nyertillatanyag, cinnameint, vanillint, nerolidolt tartal-maz, gyakori erõs allergén

Petitgrainöl ++ illatolaj a narancs leveleibõl, haj-tásaiból, zöld gyümölcsé-bõl nyert illóolaj, bõringer lehetséges

Petrolatum vazelin ?? zsírkomponens, kõolajból gyárt. szint. hideg és anyag, megmarad a bõr szél ellen véd felszínén, a kéz hosszabb

ideig sikamlós marad, a pórusokat elzárja, a ned-vességleadást, bõrlégzést akadályozza, a tiszta vazelin a bõrt nem ingerli, a szennyezett allergiát okozhat, a bõrt irritálja

Phenacetin fenacetin ?? segédanyag, szint. anyag, fájdalomcsillapító fenolszármazék

Phenethylalcohol/ 2-fenil-etanol/ ++ tartósító, a szint. szint. anyag, a geránium-Phenyl Ethyl Alcohol fenil-etil-alkohol rózsa- és neroliolaj olaj, a rózsa- és narancs-

nyersanyaga illat-kompozíciók összetevõje

106 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (111)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

PHB para-hidroxi-benzoésav, + tartósító l. ParabenePHB-észter

Phenol fenol és alkáli sói ?? baktériumölõ mérgezõ anyag, megeng. hajfestékekben, konc. 1%, fölirat elõírva, szappanokban, idegméreg, fejfájást, alvás-samponokban zavarokat okoz, esetenként

allergén, állatkísérletekben nagyobb konc.-ban bõr- és nyálkahártya ingerlõ; mint tartósító nem enge-délyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ, lágyító szerepel

Phenolftalein fenolftalein ?? hajfesték, hashajtó szint. anyag, kozmetikumban tilos

Phenoxyethanol fenoxi-etanol + tartósító szint. anyag, megeng. konc. 1%, esetenként allergén; mint tartósító nem enge-délyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ, lágyító szerepel

Phenoxy-isopropanol 3-fenoxi-1-propanol ++ tartósító, csak szint. anyag, megeng. rögtön lemosandó konc. 1%, esetenként szerekben allergén; mint tartósító

nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvtartó v. lágyító szerepel

Phenyl Dimeticone fenil-metil-szilikon-olaj + zsírkomponens szint. anyag

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 107

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (112)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Phenyl Mercuric Acetate/ fenil-higany-acetát, ?? tartósító, csak szint. mérgezõ anyag, Benzoate/Borate/Bromide/ -benzoát, -borát, -bromid, sminkszerekhez megeng. konc. 0,007%, Chloride -klorid és arctisztítókhoz allergiakiváltó, állatkísérle-

tekben nagyobb konc.-ban bõr- és nyálkahártya ingerlõ; mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Phenyl Salicylate 2-hidroxi-benzoésav- ? tartósító, napvédõ, szint. anyag, megeng. konc. fenil-észter fertõtlenítõ 0,5%; mint tartósító nem

szájápolókban, engedélyezett, ezért mint fogkrémekben nedvesítõ, lágyító szerepel

Phloroglucinol floroglucin, ?? hajfesték szint. anyag1,3,5-trihidroxi-benzol

Phoskadent Na 211 + l. Sodium Monofluorphosphat

Phosphoric Acid foszforsav ++ összehúzó anyag, pl. hajvizekben, -öblítõkben

Phtalate ftalátok ?? l. Dibutyl-, Diethyl-Phtalate

Picramic Acid pikraminsav, 2-amino- ?? hajfesték szint. anyag4, 6-dinitrophenol (C. I. 76 540)

Pigment Green 7 Cu-ftálsav-cianin, ?? zöld hajfesték szint. anyag, C. I. 74 260 dioxinmaradványok

108 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (113)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Pigment Red 57, 57:1 ?? piros hajfesték szint. anyag

Pigment Red 63:1 ?? piros hajfesték szint. anyag

Pigment Red 64:1 ?? piros hajfesték szint. anyag

Pigment Red 83 ?? piros hajfesték szint. anyag

Pigment Violet 19 ?? lila hajfesték szint. anyag

Pine Needle Extract erdei fenyõ tûlevelébõl ++ parfüm, nyugtató, gyûjtõnéva a tûlevelekbõl, készült olaj, görcsoldó, vér- ágakból, tobozokból nyert Fichtennadelöl keringés-serkentõ olajokra

Pine Oil erdeifenyõolaj, ++ oldószer, hatóanyag, megtévesztõ gyûjtõnév Kiefernöl parfüm, zsírtalanító, tûlevelekbõl, ágakból,

fertõzésgátló, tobozokból nyert olajokra, nyugtató, görcs nagyobb konc.-ban irritál, oldó, vérkeringés idegen anyagokat visz be -serkentõ a bõrbe

Pinus montanum törpefenyõolaj ++ illóolaj, fürdõ-készítmények, szájápolók

Piroctone Olamine pirokton-olamin + hatóanyag, szint. anyag, a bõr jól tûri, korpásodás ellen, problémamentes tartósító, tartósító elõsegíti a haj zsírosodást,

fékezi a sejtburjánzást, samponba 1%

Pix gyanta ?? hatóanyag, nyersanyag vegyes, policikli-korpásodás ellen kus arom. szénhidrogének

Pix Ex Carbon ?? hatóanyag szint. anyag, kozmetikumban tilos

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 109

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (114)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Placental Protein méhlepény-kivonat + hatóanyag, öregedõ, marhák, juhok, sertések állatokból ráncos bõrre méhlepényébõl (3.-4. hó-

napban) nyert fehérje, ned-vességtartó, ránctalanító hatása nincs, csupán néhány órányi bõrsimítás

Pollen virágpor + bõrápoló term. anyag, méhészeti mellékterm., allergiaveszély

Poloxamer-n Poloxamer 101-403, ?? tenzidek csoportja, szint. anyagok, Poloxamine 1101-908 Pluronic F68 környezetterhelõk

(Poloxamer 188): dohánynyomok eltávolítása a fogról

Polybutene polibutén ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag

Polydipentene, hydrogenated polidipentán ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag

Polyethylene (Granula) polietilén, szemcsés + állagképzõ, szint. anyagajakrúzsokban, szemfestékekben

Polyethylenglycole + l. PEG-n

Polyglyceryl-n ++ emulgeátorok, lipid fõleg növ. anyagok

Polyisobutene állati fartõmirígyzsír ?? zsírkomponens szint. anyaghelyettesítõje

Polymethoxy Bicyclic biciklikus polimetoxi- ?? tartósító szint. anyag, mint tartósító Oxazolidine oxazolidin nem eng., ezért fõleg mint

nedvesítõ, lágyító szerepel

110 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (115)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Polyoxyisobutylene/ ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag, a bõrben Methylene Urea Copolymer formaldehidet adhat le

Polyoxymethylene Urea ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag, a bõrben formaldehidet adhat le

Polypentene polipentán, pentén- ?? filmképzõ, lágyító szint. anyaghomopolimer

Polyquaternium-1-9 + és ? kationos hajöblítõk, szint. anyagok, antisztatikusak fésülhetõséget növelik

Polyquaternium-7 Merquat S ? hajkondícionáló szint. anyag

Polyquaternium-10 a hidroxi-cellulóz ? hajkondícionáló, szint. anyag, a bõr jól tûriammónium sója öblítõ, bõrápoló

Poly-(Hexamethylen-Biguanido)- polihexametilén- + tartósító szint. anyagHydrochloride diguanidin HCl

Polysorbate 20/40/60/80 Tween 20/40/60/80 + emulgeátor, szint. anyagok, a bõringer-oldáskönnyítõ lõ és rákkeltõ-gyanús

dioxánnal szennyezõdhet

Polystyrene polisztirol ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag

Polurethane poliuretán ?? filmképzõ, lágyító szint. anyag

Ponceau Sx ?? hajfesték szint. anyag, arom. amin/fenol

Potassium Alaun timsó, alum, potassium ++ vérzéscsillapító, szint. anyag, term. alum, kálim-alumínium- összehúzó, elõford. a lávában szulfát fertõtlenítõ (Federalaun)

Potassium Biphtalate kálium-biftalát ?? segédanyag fõleg ásv. anyag

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 111

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (116)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Potassium Borate kálium-borát ?? hatóanyag ásv. anyag, mérgezõ

Potassium Carbonate kálium-karbonát, ++ szaruréteget lazító, szint. anyaghamuzsír bõrkeményedést

eltávolító, szappangyártás

Potassium Cocoate kálium-kokoát, kókusz- ++ kenõszappanzsír-kálium szappan

Potassium Dodecyl- kálium-dodecilbenzol- ?? tenzid szint. anyag, irritálbenzensulfonate szulfonát

Potassium Fluoride kálium-fluorid + fogszuvasodás szint. anyag, megeng. konc ellen 0,15%, esetenként allergén,

hatása vitatott, mert csak rövid ideig van a fogakon

Potassium Hydroxide kálium-hidroxid ?? bõrkeményedés- szint. agresszív anyag, eltávolító, hajsimító, megeng. konc. 2-4,5% szõrtelenítõ (szõrtelenítõkben), 5%

(bõreltávolítókban), fölirat elõírva: „Szemünkbe ne kerüljön, megvakulás-veszély! Gyerekektõl távol tartani!”

Potassium Lauryl Sulfate kálium-laurilszulfát ?? tenzid nyersanyag vegyes, irritál

Potassium o-Phenylphenate kálium-o-fenil-fenolát ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítónem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

112 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (117)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Potassium Phenoxide kálium-fenoxid, ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítókálium-fenolát nem engedélyezett, ezért

fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Potassium Phosphate kálium-dihidrogén- ++ emulgeátor, szint. anyagfoszfát szappangyártás

Potassium Sorbate kálium-szorbát ++ l. Sorbic Acid

Potassium Stearate kálium-sztearát ++ emulgeátor szint. anyag

Potassium Tallowate ++ marhafaggyú-kenõszappan

PPG-n etoxilált polipropilén- + és ? emulgeátor, lipid, nyersanyaguk vegyes, glikolok csoportja tenzid fõképp PEG-bõl általában

az etoxilált (-eth) alakjuk: +, a többi: ?

PPG-15 Stearyl Ether ? emulgeátor ható- szint. anyag, nem tartósanyag, a bõrt védi hatás, nehezen bomlóa kiszáradástól és cserepesedéstõl

Pregnelonole Acetate pregnelonol-acetát ?? hatóanyag, szint. anyag, élénkít hormonhatású

Pristane prisztán, cápazsír ?? lipid, visszazsírozó állati zsír, kihaló cápákból

Propane propán ? hajtógáz földgázalkotó

Propanol normál- v. ++ l. Isopropyl Alcoholeizopropil-alkohol

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 113

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (118)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Propionic Acid propionsav és sói ++ tartósító szint. anyag, term. elõford.vizeletben, izzadtságban, megeng. konc. 2%, állat-kísérletekben bõr- és nyál-kahártya ingerlõ, kenyér-ben betiltva

Propionyl Collagen a kollagén aminosavainak ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása Amino Acids propionsav-észterei kétséges

Propolis Cera ++ l. Propolis Extract

Propolis Extract propoliszkivonat ++ antibakteriális, a propolisz (méhviasz-féle) sebgyógyító, alkoholos kivonata, a mé-term. tartósító hek váladéka és fagyanták

keveréke, fahéjsav-szárma-zékok allergizálhatnak

Propyl Acetate n-propilacetát ++ oldószer, illatanyag, szint. anyag, bõr, nyálka-parfümgyártás hártya ingerlõ lehet, na-

gyobb menny. narkotizáló

Propyl Alcohol propil-alkohol, propanol ++ oldószer l. Isopropyl Alcohole

Propylene Carbonate propilén-karbonát + tartósító, szint. anyagbõrtisztítókban

Propyl Gallate propil-gallát ++ antioxidáns, szint. anyag, ritkán avasodásgátló allergén

Propylene Glycol propilén-glikol + oldódáskönnyítõ, szint. anyag, ritkán nedvesen tartó allergénkrémekben és bõrápolókban

114 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (119)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Propylene Glycol + emulgeátor, lipid, nyersanyag vegyesemulgeátorok tenzid

Propylparaben p-hidroxi-benzoésav- ++ tartósító szint. anyagpropilészter

Prunus dulcis,P. amygdalus mandula ++ l. Almond

Psoralene furokumarin vegyület, ?? barnítószer szint. anyag, nap hatására 5-metoxi-pszoralén napvédõkben akut bõrreakciók lehetnek,

gyorsítja a bõröregedést, gyakori alkalmazásakor bõrrákveszély. Term. elõ-ford. pl. zeller, petrezse-lyem, füge, szegfûszeg

Purified Water sótalanított víz ++ vízkomponens, tisztított, csíra-, só-, oldószer, ható- nyomelem-mentes víz, anyagok hordozója esõvíz v. forralt víz is jó

PVP/VA- Copolymer csoport polivinil-pirrolidon- ? bõrápolókban és szint. anyag, nyomokban vinil-acetátkopolimer spraykben filmképzõ rákkeltõ benzol lehetséges

PVP-Iodine polivinil-pirrolidon-jodid ?? tartósító szint. anyag, kozmetikumban tilos

Pyridoxine HCl piridoxin HCl, B6-vitamin ++ bõrápoló a B-vitaminokhoz tartozik,bõrön át bevinni értelmet-len, hiány esetén kiegyen-súlyozott táplálkozás ajánlott, pl. zöld zöld-ségek, gabonamag-csírák, tojássárgája

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 115

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (120)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Pyrogallol pirogallol ?? hajfesték szint. anyag, megeng. konc. 5%, elõírt fölirat: „Szem-pilla és szemöldök festésé-re tilos. Pirogallolt tartal-maz. Ha szemünkbe jut, azonnal kimosni!”; néhaallergén, állatkísérletekben nyálkahártya ingerlõ, na-gyobb konc.-ban bõringerlõ

Quaternium-n ?? és ? kationos hajöblítõk n=15, 62, 84: ??, n=24, 30,45, 73, 75, 8: ?

Quaternium-14 kvaternium 14 + hajöblítõ, fényesít, a szint. anyag, allergizáló fésülhetõséget javítja maradványok

Quaternium-15 1-(3-kloroallil)- ? tartósító szint. anyag, megeng. 3,5,7-triaza-1-azonia- konc. 0,2%, allergia- adamentán-klorid kiváltó, állatkísérletekben

nagyobb konc.-ban bõr- és nyálkahártya ingerlõ, formaldehidet ad le

Quaternium-16 Miramine + hajkondicionáló, szint. anyag, a bõr jól tûri, kationos növeli a fésülhetõséget, hajkezelõ szer antisztatikus

Quaternium-62 ?? hajkondicionáló, szint. anyag, növeli a fésül-kationos hajkezelõ hetõséget, antisztatikus

Quaternium-84 epoxid ?? hajkondicionáló, szint. anyag, növeli a fésül-kationos hajkezelõ hetõséget, antisztatikus

116 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (121)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Quinine kinin esetenként fertõtlenítõ, gyul- szint. anyag, megeng. értékelendõ ladáscsökkentõ- konc. samponokban

(csak hajsamponok- 0,5%, hajlotionokban ban, lotionokban) 0,2%, allergén

Quince Kernel Gel birsalmazselé ++ gyulladásgátló, birsalmamagból nyert összehúzó term. anyag

Rapeseed-amidopropyl Epoxy- repceolaj N-acil- ?? hajkondicionáló, fõleg növ. anyag, növeli propyl Dimonium Chloride származékának kloridja kationos a fésülhetõséget,

hajkezelõ szer antisztatikus

Red Petrolatum vörös petróleum ?? lipid, visszazsírozó szint. anyag, mérgezõ

Repair-Komplex fehérjetartalmú ++ hatóanyag, nedves- fõleg term. anyag, ránc-(kollagén) keverék ségtartó, fõleg talanító hatása kétséges,

krémekben nem tud beépülni

Resorcinol, -Acetate rezorcin, -acetát ?? hajfesték, szint. anyag, megeng. konc. hajsamponokban, samponban 0,5%, hajloti-hajlotionokban onban 5%, elõírt fölirat: „Re-

zorcint tartalmaz. Szempil-la és szemöldök festésére tilos. Ha a szemünkbe jut, azonnal kimosni!” Eseten-ként allergén, állatkísérle-tekben nagyobb konc.-ban bõr-, nyálkahártya ingerlõ

Retinoic Acid A-vitamin sav ++ gyógyszer akné irritáló; a kezelt bõrfelületellen, serkentõ, fényérzékeny, bõroldó nem engedélyezett

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 117

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (122)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Retinol/Retinyl Palmitate A-vitamin, ++ bõrápoló bevitel bõrön át értelmet-A-vitamin-palmitát len; hiány esetén ki-

egyensúlyozott táplálkozás ajánlott, pl. sárgarépa, zöldség, tojássárgája

Rewoderm AM 2C, LI 420-70 ++ utóbbit l. PEG 200

Rewopol HM 14 ++ mosóaktív anyag szint. anyag, nátrium-lauril-éter-szulfát és betain keveréke, bõrkímélõ

Rewoteric AM-2C/NM ++ mosóaktív anyag szint. anyag, a bõr és a nyálkahártya jól tûri

Rhodamin B ? piros festék l. C. I. 45 170

Rice Bran Oil rizskorpaolaj ++ olajkomponens növ. olaj

RNA RNS, ribonukleinsav ++ hatóanyag, hatása vitatott, inkább bõrvédõ reklámfogás

Rosemary Extract rozmaring-tinktúra ++ vérkeringés-ser- a rozmaring alkoholos kentõ, fertõtlenítõ kivonata

Rosemary Oil rozmaringolaj ++ vérkeringés-ser- rozmaringlevelekbõl és kentõ, fertõtlenítõ hajtásokból nyert illóolaj

Rose Extract rózsakivonat ++ illatszer rózsalevél és -virág alkoholos kivonata

Rose Oil / Water rózsaolaj/-víz ++ illatolaj ajánlott term. anyag, a rózsavíz a rózsaolaj-gyártás mellékterméke

Rosewood Oil rózsafaolaj ++ illatolaj Aniba rosaeodora fából

118 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (123)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Royal Jelly méhpempõ ++ bõrápoló, öregedõ term. anyag, a méhkirály- bõr megújítása nõ táplálására termelik

a méhek, a bõrre nincs tartós hatással

Rubber Latex latex ++ filmképzõ, lágyító növ. anyag, latexallergia

Saccharin szacharin ?? mûcukor, ízesítõ szint. anyag, élelmiszer-adalék

Safflower Oil bogáncsolaj, ++ olajkomponens növ. olaj (Carthamus tinc-pórsáfrányolaj torius), enyhe napvédõ,

gyorsan avasodik

Safrol szafrol ?? illatanyag, ízesítõ a sáfrány anyaga, veszé-lyes méreg, rákot okozhat

Sage Extract/Sage Oil zsályakivonat/olaj ++ összehúzó, alkoholos kivonat, illetve gyulladás- és illóolaj zsályalevelekbõlizzadáscsökkentõ

Salicylic Acid szalicilsav és sói ++ tartósító, szint. anyag, term. elõford. a bõrt oldja fûzfakéregben, megeng.

konc. 0,5%; elõírt fölirat: „3 éven aluliaknak tilos”, ritkán allergén, állatkísér-letekben nagyobb konc.-ban bõr- és nyálkahártya ingerlõ

Salix Alba fûzfa ++ hatóanyag, fertõ- szalicilsav-érzékenységzésgátló, gyógyító, korpa ellen

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 119

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (124)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Salmo lazacfélék ++ zsír term. állati anyag, hatása kétséges

Sandalwood Extract/Oil szantálfa kivonat/olaj ++ illatszer, enyhén az indiai szantálfa gyökeré-fertõtlenít bõl nyert alkoholos ki-

vonat és olaj, UV-fénnyel bõrkárosodás lehetséges (fotoallergia)

Saponins szaponinok ++ tisztítószerekben term. anyag, növényekbõl habképzõ, a haj nyerik (vadgesztenye)utózsírosodását megakadályozza

Sapo Medicinalis ++ orvosi szappan

Sassafras Oil l. Ocotea cymbarum oil ?? illatanyag safrol tartalmú, veszélyes méreg

S-(Carboxymethyl)-L-cystein szint. anyag, megeng. konc. 1%, lemosókban 2%

Schlaemmkreide kicsapott kréta ++ l. Calcium Carbonate

Schmierseife kenõszappan ++ l. Potassium-Cocoate

Schwefel ++ l. Sulfur

SD-Alcohol 39 C dimetil-ftaláttal spec. esetenként l. Ethyl Alcoholdenaturált szesz értékelendõ

Selenium Disulfide szelén-diszulfid ?? korpásodás ellen ásványi anyag, megeng. konc. 1%, elõírt fölirat: „Szelén-diszulfidot tartal-maz, szemünkbe ne

120 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (125)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

kerüljön, érzékeny bõrûek ne használják.” Elõsegíti a hajzsírosodást

Sepia szépia ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása vitatott

Serine szerin ++ bõrápoló selyembõl kivont fehérje-összetevõ aminosav

Sesame Oil szezámmagolaj ++ olajkomponens ajánlott növ. olaj szezám-magból, enyhe fényvédõ

Shea Butter sheavaj, Illipe-vaj ++ zsírkomponens, ajánlott term. zsír, a karité-Bambuk-butter, különösen száraz, diófa [Butyrospermum sheadió-vaj napégette bõrre parkii (Don) Kotschy]

termésébõl, bõrápoló, a kakaóvaj helyettesítõje

Silica kovasav ?? segédanyag ásv. anyag, tüdõrákot okoz

Silk Powder selyempor ++ ajakrúzsok, alapo- finomra õrölt selyemzók, púder, fürdõ-adalékok, samponok

Siliconöl + l. Dimethicone

Silver Nitrate ezüst-nitrát ? szempilla, szint. anyag, megeng. konc. szemöldök festése 4%, fölirat elõírva: „Ezüst-

nitrátot tartalmaz. Ha a szemünkbe jut, azonnal ki-mosni!” Állatkísérletekbenbõr-, nyálkahártya ingerlõ

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 121

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (126)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Simethicone szimetikon + habzásgátló szint. anyag, nehezen bomló, szilíciumvegyület gyártása környezetterhelõ

Soda mosószóda, ++ zsíroldó, vízlágyító ásványi anyag, sav-fok-nátrium-karbonát szabályzás, maró

Sodium Acrylate/ nátrium-akrilát- + a bõr nedvességtar- szint. anyag, a bõr jól Vinyl Alcohol Copolymer vinilalkohol-kopolimér talmát szabályozza tûri

Sodium Benzoate nátrium-benzoát ++ l. Benzoic Acid

Sodium Bichlorophenyl nátrium-biklorofenil- ?? tartósító, szint. anyag, arom. amin/Sulfamine szulfamin izzadáscsökkentõ fenol, mint tartósító nem

engedélyezett, ezért mint nedvesítõ, lágyító szerepel

Sodium Borate nátrium-borát ?? l. Boric Acid

Sodium Bicarbonate nátrium-hidrogén- ++ hatásait l. Sodakarbonát, „szóda-bikarbóna”

Sodium Butoxyethoxy Acetate nátrium-butoxi- ?? segédanyag szint. anyagetoxi-acetát

Sodium C10-14 Alkyl nátrium-alkilbenzol- ?? tenzid, mosóporok szint. anyag, irritál, Benzenesulfonate szulfonát (Na-ABS) összetevõje erõs szer

Sodium Cn-m Pareth- csoport + tenzid szint. anyag, PEG-alapú

Sodium Cn-m Alkyl Sulfate ?? tenzidcsoport szint. anyag

Sodium Cn-m Olefin Sulfonate ? szint. tenzidcsoport, fõleg PEG-bõl

Sodium Cetearyl Sulfate nátrium-cetil-sztearil- ? tenzid szint. anyag, esetenként szulfát rövid bõringerlés

122 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (127)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Sodium Chloride nátrium-klorid, konyhasó ++ sûrítõ, fürdõadalék kõsó, tengeri só, kiforralt só

Sodium Citrate nátrium-citrát ++ stabilizátor, szint. anyag, nehéz-véralvadásgátló fémekkel szennyezõdhet

Sodium Cocoamphocetate ++ l. Sodium Lauroamphoacetate

Sodium Cocoate nátrium-kokoát, ++ mosóaktív anyag fõleg növ. anyag, kisebb háziszappan mennyiségben a bõr jól tûri

Sodium Cocoyl Isethionate nátrium-kokoil-izetionát ++ szappangyártás fõleg növ. anyag

Sodium Coco-Sulfate nátrium-kokoszulfát ?? tenzid fõleg növ. anyag, irritál

Sodium Cumenesulfonate nátrium-kuménszulfonát ?? tenzid szint. anyag, irritál

Sodium Do-, nátrium-dodecil és ?? tenzid szint. anyag, irritálDecyl-benzenesulfonate -decilbenzol-szulfonát

Sodium Dehydroacetate ++ l. Dehydroacetic Acid

Sodium Fluoride nátrium-fluorid + fogszuvasodás szint. anyag, megeng. ellen konc 0,15%, fölirat

elõírva, hatástalan

Sodium Hydroxide nátrium-hidroxid, ++ bõrkeményedés agresszív szint. anyag, zsírszóda eltávolítása, megeng. konc. hajsimítók-

hajsimító, ban 2-4,5%, bõrlazítókban szõrtelenítõ 5%, elõírt fölirat:

„Szemünkbe ne kerüljön! Megvakulás veszélye! Gyerekektõl távol tartani!”

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 123

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (128)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Sodium Hydroxymethane nátrium-hidroximetán- ?? tartósító fõleg szint. anyag, a bõr-Sulfonate szulfonát, Na-formaldehid- ben formaldehidet adhat

szulfoxilát le; mint tartósító nem en-gedélyezett, ezért mint nedvesítõ, lágyító szerepel

Sodium Hydroxy- nátrium-hidroximetil- ?? tartósító fõleg szint. anyag, a bõr-methylglycinate glicinát ben formaldehidet adhat

le; mint tartósító nem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Sodium Iodate nátrium-jodát ++ tartósító, rögtön szint. anyag, megeng. leöblítendõ konc. 0,1%, hosszabb szerekben érintkezés kerülendõ

Sodium Lactate nátrium-laktát ++ l. Lactic Acid

Sodium Laureth Sulfate nátrium-lauril-éter- + mosóaktív anyag, szint. tenzid, szulfát (NLES) a legtöbb sampon rákkeltõ-gyanús dioxánt

alapanyaga tartalmazhat

Sodium Laureth-n + tenzidcsoport szint. anyag, PEG-bõl

Sodium Lauroamphoacetate nátrium-lauro-amfoacetát ++ nagyon enyhe szint. anyag, tenzid szenzibilizál

Sodium Lauryl Sulfate nátrium-lauril-szulfát, ?? mosóaktív anyag, szint. tenzid, sejtméreg, Texapon fogkrémek lenyelve egészségkárosító,

habzó anyaga sebgyógyulást akadályozza, a fogínyt károsíthatja, a fogszuvasodást elõsegíti

124 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (129)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Sodium m-Nitrobenzene- nátrium-m-nitrobenzol- ?? segédanyag szint. anyag, arom. sulfonate szulfonát amin/fenol

Sodium Methyl- nátrium-metilnaftalén- ?? segédanyag szint. anyagnaftalenesulfonate szulfonát

Sodium Monofluorphosphate nátrium-monofluoro- + szuvasodás ellen szint. anyag, megeng. foszfát, Phoskadent konc. 0,15%, fölirat elõ-Na 211 írva, hatása vitatott, mert

rövid ideig van a fogakon

Sodium Nitrite nátrium-nitrit ?? spraydobozok szint. mérgezõ anyag, rozsdája ellen megeng. konc. 0,2%,

aminokkal együtt tilos, mivel rákkeltõ nitrózamin képzõdés lehetséges

Sodium p-Chloro-m-Cresol nátrium-para-kloro- ?? tartósító szint. anyag, arom. amin/meta-krezol fenol; mint tartósító nem

engedélyezett, ezért mint nedvesítõ, lágyító szerepel

Sodium PCA NPC, 2-pirrolidon- ++ hatóanyag, emulge- szint. anyag, simító, 5-karbonsav átor, nedvességkötõ bõrvédõ

Sodium Perborát nátrium-perborát ?? a mosóporok ásv. anyag, fehérítõje környezetterhelõ

Sodium Phenate ?? l. Sodium Phenoxyde, Phenol

Sodium Phenoxyde nátrium-fenoxid, ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítónátrium-fenolát nem engedélyezett, mint

nedvesítõ, lágyító szerepel

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 125

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (130)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Sodium Phtalate Stearyl Amide nátriumftalát-sztearilamid ?? segédanyag szint. anyag

Sodium Picramate nátrium-pikramát ?? hajfesték szint. anyag

Sodium Propionate ++ l. Propionic Acid

Sodium Saccharin ?? l. Saccharin

Sodium Stearate nátrium-sztearát ++ antioxidáns, szint. anyag,avasodásgátló szappangyártásban

Sodium Sulfanilate nátrium-szulfanilát ?? hajfesték szint. anyag

Sodium Tridecylsulfate nátrium-tridecilszulfát ?? tenzid nyersanyag vegyes, irritál

Sodium Tridecyl- nátrium-tridecil- ?? tenzid szint. anyag, irritálbenzenesulfonate benzol-szulfonát

Sodium Urocanate nátrium-urokanát, ?? fényvédõ szint. anyag, drága, hatása 4-imidazolakrilsav kétséges, kozmetikumban

tilos

SoFi O ++ l. 3-(4-Methyl-benzyliden) Camphor

SoFiW + l. 2-Phenyl-benzimida-zole-5-Sulfonic Acid

Softigen 767 PEG-6 Caprylic/ ??Capric Glycerides

Soyamide DEA szójazsírsav-dietanol-amid + emulgeátor, fõleg növ. anyag, nitroz-filmképzõ, amin képzõdés lehetséges gélképzõ

Solvent Black 3 ?? fekete hajfesték szint. anyag, arom. amin/fenol

126 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (131)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Solvent Green 3,7 ?? zöld hajfesték szint. anyag, arom. amin/fenol

Solvent Orange 1 ?? narancs hajfesték szint. anyag, arom. amin/fenol

Solvent Red 1, 23, 3 ?? piros hajfesték szint. anyag, arom. amin/fenol

Solvent Violet 13 ?? lila hajfesték szint. anyag, arom. amin/fenol

Solvent Yellow 29, 33, 44 ?? sárga hajfesték szint. anyag, megeng. konc. 0,5%

Sorbic Acid szorbinsav és sói ++ tartósító szint. anyag., megeng. konc.0,6%, ritkán allergén, érzé-keny bõr kipirulhat, állatkí- sérletekben nagy. konc.-banbõr-, nyálkahártya ingerlõ

Sorbit ++ l. Sorbitol

Sorbitan Sesquioleate szorbitán szeszkvioleát ++ emulgeátor a bõr jól tûri

Sorbitan Stearate szorbitán-monosztearát ++ emulgeátor szint. anyag, a bõr jól tûri

Sorbitol szorbit, cukoralkohol ++ hatóanyag, szint. anyag, cukorbetegeknedvességmegkötõ cukorpótlója

Soybean Oil szójaolaj ++ olajkomponens ajánlott, bõrkímélõ olaj szójababból

Spermöl cetolaj ++ olajkomponens szint. olaj, régen az ámbrás cetek homlok-üregébõl nyerték

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 127

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (132)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Sphingolipids agyzsír, szfingolipidek ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása vitatott, BSE-veszély

Spirulina Microalgen ++ l. Algae Extract

Squalane szkvalán + kenõcsalapanyag cápamájolaj vagy olívaolaj származéka, a bõr és nyálkahártya jól tûri

Sqauli lecur cápamáj ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása vitatott

Stannous Chloride ón-klorid (SnCl2) ?? fogszuvasodás ásv. anyag, deszenzibilizál,ellen elszínezi a fogzománcot

Stannous Fluoride ón-fluorid ?? fogszuvasodás szint. anyag, elszínezi a fog-ellen zománcot, megeng. konc.

0,15%, fölirat elõírva, hatása vitatott, mert csak rövid ideig van a fogakon

Stannous Pyrophosphate ón-pirofoszfát ?? hatóanyag, ásv. anyag, mérgezõfertõtlenítõ, fogszuvasodás ellen

Steapyrium Chloride szteapirium-klorid ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítónem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Steareth-n polietilén-glikol-sztearil- + emulgeátor, lipid, szint. anyag, PEG-bõl, éter, etoxilált sztearinsav tenzid a bõrt érzésteleníti

Steareth-21 ?? l. Steareth-7

128 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (133)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Steareth-7 etoxilált sztearilalkohol ?? emulgeátor fõleg szint. anyag, a bõrt érzésteleníti, PEG-bõl kész.

Stearic Acid sztearinsav ++ emulgeátor, zsírsav, elõford. majdnem szappangyártás minden zsírban

Stearin sztearin ++ zsírkomponens, a zsír bontásakor krémalap keletkezõ zsírsavkeverék

Stearyl Alcohol sztearilalkohol ++ zsírkomponens, az ámbrás cet olajából visszazsírozó nyerhetõ

Stearyl Heptanoate állati fartõmirígyzsír-pótló ++ zsírkomponens szint. anyag, a bõr jól tûri

Stinging Nettle Extract csalánkivonat ++ vérkeringés- növ. anyag, csalánlevelek-serkentõ bõl és szárakból

Strontium Salts a stroncium sói + csak szájápolásra szint. anyag, megeng. konc. 3,5%

Styrol sztirol, aromás ?? szennyezés, oldó- szint. anyag, a testben szénhidrogén szereknél, rákkeltõ sztirol-oxiddá

körömlakkokban alakul

Sulfated Castor Oil törökvörösolaj, ++ emulgeátor, festék, ricinusolajból kénsavval ricinusolaj-származék tenzid nyert keverék, az elsõ

szint. tenzid

Sulfur kén, Schwefel ++ szaruréteg puhító, term. anyag, behatol fertõtlenítõ, a bõrbe, beteg bõr túl csökkenti a bõr sokat fölvehetfaggyúképzését

Sulfurized-TEA-Ricinoleate ricinusolaj-trietanol-amin, + l. Sulfated Castor Oilkénsavval kezelt

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 129

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (134)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Sunflower Oil napraforgóolaj ++ ajánlott növ. olaj

Sunset Yellow naplemente sárga, ?? sárga hajfesték szint. anyag, arom. C. I. 15 985 amin/fenol

Sweet Almond Oil mandulaolaj ++ nagyon ajánlott, édes mandulából nyerik, bõrápoló növ. olaj különösen babáknak,

gyakran hamisítják

Sus bõrkivonat hatóanyag term. állati anyag, hatása vitatott

Sweet Violet Extract ibolyakivonat ++ sebgyógyító alkoholos kivonat árvácska-virágokból, repedezett, száraz bõrre, aknék ellen

t-Butyl Hidroquinone t-butil-hidrokinon ?? oxidáció ellen szint. anyag

Talc magnézium-szilikát, ++ fizikai napvédõ, term. ásványi anyag, talkum, zsírkõ púderalap sebpúdernek alkalmatlan,

mivel a hajszálrepedése-ket eldugítja, azbeszttel szennyezõdhet, ezért nemszabad belélegezni

Tar Oil kátrányolaj ?? illat-, hatóanyag- sötétbarna, sûrû massza kiütések kezelése, fenyõk ágaiból, törzsébõl, gyulladásgátló, gyökereibõl, rákkeltõ viszketéscsillapító anyagokat tartalmaz, csak

bõrgyógyász elõírására

Tartaric Acid borkõsav ++ savfokszabályzó term. anyag, arcvizekben, after-shave-ben, hajöblítõkben

130 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (135)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Taurine ++ gyógyászati term. állati anyag, hatása hatóanyag vitatott

TEA + l. Triethanolamine

TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate trietanolamin-alkil-szulfát + tenzid, zsíroldó szint. anyag, rákkeltõ nitróz-aminokat képez

TEA-Cocoate trietanolmin-kokoát + enyhe tenzid, növ. anyag, nitrózamin zsíroldó leadás lehetséges

TEA-Cocoyl Hydrolyzed hidrolizált állati fehérje és + mosóaktív anyag szint. anyagAnimal Protein kókuszszírsavak-trieteanol-

amin származék vegyületei

EA-Dodecyl-benzenesulfonate trietanolamin- + elsõ generációs szint. anyag, dodecilbenzil-szulfonát mosópor-tenzid, nitrózamin-maradványok,

zsíroldó irritál

TEA-EDTA trietanolamin-EDTA ? tartósító nitrózamiokat, ill. nitróz-amidokat képez, környezetkemikália

TEA-Hydroiodide trietanolamin- ?? tartósító fõleg ásv. anyag, nitróz-hidrogén-jodid amint adhat le; mint

tartósító nem engedélye-zett, ezért fõleg mint nedvesítõ, lágyító szerepel

TEA-Lactate trietanolamin-laktát + emulgeátor szint. anyag, l. Triethanolamine

Tegin Tegin-csoport, fõleg + emulgeátor, lágyító szint. anyagglicerin-zsírsavészterekbõl

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 131

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (136)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Tegobetain L7 ++ l. Betaine

Tegomuls 90S ++ élelmiszer-emulgeá- sztearinsavból nyerik, tor, krémek házilag félszintetikus, bõrkímélõ

Terephthalydene tereftálidén-dikámfor- ++ fényvédõ szint. anyagDicamphor Sulfonic Acid szulfonsav

Texapon ?? l. Sodium Lauryl Sulfate

Thermalwasser + csak annyit jelent, hogy kinyeréskor a víz meleg

Thiamine HCl ++ bõrápoló B1-vitamin-származék, bevitel bõrön át értelmet-len, hiány esetén kiegyen-súlyozott táplálkozás aján-lott, pl. teljes kiõrlésû ter-mékek, olajos magok, hús

Thiabendazol tiabendazol, ?? tartósító szint. anyag, mint tartósító2-(4-tiazolil) benzimidazol nem engedélyezett, ezért

fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Thimerosal ?? l. Thiomersal

Thioglycolic Acid tioglikolsav + tartóshullámosító, agresszív, szint. anyag, szõrtelenítõ megeng. konc. 8%, fölirat

elõírva, gyerekektõl távol tartani, a bõr savköpenyét sérti, esetenként allergia

132 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (137)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Thiomersal Thimerosal, etilhigany(II)- ?? tartósító szint. anyag, higany tar-tioszalicilsav, a (2-karboxi- talmú, allergén, mutagén, feniltio)-etil-Hg Na-sója mérgezõ; mint tartósító

nem engedélyezett, ezért többnyire mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Thioxanthine tioxantin ?? orvosi hatóanyag, nyersanyag vegyesbõrvédõ

Thyme Extract/Oil kakukkfûkivonat/olaj ++ antibakteriális kakukkfû vizes/alkoholos kivonata, ill. illóolaj ka-kukkfûvirágból, -levélbõl, esetenként allergén

Tioxolone tioxolon ?? tartósító szint. anyag, mint tartósítónem engedélyezett, ezért fõleg mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

TIPA-Lauryl Sulfate tri-izopropanol-amin- ?? tenzid nyersanyag vegyes, lauril-szulfát irritál

Titanium Dioxide titán-dioxid ++ l. C. I.77 891

Tocopherol E-vitamin ++ antioxidáns, többnyire szint., bevitel avasodásgátló bõrön át nem érdemes,

hiány esetén kiegyensú-lyozott táplálkozás ajánlott, pl. diók, étolajok

Tocopherol Oil tokoferol olaj, E-vitamin ++ olajkomponens 0,4%-os, szójaolajban oldva

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 133

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (138)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Tocopheryl Acetate tokoferil-acetát ++ antioxidáns, a tokoferol vegyületeavasodásgátló

Toluene toluol ?? oldószer, köröm- szint., rákkeltõ-gyanús lakk-lemosókban vegyület, belélegzése

veszélyes, a veszélyes munkahelyi anyagok listáján vezetik, betiltása indokolt lenne

Toluene Sulfon-amide/ toluol-szulfonamid + ?? körömlakkok szint. anyag, erõs allergén, Formaldehyde Resin formaldehid-mûgyanta anyaga rákkeltés gyanúja

Toluene-Diamine vegyületek toluol-diaminok ?? hajfesték szint. anyag

Tormentil Extract vérontófû-kivonat ++ szájápolókban tormentill gyökér nyálkahártya- alkoholos kivonatagyulladás ellen

Tosylamide/ tozilamid/formaldehid ?? filmképzõ, szint. anyag, a bõrben Formaldehyde Resin rezin körömlakk, lágyító formaldehidet adhat le

Tosylchloramidum tozilklór-amid, ?? tartósító szint. halogénvegy., for-Formaldehyd Resin maldehidet ad le, allergén

Trichlorethane 1,1,1-triklóretán ?? sprayk hajtógáza szint. anyag, rákkeltõ, megeng. konc. 35%, elõírtfölirat: „Lángra, forró tárgyakra fújni tilos!”

Triclocarban triklokarbonum, ?? tartósító szint. anyag, megeng. konc. (kloro-4-fenil)-1- 0,2%, rákkeltõ benzollal (dikloro-3,4-fenil)-3-urea szennyezés lehetséges,

allergiakiváltó, fotoaller-

134 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (139)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

gén, anilint ad le; mint tartósító nem engedélye-zett, ezért többnyire mint nedvesítõ, lágyító szerepel

Triclosan 2,4,4'-triklór-2'-hidroxi- ?? tartósító, szint. anyag, megeng. konc. difenil-éter, kloro- fertõtlenítõ 0,3%, elõállítás környezet-5(dikloro-2,4-fenoxi) dezodorokban szennyezõ, rákkeltõ dioxint -2-2fenol és furánt tartalmazhat,

mint tartósító nem engedé-lyezett, ezért többnyire mint nedvesítõ v. lágyító szerepel

Tricresyl Phosphate trikrezil-foszfát ?? segédanyag, lágyító szint. anyag, mérgezõ

Triethanolamine (TEA) trietanolamin + mosóaktív anyag, szint. anyag, nyomokban emulgeátor, dietanol-amint tartal-savfokszabályzás mazhat (rákkeltõ nitróz-

aminok veszélye), állatkí-sérletekben vesekárosító és bõringerlõ

Triethyl Citrate trietil-citrát ++ hatóanyag, szint. anyag,izzadásgátló intimspraykben

Trifluoromethyl C1-4 trifluorometil-alkil- ?? zsírkomponens szint. halogénorg. anyag, Alkyl Dimethicone dimetikon szilikonalapú

Triisononanoin ++ emulgeátor, lipid szint. anyag, visszazsíroz

Trilaureth-4 Phosphate + emulgeátor, lipid, szint. anyag, PEG-bõl, tenzid környezetterhelõ

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 135

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (140)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Trioctyldodecyl Borate trioktil-dodecil-borát ?? emulgeátor, lipid, szint. anyag, mérgezõtenzid

Tween 80 + l. Polysorbate 80

Trimethyl Behenyl Incroquat Behenyl TMC + hajápolók, szint. anyag, a bõr és Ammonium Chloride -öblítõk a nyálkahártya jól tûri

Tris(Hydroxomethyl)Nitromethane ?? segédanyag szint. anyag

Tris(Nonylphenyl)Phosphite ?? segédanyag szint. anyag

Udder Extract tõgykivonat ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása vitatott

Ultrafil + UV-szûrõ, fényvédõ

Ultramarine Blue Ultramarin ++ l. C. I. 77 007

Ultramarine Violet Ultramarin ++ l. C. I. 77 007

Umbilical Extract köldökzsinór-kivonat ++ hatóanyag term. állati anyag, hatása vitatott

Undecylenic Acid 10-undecilénsav ++ hatóanyag, korpás szint. anyag, megeng. konc. haj ellen, tartósító 0,2%, néha allergén, állat-

kísérletekben nagyobb konc.-ban bõr- és nyálka-hártya ingerlõ

Urea karbamid ++ hatóanyag, nedves- szint. anyag, a szaruréteg ségmegkötõ, seb- vízmegkötõ képességét gyógyító, bõroldó növeli

Urea/Melamine/ karbamid-melamin- ?? filmképzõ, lágyító, szint. anyag, bõrben formal-Formaldehyde Resin formaldehidgyanta- nedvesítõ, seb- dehidet adhat le, szaruré-

keverék gyógyító, bõroldó teg vízmegkötését növeli

136 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (141)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Urocanic Acid urokánsav, 3-imidazol- ?? fényvédõ szint. anyag, hatása kétsé-4-il-akrilsav ges, testápolókban betiltva

Valerian Oil baldriánolaj, ++ fürdõkészítmények, a vizes kivonattal szemben macskagyökérolaj szappanok, a baldriánolaj csupán

parfümök enyhe nyugtató

Vaseline ?? l. Petrolatum

Vaselinöl ?? l. Paraffin Oil/Wax

Vat Red 1 C-Rot 28 + l. C. I. 73 360

Vetiver Oil vetiverolaj ++ illatolaj illóolaj a Vetiveria zizanioides növénybõl

Vinyl Acetate vinil-acetát ?? illatanyag szint. anyag

Vitamin A ++ l. Retinoic Acid

Vitamin B ++ l. Thiamine HCl, Pyridoxine HCl

Vitamin H biotin ++ bõrápoló bevitel bõrön át nem érdemes, hiány esetén kiegyensúlyozott táplálko-zás ajánlott, pl. karfiol, máj, élesztõ

Vitamin K filokinon ++ bevitel bõrön át nem érde-mes, hiány esetén kiegyen-súlyozott táplálkozás ajánlott, pl. spenót, virzing

Vitamin K3 Menadione értékelés orvosi hatóanyag vitaminhiánynáladagtól függ

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 137

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (142)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Vitulus agy, vér, bõr stb. ++ hatóanyag term. állati anyag, kivonata hatása vitatott

Walnut Shell Extract dióhéjkivonat ++ hajfesték, össze- éretlen, zöld diókból húzó, napolaj- nyerikadalék, a sárga bõr- tónus korrekciója

Walnut Oil dióolaj ++ olajkomponens dióbélbõl nyert olaj, tartó-sító és oldószer-marad-ványokat tartalmazhat

Walratersatz (Walrat, artificial) cetil-palmitát ++ l. Cetyl Palmitate

Willow Bark Extract (Salix Alba) fûzfakéreg-kivonat ++ enyhe tartósító term. anyag, szalicilsav-ér-és összehúzó zékenységnél nem ajánlott

Wheat Bran Extract búzakorpa-kivonat ++ bõrápoló, arcpa-koláshoz, hajápoló

Wheat Germ Extract búzacsíra-kivonat ++ bõrápoló búzacsíra sûrítmény

Wheat Germ Oil búzacsíraolaj ++ olajkomponens ajánlott növ. olaj, fõlegszáraz, töredezõ bõrre

Wild Thyme Extract kakkukfû-kivonat ++ l. Thyme Extract

Wintergreen Oil örökzöldolaj, Gaultheria ++ illatanyag, az észak-amerikai örökzöld fragrantissima olaja, fertõzésgátló Erica (hanga) növény illó-metil-szalicilátot tartalmaz olaja, többnyire hamisított,

szalicilsav-érzékenység lehet

Witch Hazel Extract hamamélisz-víz, ++ összehúzó, gyulla- az észak-amerikai csodamogyoró, bûbájdió, dásgátló, simító, Hamemilas virigiana varázsdió nedvesen tartó kivonata

138 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (143)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Wool Wax Alcohol gyapjúzsír-alkohol + emulgeátor term. anyag lanolinból, bõrkímélõ, ritkán allergén

Xanthan Gum xantángumi ++ kötõanyag mikrobiális eredetû(Xanthomonas)

Xylene xilol ?? oldószer szint. anyag, mérgezõ

Xylit cukoralkohol ++ fogkrémek és száj- szint. anyag, cukorbetegekápolók édesítése cukorpótlója

Yarrow Extract/Oil cickafark, Achillea, ++ antibakteriális, alkoholos kivonat, olaj,Schafgarben kivonat/ gyulladásgátló, allergia lehetségesolaj görcsoldó

Ylang-Ylang Oil ylang-ylang olaj, ++ illatolaj a maccar cserje illóolaja, Cananga odorata allergia lehetséges, a szint.

változat nem okoz allergiát

Ysop Oil izsópolaj ++ gargalizáló és szem- a Földközi-tenger men-öblítõ szerekben tén növõ izsóp illóolaja

Zahnweiss M nátrium-metafoszfát + dörzsanyag szint. anyagfogkrémekben

Zetesol 856 T + l. MIPA-Laureth-Sulfat

Zinc Borate cink-borát ?? tartósító ásv. anyag, mérgezõ

Zinc Formaldehyde Sulfoxylate cink-formaldehid- ?? tartósító fõleg szint. anyag, a bõr-szulfoxilát ben formaldehidet adhat le

Zinc cink-pirition komplex ++ púder-alapanyag, szint. anyag, megeng. konc.OMADINE® összehúzó, 1%, esetenként allergén,

gyulladásgátló, állatkísérletekben, nagyobb peszticid konc. nyálkahártya ingerlõ

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 139

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (144)

Elnevezés Magyar, ill. más neve Értékelés Funkció Megjegyzések

Zinc Oxide cink-oxid ++ púder-alapanyag, szint. anyag, elõsegíti összehúzó, a bõr megújulását, gyakori gyulladásgátló, alkalmazás után a bõr hûtõ pl. baba érdes és piros lehetkrémekben, sebes bõrre,napvédõ

Zinc Phenolsulfonate fenol-szulfonsav + antitranszspiráns, szint. anyag, megeng. cink sója izzadás ellen konc. 6%, elõírt fölirat:

„Szemünkbe ne kerüljön! Nyálkahártya ingerlõ.” A bõr pórusait eltömíti, gyulladást okozhat; mint tartósító nem engedélye-zett, ezért többnyire mintnedvesítõ v. lágyító szerepel

Zinc Stearate cink-sztearát ++ púder-alapanyag, szint. anyag, a bõr összehúzó, fölszívhatja, nagyobbdezodorál, konc.-ban kockázatos,sûrítõ belélegzése ingerlõ

Zuckertensid cukortenzid ++ mosóaktív anyag, cukor és zsírvegyület enyhe, házi származék, samponokhoz kevésbé zsírtalanít

140 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (145)

Melléklet

Keverjünk krémet házilag!Láthattuk, hogy a gyári krémek használata – külö-nösen az érzékeny bõrûeknek – kockázatos lehet.Egyéni, bõrtípusunknak megfelelõ bõrápoláshoznehezen találunk alkalmas krémet, és az alapanya-gok tisztasága sem szavatolt. Ráadásul a készen kap-ható, vonzóan csomagolt preparátumok ára is riasz-tó. A sok termék közötti eligazodásban függetlenvizsgálatok segíthetnének, ilyenek azonban nincse-nek. Mindez oda vezetett, hogy néhány éve, egy tévémûsor hatására krémkeverõ mozgalom indult Németországban. Országszerte kozmetikum-alap-anyagboltok nyíltak, ahol az összetevõket olcsón lehetett beszerezni. Ezek a boltok kizárólag tiszta,ellenõrzött, bõr- és környezetkímélõ anyagokat for-galmaznak. Melyek a házi készítmények elõnyei? Alkalmazásukkal:

• elkerülhetjük a káros és problémás anyagokat;

• testreszabott, bõrtípusunknak megfelelõ prepa-rátumokat keverhetünk;

• olcsón, tetszõleges mennyiségben, ajándékkéntis készíthetünk testápolókat.

Hol szerezzük be az alapanyagokat?A bécsi és németországi boltokban (például CreativCosmetik Wien; Spinnrad, Colimex stb.) minden ittemlített alapanyagot egy helyen megvásárolhatunk.Ha alkalmunk van például Németországban emulgeátort venni, 20 dekagrammal jó idõre ellát-hatjuk magunkat.

Idehaza már nehezebb a dolgunk, ha házi készítésûtestápolókhoz keresünk anyagot. Ám aki szán rá némi idõt, minden szükséges hozzávalót vagy annak megfelelõjét itthon is megtalálja.

Elõször a budapesti Zöld Boltban (Bp. V., Vadász u.29., tel: 06 80 269 446) érdeklõdjünk. Bevásárló-központokban, fitotékákban, bioboltokban, gyógy-szertárakban zsírokat, olajokat,sûrítõket, hatóanyagokat kapha-tunk, megfelelõ emulgeátorokatpedig a következõ, élelmiszer-alapanyagokat forgalmazó cégeknél szerezhetünk be: Classic Food Kft. (tel.: 224 0206), KIWI-Co Kft. (tel.: 369 4749),Rézmány Kft. (tel.: 399 1570).

Ha a boltokban gyakran kérünk egy árut, elõbb-utóbbforgalomba hozzák.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 141

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (146)

A krémkeverés több lépésbõl áll:

1. megállapítjuk bõrünk típusát;

2. a táblázat szerint összeállítjuk az anyaglistát, receptet választunk és beszerezzük az anyagokat;

3. elõkészítjük a szükséges edényeket és kikeverjük a krémet.

Eszközök• levélmérleg;• 3, 5, 10, 15 ml-es kanalak;• fõzõpohár vagy lábas;• keverõeszköz (kanál, spatula, üvegpálca);• mérõhenger;• csavaros üveg a zsírfázisnak;• üres kenõcsdobozok.

Krémkészítés tartósító nélkülA módszer lényege, hogy az emulgeátorral telítettolajat (zsírfázis) hûtõben hosszú ideig tárolhatjukanélkül, hogy megromlana. Igény esetén ebbõl olvasztunk föl annyit, amennyi friss krémre éppen szükségünk van. A zsírfázist fölmelegítjük,hozzáadjuk a vizet és a hatóanyagokat. Tartósítónem kerül bele, ezért ezt a krémet 2 hét alatt el kell használnunk!

Kimérünk 60 g olajat, ez körülbelül 66 ml. Nincsszükség nagy pontosságú mérésre. Az olajat fõzõpo-hárba vagy lábasba töltjük és elkezdjük melegíteni.Fokozatosan beleszórjuk a levélmérlegen kimértemulgeátort. Kevergetés közben, ahogy az olaj melegszik, a fehér por lassan föloldódik. Ekkor levesszük a tûzrõl, az olaj körülbelül 50 Celsius-fokos. Túlmelegíteni nem szabad, mertsérül az anyag és rossz minõségû lesz a krém. A megadott mennyiségû sûrítõt hasonlóan oldjukföl, kevergetve és szükség szerint melegítve. Ha az anyagok föloldódtak, kész a zsírfázis. A zsírfázisból kiveszünk mintegy 10 grammnyit, a többit, ha kihûlt, hûtõben tároljuk.

Teljes krém: 30 ml desztillált vizet fölforrósítunk, és szapora kevergetés közben hozzáadjuk a zsírfá-zishoz. Vigyázzunk, mert a zsírfázis a négyszereséreduzzad! A keverék az emulgeálás következtében sárgából fehér színbe megy át, túrószerû anyag ke-letkezik, a tulajdonképpeni krém. Lehûlés közbenkeverjük hozzá a hatóanyagokat és ízlés szerint az illatanyagot. Egy pici parfüm elengedhetetlen,hogy a krém alapszagát elfedje. A hatóanyagokatnem szabad a forró olajba keverni, mert elpárolog-nak vagy megsérülnek.

142 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (147)

A legegyszerûbb alapkrém

Nappali krém normál bõrhöz

Zsírfázis Teljes krém60 g napraforgóolaj 10 g zsírfázis25 g Tegomuls (emulgeátor) 30 g deszt. víz20 g sûrítõ hatóanyag

cetzsírpótló(vagy sheadió-vaj, vagy kakaóvaj)

Speciális krémekBizonyos esetekben (allergia, érzékenység, köny-nyen irritálható bõr) speciális krémeket, illetve test-ápolókat is keverhetünk. Esetenként olcsóbb ugyanezeket az orvossal fölíratni, de semmi garancianincs arra, hogy a gyógyszertár teljesen probléma-mentes anyagokat (emulgeátort, tartósítót) használ.Ha magunk választjuk az összetevõket és a krémet,akkor biztosan kizárjuk a káros anyagokat. Mi csak-is élelmiszer-minõségû, problémamentes anyagokatajánlunk, a tartósítókat pedig elhagyjuk. A speciáliskrémek az adott problémára készülnek: legtöbb-ször egy alapkrémhez adjuk hozzá a panaszt orvos-ló hatóanyagot. (Például fahéjsav-észtert a napozó-krémekhez, vagy hajsamponoknál pirocton-olamintkorpásodás ellen.)

AlapanyagokAz itt ajánlott krém-alapanyagok mind gon-dosan vizsgált, élelmi-szer-tisztaságú anyagok.Legtöbbjüket az élelmi-szeriparban is használ-ják (onnét kölcsönöz-zük õket), ezért krémje-ink minden további nél-kül ehetõk. Mégsem ne-vezhetõk természeteskozmetikai szereknek,mert nem tisztán növé-nyi anyagokból, tojásból, állati zsiradékokból ké-szülnek, hanem ezek enyhén módosított formáiból.Ily módon az anyagok természetes tulajdonságairészben megmaradnak, ám hatékonyságuk a több-szörösére nõ, eldolgozásuk sokkal könnyebb. Elmaradnak a zavaró kísérõ anyagok, amelyek a ter-mészetes anyagokban bõven jelen vannak. Például a tojás is emulgál, ám egyben fehérje, táp- és örökítõanyag is, ezekre itt most nincs szükségünk. A tisztanatúrkozmetika kizárólag természetes, nyers növé-nyi és állati anyagokat használ, ez jóval drágább éskörülményesebb. A natúrkozmetikában a tartósításis problémás, illetve egyáltalán nem lehetséges, a készítményeket azonnal fel kell használni.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 143

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (148)

OlajokA természetes növényi olajok két nagy csoportbaoszthatók: éterolajok (illóolajok) és zsíros olajok.Az illóolajok könnyen elpárolognak, jellegzetes illatúak és nem hagynak nyomot (jázminolaj, levendulaolaj, narancsolaj stb). A zsíros olajok közé tartozik a legtöbb étkezési olaj (napraforgóolaj, szójaolaj stb.).

Valójában minden olajhoz megfelelõ emulgeátorszükséges, ám a mi emulgeátoraink minden olajjalemulziót alkotnak. Elõfordulhat, hogy a krém né-hány nap múlva keményebb lesz. Ha ez várható,eleve puhábbra keverjük. Az ásványi vagy szinteti-kus olajok változatlanok maradnak a kész krémben,ezért alkalmazza õket a kozmetikai ipar olyan szíve-sen. Ezek azonban inkább a kerékpárhoz illenek,semmint a bõrünkhöz. A viszonylag sok telítetlenzsírsavat tartalmazó olajok (barackmag-, búzacsíra-,bogáncs-, kukoricacsíraolaj stb.) hajlamosak az oxi-dációra, ezért mindegyiket teljesen teli üvegben,hûvös helyen tartjuk, vagy E-vitaminnal tartósítjuk.Az olajok minõsége jobb, ha nagy a nem szap-panosítható összetevõk aránya. Íme néhány krém-hez ajánlott olaj növekvõ ársorrendben.

• Bogáncsolaj Telítetlen zsírsavban gazdag, vitamin-dús, krémkészítésre kiválóan alkalmas. Nem szap-panosítható rész: 0,7-2 százalék.

• Mandulaolaj Klasszikus kozmetikai olaj. Már az ókorban használták. Enyhe olaj, a levegõn eléggéstabil, nem szappanosítható rész 0,5-1 százalék. Bõrön lágy érzést kelt.

• Avokádóolaj Telítetlen zsírsavban gazdag, mégisteljesen stabil. Kozmetikai célokra sok jó tulajdon-sága miatt széles körben alkalmazzák. Sok vitaminttartalmaz, fõleg A-, D- és E-vitamint. Emulgeáló ha-tású lecitinben is viszonylag gazdag. Nem szappa-nosítható rész 2 százalék. Bõrápolásra különösenajánlott, tartja a nedvességet a bõrben. A bõr jól föl-szívja, még UV-fény ellen is véd bizonyos mértékben.

• Barackmagolaj Hasonlít a mandulaolajhoz, ámkevésbé stabil. Szép, lágy krémet ad.

• Búzacsíraolaj Levegõn nem stabil, ám vitaminok-ban igen dús. E-, A- és D-vitamint, valamint lecitinttartalmaz. Erõs, jellegzetes illatú, amit a krémnélsem lehet teljesen elfödni. Nem szappanosíthatórész: 2-6 százalék. A krém sárga lesz tõle.

• Jojobaolaj (kiejtése: hohoba) A legkeresettebbkozmetikai alapanyagok egyike, ára is borsos. Való-jában nem is olaj, hanem folyékony viasz, telítetlenviaszokból áll, hûtõben megfagy. Hasonló a cetolaj-hoz, ahelyett alkalmazzák. Egy sivatagi növény(Simmondsia chinensis) diószerû termésébõl nye-rik. Az indiánok már több száz éve ismerték gyógyí-tó hatását. Könnyen és egyenletesen oszlik el a bõ-

144 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (149)

rön, enyhíti a kiütéseket és UV-fény ellen is véd. Finom motorok kenésére is alkalmazzák.

• Makadamiadió-olaj Ausztráliai nemesdió kipréselt olaja. Kiválóan alkalmas kozmetikai célok-ra. 24 százalék palmitoleinsavat tartalmaz.

EmulgeátorokMár említettük, hogy testünk is, bõrünk is termelemugáló hatású anyagokat. Ezek nélkül valójábanlétezni sem tudnánk. Minden zsír és olaj, amit meg-eszünk, az epe és a máj emulgáló nedveinek hatásá-ra válik számunkra emészthetõvé. (A bélfal és a hasnyálmirigy enzimjei csak a mikroszkopikusanelosztott zsírcseppecskéket képesek zsírsavakra ésglicerinre bontani).

A gyári készítmények leggyakoribb emulgeátorai a PEG-ek (polietilén-glikolok). Olcsók, könnyen eldolgozhatók és hatékonyak – az ipari követelmé-nyeknek mindenképpen megfelelnek. Nem úgy a miénknek! A PEG-ek mesterséges anyagok, a bõrtirritálhatják és idegen anyagokat vihetnek be a bõrbe (csúsztatóhatás).

A házi krémkészítéshez kiválasztott emulgeátorok a kölni tévéadó munkatársainak érdemei. Amikorezek az élelmiszer-emulgeátorok, mint különösenbõrkímélõ anyagok szóba jöttek, a kozmetikai iparszakemberei csak legyintettek: ezekbõl nem lehet

krémet keverni. Nyilván a gyári krémtechnológiáragondoltak, nem a házi keverésre. Utóbbihoz kitû-nõen beváltak. Elsõ két képviselõjük a LamecremeZEM és a Tegomuls 90S volt, ezt követték a lecitin-félék, majd a Mulsifan, a Holan és az Emulsan. Ezekaz anyagok itthon sajnos még nem, vagy csak némiutánajárással, esetleg más márkanévvel kaphatók.Az emulgeátorokról fontos tudni, milyen típusúkrémet adnak.

O/V-emulgeátorok• Tegomuls 90S Marhafaggyúból elõállítottélelmiszer-emulgeátor. Kekszekben, fagylaltokban,süteményekben alkalmazzák. Durva, fehér, darasze-rû anyag, 50-55 Celsius-fokon olvad, forró olajbankitûnõen oldódik. Nappali, matt krémet keverhe-tünk vele, de kozmetikai tej (lotion) készítésére isalkalmas, erõsen hígítva.

• Mulsifan CPA Kiváló folyékony O/V-emulgeátor,szintetikus, olcsó, és alacsony hõmérsékleten semcsapódik ki. Fõleg fürdõolajok készítésére használ-ják. (Polietilénglikol-10-poliglicerin-2-laurát).

• Holan Szintén folyékony, szintetikus O/V-emul-geátor. Rendkívül hatékony, ezért már 1 százalék-ban is elegendõ. Ilyen kis mennyiségben a bõrtnem irritálja. Hidegen kevert krémeknél alkalmaz-zák, így a növényi olajok vitaminjai nem károsod-

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 145

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (150)

nak melegítés hatására. Gélképzõvel kom-binálva professzionálisan stabil krémet kapunk,amely a tûzõ napon sem bomlik le.

Köztes típusok• Lamecreme ZEM Mono- és diacil glicerolok cit-romsav-észtere (azaz élelmiszer-zsírok citromsav-származéka), élelmiszeripari emulgeátor, de krémkészítéshez is kiválóan alkalmas. Hidegenviaszkeménységû, ezért emellett nem szükséges a receptekben viaszokat használni. Granulátum formájában kerül forgalomba, kissé nehezebben oldódik az olajban, mint a Tegomuls.

• Fluidlecithin CM A legolcsóbb természetes emul-geátor, krémek és tejek elõállítására is alkalmas.Tartalma: 35 százalék kolin-foszfolipid, 7-9 százaléketanolamin-foszfolipid és 2-3 százalék inozit-foszfolipid. A nyers lecitinbõl kivonják az olajat, az így nyert tiszta lecitinnek beállítják a kolintar-talmát, majd ismét elkeverik szójaolajjal. Fõleg a gyógyszeriparban és diétás tápanyagoknál alkal-mazzák. Forrón és hidegen is elkeverhetõ, sárga szí-ne miatt a krém is kissé sárgás lesz. 65 százaléknáltöbb víztartalomnál O/V-emulziót ad, 50 százaléknálkevesebb víz esetében V/O-emulzió keletkezik.

• Fluidlecithin Super Fõ összetevõje a nyers lecitin-bõl nyert foszfolipid, amit bogáncsolajjal elegyítve

tesznek folyékonnyá. Ezzel az anyaggal gyári, mé-regdrága, csúcsminõségû krémeket lehet elõállítani.Hidegen és melegen is elkeverhetõ. Nemcsak emul-geátor, hanem hatóanyag is. Kiváló bõrápoló tulaj-donságú. Sajnos igen drága. Ebbõl nyerik a legjobbliposzómokat (ráncellenes hatóanyagokat). Hûtvetároljuk.

V/O-emulgeátorok • Fluidlecithin BE 63% A lecitin-család kiindulóanyaga, aránylag olcsó, a szójaolaj-gyártás mellék-terméke, 63 százalékban tartalmaz foszfolipideket,a többi szójaolaj. Szintén kiváló bõrápoló.

• Emulsan Természetes anyagokból elõállított V/O-emulgeátor. Vízvonzó glükózgyûrûbõl és lipofilpálmaolaj- vagy pálmazsír-származékból áll. Szárazbõr ápolására alkalmas krém alapanyaga. Sajnos, az ára is borsos: duplája a Lamecreme árának.

SûrítõkA sûrítõk szilárd zsírok és viaszok, amelyekkel a krémek puhábbra vagy keményebbre keverhetõk.Bõrápoló hatásuk is említésre méltó. Jó arányú ke-verék esetén a krémek szobahõmérsékleten jól ken-hetõk. Ezt a keverék lehûlése után tudjuk megálla-pítani. Ha a receptekhez tartjuk magunkat, a krémbiztosan sikerülni fog. Többféle sûrítõt is használha-

146 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (151)

tunk egy receptben, ekkor a különféle anyagok jótulajdonságait egyszerre kihasználhatjuk.

• Méhviasz Már kétezer éve használják krémkészí-tésre (koldkrém), fehér vagy sárga, kézmelegre lágyuló anyag, 62-65 Celsius-fokon olvad. Enyheemulgáló hatása is van, a bõrre semleges. 11-3 százalékban adják a krémhez. Súlyaránya attólis függ, milyen olajjal kombinálják. Többet adagolvabelõle, a bõrnek tompa érzést ad.

• Ceralan Méhviasz-származék, jó emulgáló és sûrítõ (O/V-típus).

• Cetzsírpótló A természetes cetzsírt az ámbrás cethomloküregébõl nyerik, rendkívüli bõrápoló, õsré-gi krém-alapanyag, akár a méhviasz. Amióta tilos a cetvadászat, azóta fejleszlették ki a cetzsírpótlót,amely minden tulajdonságában hasonlít a cetzsír-hoz. 4 százalékban adagolva valamivel puhább kré-met ad, mint a méhviasz vagy a cetilalkohol.

• Cetilalkohol Zsíralkohol, mint a palmitinsav,hosszú szénláncú, ezért szilárd és viaszszerû. A természetes cetzsírban is megtalálható. 2 százalékcetilalkohol a krémet már aránylag jól megkeményí-ti. A bõrt nagyon szépen puhítja. Különösen a haj-ápolókban és a mosókrémekben vált be, stabilizálóhatású, az emulgeátor hatását erõsíti.

• Kakaóvaj Kiváló minõségû természetes növényizsír, a kakaóbab préselésével nyerik. A csokoládé

alapanyaga. Szobahõmérsékleten szilárd, olvadás-pontja 32-34 Celsius-fok. Nem ráncosodik. Bõrrekenve könnyen, maradéktalanul fölszívódik és kivá-lóan ápolja a bõrt. Az elõbbi sûrítõkkel szemben a kakaóvaj zsíroz, kissé fényez. Különösen éjszakaikrémhez, száraz bõr gondozására alkalmas, 4 százalékban ajánlott.• Sheadió-vaj A Közép-Amerikában termõ sheadió[Butyrospermum parkii (Kotschy)] préselésévelnyerik. A fa szilvaszerû termései 50 százalék zsírttartalmaznak. A helyiek táplálkozásra használják, dekozmetikai hatása már régóta ismert. 35-45 Celsius-fokon olvad. Különösen alkalmas bõrápolásra, mertnagy a nem szappanosítható anyag része, átlagban6 százalék (jojobaolaj 2 százalék). A sheavaj (75 százalék triterpén-alkohol) puhítja a bõrt, fokozza a hámréteg nedvessémegkötõ képességét,jól hat az oldható kollagénre a bõrben. Fertõtlenít,a sebgyógyulást gyorsítja, gyengíti a varratokat és az öregségi foltokat. A sheavaj nemcsak sûrítõ, hanem hatóanyag is, gyógyhatású allantoint, E-vitamint és különbözõ karotinokat tartalmaz. 2-4 százalékban adagolva a krém tejfölszerû lesz,stabil, a bõrön könnyen kenhetõ. Hûtve tároljuk.• Lanolin (Eucerin) Állati eredetû zsiradék, gyapjú-zsír, a birkagyapjú mosásakor nyerik. A natúrkoz-metikában már régóta használják. Mi nem ajánljuk,mert peszticidmaradványokat tartalmazhat.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 147

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (152)

HatóanyagokKoncentrált hatóanyagokat, de friss növényi fõzete-ket is belekeverhetünk a krémekbe (ha a krém féligkihûlt). A növényekbõl forró vízzel kivonatot (teát)készítünk. A friss növénykivonatok elõnyösebbek,mert a szárított növényeknél az anyagok egy része elillan. Kaphatók gyári eljárással extrahált sû-rítmények is. Az oldószer lehet víz, propilén-glikol,alkohol. A növényi kivonatokból általában fél vagyegy teáskanálnyit vegyünk 30 ml krémhez. A növé-nyi kivonatokkal a növény minden hatóanyagát a krémbe keverjük, de néhány anyagot töményen ishasználhatunk, például egyes vitaminokat, nedves-ségszabályzókat, fehérjéket.

• Calendula (körömvirág) Baktériumölõ, gyógyító,bõrélénkítõ hatású. Napvédõ hatása is van, tisztáta-lan bõrnél ajánlott.

• Aloe vera Sivatagi gyógynövény, az agavéhoz hasonló. Gyógyhatását az indiánok már 3000 éve ismerik. Gyorsítja az új sejtek képzõdését, segíti a sebgyógyulást, az új szövetek fejlõdését. Kiütéseket gyógyít, puhítja a bõrt. Alkalmazzák seb-és gyógykenõcsöknél, napvédõ szereknél, égési sebek gyógyításánál.

• Allantoin A fekete nadálytõ gyökérének hatóanya-ga, fehér por, serkenti a sebgyógyulást, a tisztátalan,durva bõrre jól hat.

• D-Panthenol 75 A B-vitaminok közé tartozik, víz-ben oldható, elõfordul a májban, gabonában, tojás-ban. Színtelen, sûrû, ragadós folyadék. 50 száza-lékos oldatban kerül forgalomba. Levegõn stabil, demelegítésre elbomlik. (A kihûlõ krémbe kell kever-ni.) A bõr alkotórésze. Elõsegíti a sejtnövekedést,szabályozza a víztartalmat. 1 százalékban keverik a krémekhez, de hajápoló szerekben is alkalmazzák.

• Alpha-bisabolol A kamilla legfõbb hatóanyaga, a kamillaolaj 45 százalékát teszi ki. Gyulladáscsilla-pító, bõrirritációknál hasznos. Nagyobb töménység-ben nem hat jobban, sõt inkább gyengül a hatása.Krémben 0,8 százalék ajánlott. Érzékeny bõrhöz kiváló. A szintetikus alfa-bisabololt azok is használ-hatják, akik a kamillára allergiásak.

• Karotinolaj Sárgarépából készült olajos kivonat,provitamin A- és E-vitamint is tartalmaz. Elõsegíti a jobb vérellátást. A bõrt simábbá, ruga-nyosabbá teszi.

• Merisztéma-kivonat Természetes, vízben oldódóanyag, amit lombhullató fák (tölgyfahajtások) szöve-teibõl készítenek. A merisztéma osztódó növényisejt, amely a növekedõ növények csúcsain, tehát a rügyekben és a gyökerekben képzõdõ, nem öregedõ szövet. A merisztémából osztódással új,azonos nagyságú sejtek keletkeznek, függetlenül attól, öreg-e a fa vagy fiatal. Kivonata csillapítja

148 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (153)

a gyulladást, elõsegíti a sebgyógyulást, megköti a káros gyököket. Különösen az érzékeny, sérültbõr kezelésére alkalmas. Allergia ellen is hat. Növelia bõr ellenálló képességét. Irritált, viszketõ bõrreazonnal hat, csillapítja az ingert.

TartósítókMint láttuk, nincs szükség tartósító anyagra, ha a zsírfázist hûtõben tartjuk és csak annyi krémet keverünk ki, amennyit 1-2 hét alatt elhasználunk.Különösen a lecitin tartalmú krémekkel kell nagyonvigyázni. Ezek szobahõmérsékleten 3-4 napig, hûtõ-ben 8 napig állnak el. Ha nem ujjunkkal, hanemmindig tiszta kanállal vagy spatulával vesszük ki a krémet a tégelybõl, nem szennyezzük romlástokozó baktériumokkal. A tartósítószerekkel mindigprobléma van. Aki tartósítószer nélkül nem tudjamegvédeni krémjét a romlástól, annak néhány elfo-gadható, a bõr által jól tûrt tartósítószert ajánlunk.Ezek nagyon ritkán allergének.

• Heliozimt K Heliotropin benzilalkoholos oldata,bakteriosztatikus és élelmiszer-tartósító. A heliotropin vagy piperonal a skorpióvirágban for-dul elõ, finom kristályú, cukorhoz hasonló anyag,kellemes vaníliaillata van. Mint élelmiszer-aromát ésparfümöt is használják. 10 g krémre egy csepp ele-gendõ, ami egy hónapig tartósít.

• Paraben K Metil- és propilparabén keveréke benzilalkoholban. Élelmiszer-és gyógyszertartósító. A parabének a ter-mészetben is elõfordulnak, egyes rova-rok ezzel védik magukat a penész ellen.A két parabén erõsíti egymást,antimikrobiális hatású, mint a benzil-alkohol. Utóbbi számos illóolaj összete-võje, alig van illata, ezért parfümökbenis alkalmazzák. Sajnos, a parabének az utóbbi évek-ben a gyakori allergének listájára kerültek, ezértcsak elõzetes teszt után használjuk õket.

• Antiranz Olajok tartósítója. E-vitamin, C-vitamin-acetát, citromsav és lecitin keveréke. Élelmiszerek-ben alkalmazzák, különösen margarinban. Az érzé-keny olajokat legjobb, ha vásárlás után rögtön tartósítjuk, 20 g olajba elegendõ 1 csepp tartósító.

Milyen anyag milyen bõrhöz?Normál és enyhén száraz bõr • Tegomuls, Holan • sheavaj, cetzsírpótló • õszibarackmagolaj, man-dulaolaj • kalendula, aloe vera • D-Panthenol • illóolaj: geránium, jázmin, levendula, narancsvirág,rózsa • parfüm • Heliozimt, Paraben K vagy semmi

Száraz bõr • Lamecreme, Fluidlecithin CM,Fluidlecithin Super, Emulsan, Hostacerin • sheavaj,kakaóvaj • olaj: avokádó-, búzacsíra-, makadámia-,

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 149

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (154)

dió-, jojoba- • aloe vera, mályva • D-Panthenol,parlagi ligetszépe, sheavaj nem szappanosíthatórész, E-vitamin, hialuronsav, kollagén • illóolaj: levendula, kamilla, rózsa, ylang-ylang • parfüm •Heliozimt, Paraben K vagy semmi

Érett bõr • Lamecreme, Fluidlecithin CM,Fluidlecithin Super, Emulsan, Hostacerin • sheavaj,kakaóvaj • olaj: avokádó-, búzacsíra-, makadámia-,dió- • orbáncfû, komló • karotinolaj, Gelee Royal,parlagi ligetszépe, avokádó nem szappanosíthatórész, Fibrostimulin, kollagén, Elastin, hialumuko-oldat • illóolaj: rózsa, muskotályzsálya, narancsvi-rág • parfüm • Heliozimt, Paraben K vagy semmi

Zsíros bõr • Tegomuls, Holan • cetilalkohol • olaj:bogáncs-, szõlõmag-, jojoba- • zsázsa, zsurló, zsá-lya, hamamélisz, kamilla, árvácska • Bisabolol,allantoin, D-Panthenol, Gelee Royal, propolis, író-fehérje, E-vitamin • illóolaj: zsálya-, kakukkfû-,bergamott- • parfüm, illóolajok gyulladásra hajla-mos bõrnél • Heliozimt, Paraben K

Allergiás, érzékeny bõr • Fluidlecithin CM,Fluidlecithin Super, Emulsan • sheavaj, kakaóvaj •csak finomított olajok, jojobaolaj • orbáncfû, aloevera • merisztéma-kivonat, E-vitamin • illóolajok:rózsa, narancsvirág, jázmin • semmilyen parfüm •semmi tartósító, illetve elõbb a bõrön kipróbálni

Receptek

Nappali krém normál bõrre, O/V-emulzió

Zsírfázis25 g Tegomuls60 g barackmagolaj

(vagy szójaolaj, napraforgóolaj)

20 g cetzsírpótlóvagy sheadió-olaj

Teljes krém (40 g)10 g zsírfázis30 g deszt. víz

5 csepp Helozimtvagy Paraben K

Hatóanyagok vagy6 csepp Bisabolol (0,2 g) 20 csepp D-Panthenol

11 csepp aloe vera (0,4 g) (50 %-os, 0,8 g)(10-szeres konc.) 1 evõkanál köröm-

2-4 csepp parfüm virág-kivonat (2 g)2-4 csepp parfüm

150 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (155)

Nappali krém száraz bõrre, V/O-emulzió

1. recept

Zsírfázis Teljes krém (30 g)20 g Lamecreme 10 g zsírfázis70 g bogáncsolaj 20 g deszt. víz

5 g cetzsírpótló 5 csepp Heliozimt vagy Paraben K

Hatóanyagok vagy8 csepp aloe vera 1/2 teáskanál köröm-

(10-szeres koncentrátum) virág-kivonat20 csepp D-Panthenol (2 g)

(50%-os, 0,8 g) 2 csepp parfüm2 csepp parfüm

2. Recept

Zsírfázis Teljes krém12 g Emulsan 20 g zsírfázis10 g sheadió-vaj 1 ml E-vitamin-acetát10 g Ceralan 30 g deszt. víz70 g mandulaolaj vagy 1,5 g D-Panthenol

szezámolaj 5 csepp Paraben K1-2 csepp parfüm

Éjszakai krém száraz bõrre, V/O-emulzió

Zsírfázis20 g Lamecreme65 g búzacsíraolaj vagy

jojobaolaj,szezámolaj,kukoricacsíraolaj

5 g sûrítõ(cetzsírpótló vagykakaóvaj,sheadió-vaj)

Teljes krém (30 g)10 g zsírfázis20 g deszt. víz

5 csepp Heliozimt vagyParaben K

Hatóanyagok vagy7 csepp D-Panthenol 1 evõkanál köröm-8 csepp aloe vera virág-oldat (2 g)2-4 csepp parfüm 2-4 csepp parfüm

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 151

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (156)

Nappali krém zsíros, tisztátalan bõrre,O/V-emulzió

Zsírfázis25 g Tegomuls55 g bogáncsolaj vagy

jojobaolaj20 g cetzsírpótló vagy

sheadió-vaj

Teljes krém (30 g)5 g zsírfázis

25 g deszt. víz24 csepp Heliozimt vagy

Paraben K

Hatóanyagok10 csepp Bisabolol (0,3 g)

1 késhegynyi allantoin (0,1 g)1 evõkanál zsázsakivonat (2 g)

Vitaminkrém normál és zsíros bõrre

Zsírfázis2 g Tegomuls2 g Emulsan7 g Ceralan

35 g mandulaolaj

Teljes krém (60 g)20 g zsírfázis

1 g E-vitamin-acetát40 g deszt. víz

2 g D-Panthenol45 csepp A-vitamin-palmitát

5 csepp parfüm7 csepp Paraben K

Pattanásos bõrnél ehhez még:10 csepp merisztéma-kivonat10 csepp Bisabolol

Nappali krém lecitinnel, száraz bõrre,V/O-emulzió

Zsírfázis Teljes krém (30 g)30 g Fluidlecithin CM 10 g zsírfázis30 g növényolaj 20 g deszt. víz10 g kakaóvaj

Hatóanyagok5 csepp kamillaolaj1 késhegynyi allantoin vagy5 csepp Bisabolol5 csepp Heliozimt vagy

Paraben K

152 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (157)

Bébikrém sebes bõrre, víztaszító 85 g szójaolaj10 g Ceralan10 g cink-oxid

5 g talkum (vízmentes, nem kell tartósító)

Vitaminos bébikrém, sebgyógyító20 g mandulaolaj

3 g Emulsan3 g sheadió-vaj3 g Ceralan1 g E-vitamin-acetát

70 g desztillált víz1 g merisztéma-kivonat

1,5 g D-Panthenol10 csepp Paraben K

Samponkeverés házilagA samponok nagyüzemi gyártási folyamata és a tartósság szempontja miatt több, a hajmosásnálnélkülözhetõ anyag kerül ezekbe a készítményekbeis. Ha házilag keverünk hajsampont, mindezeket elkerülhetjük, így készítményünk biztonságosabb ésolcsóbb lesz. Az alapelvek itt is ugyanazok, mint a házi krémnél:• csakis szavatolt tisztaságú, enyhe alapszereket

választunk;

• olcsón és a szükséges mennyi-ségben keverjünk sampont;

• a hajunkhoz legjobban illõsampont készítjük el.

Az általunk választott tenzidekfélszintetikus, növényi vagy állatieredetû, enyhe mosóaktív anya-gok. Ajánlatos legalább kétféletenzidet kombinálni, mert együttkülönösen sokoldalú a tisztító hatásuk, többféleanyagot oldanak és esetleges bõrirritáló hatásuk iscsökken.

Sampon alapanyagok (ajánlott anyagok)• Kollagéntenzid (Lamepon) Fehérjébõl (kollagén-bõl) készült, 30 százalékos mosóaktív anyag, tartó-sítva kerül forgalomba (fenoxietanol és paraben).Enyhe, bõrkímélõ anyag.

• Betain HT Eredetileg a cukorrépából izolált hab-zó anyag. Ma kókuszzsírból készítik, amfoter tenzid,bõrkímélõ, ezért bébisamponokban is alkalmazzák.Ha más tenzidekhez keverik, azok agresszivitásátcsökkenti. Másik megjelölése: Tegobetain L7.

• Glycintensid (Rewoteric) Kiinduló alapanyaga a glicin aminosav, ezt alakítják át gyártáskor kókusz-zsír fölhasználásával amfotér fehérjetenziddé.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 153

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (158)

39 százalékos töménységgel kerül forgalomba, 9 százalék konyhasót is tartalmaz. Savfoka pH8, ezértcitromsavval enyhítik lúgosságát. Ha a sampon nemelég sûrû, csepegtessünk bele egy kis citromlevet.

• Zetesol HT A legerõsebb mosóaktív anyag, lauriléter-szulfát (NLES). A legtöbb gyári sampon fõalapanyaga. 5 százalék betaint tartalmaz, ami enyhíti. Sótartalmú tenzidekkel elegyítve besûrû-södik. Anionos tenzid, 56 százalékos töménységgelkerül forgalomba. A budapesti Zöld Boltban (Bp. V., Vadász u. 29.) kapható. Mi csak ritka eset-ben ajánljuk, nagyon zsíros hajhoz.

• Rewoderm HT Enyhe sûrítõ hatású, a samponokfolyékonysága szabályozható vele. Hogy eldolgoz-hassuk, vízfûrdõben cseppfolyósodásig kell melegí-teni. Nem ionos tenzid, 70 százalék töménységû.

• Sanfteen Cukortenzid, cukor és kókuszzsír alapanyagból készül. Sûrítõ hatású, enyhíti a többi tenzidet, 23 százalékot adunk a samponba.

• Víz Ha van sómentes vagy desztillált vizünk, azthasználjuk, egyébként vezetékes vízzel elegyítsükkészítményeinket. Ez ugyan kemény, de tenzideinkjava része érzéketlen a vízkeménységre.

• D-Panthenol 75 (pantoténsav, a B5-vitaminelõanyaga) Természtes anyag, provitamin, elõfordulélesztõben, májban, rizsben. A haj és a bõr gyorsanfölszívja, növeli a hajszálak vízfelvevõ képességét,

így azok megduzzadnak. Gyulladásgátló és regene-ráló hatása miatt hajsamponokban, bébikrémekben,arcvizekben alkalmazzák.

• Kalweg Citromsav vizes oldata, a preparátumokpH-csökkentésére használjuk. Citromsav néha szu-permarketekben is kapható, készülékekben vízkõeltávolítására is használható.

• Pirocton-olamin (octopirox) Korpásodás ellenihatóanyag, tartósítószer, 1 százalékban adagoljuk.Hatása alaposan kivizsgált, samponokban, testápo-lókban gyakran alkalmazzák. Ügyeljünk a savfokra,mert csak 6-7-es pH-jú samponokban oldódik.

• Parfümök és illóolajok A hajsamponokba ked-venc parfümünkbõl is cseppenthetünk egy-kétcseppet, hogy elfedjük az alaptenzidek szagát. Ám illatosíthatunk természetes növényi kivonatok-kal is: kamilla-, jázmin-, menta-, zsálya-, levendula-stb. fõzettel. (Levendulát sötét hajhoz használjunk).Ekkor tiszta víz helyett a kiválasztott növénybõl fõzött teával hígítjuk tenzidkeverékünket.

• Rögzítõpor HF 64 Vízoldékony, polimér mûgyanta, 60 százalék polivinil-pirrolidinbõl és 40 százalék polivinil-acetátból áll. Természetes haj-rögzítõ anyagot nem sikerült találni. Ezt a porthajspraykben és hajzselékben alkalmazzák. Sûrû folyadék formájában is kapható, amely alkoholbanoldódik jól.

154 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (159)

• Gélképzõ PN 73 Szintetikus anyag, akrilsav ésakrilamid polimer alakja. Víz alapú diszperziós fes-tékeknél is alkalmazzák. Azért vettük föl az anyaglis-tára, mert a bõr jól tûri és nincs természetes anyagmegfelelõje.

Milyen hajhoz milyen anyag?Egészséges haj • minden tenzid • kamilla, hársfavirág • D-Panthenol • Haarquat, Nutrilan, fehérjepor • citromolaj

Száraz fejbõr és haj • Betain, Kollagentensid,Sanfteen • kamilla, hársfavirág, aloe vera, bojtorján-gyökér-olaj • D-Panthenol • Haarquat, Nutrilan, fehérjepor, tejíró-fehérje, Sonöl • levendulaolaj(sötét hajra), citromolaj (szõke hajra)

Száraz hajszálvégek • Betain, Kollagentensid,Sanfteen • kamilla, aloe vera • D-Panthenol •Fluidlecithin, Haarquat, Nutrilan, fehérjepor,jojobaolaj, Sonöl • kamillaolaj

Sérült haj • Betain, Kollagentensid, Sanfteen,Zetesol • kamilla, aloe vera • D-Panthenol •Fluidlecithin, Haarquat, Nutrilan, fehérjepor, tejíró-fehérje • kamillaolaj, citromolaj

Zsíros haj • Glycintensid, Betain, Zetesol • csalán, komló, zsálya, gesztenye, henna, menta,zsurló • proteinpor, Nutrilan, tejíró-fehérje • illóolaj: menta, zsálya, kakukkfû, boróka, cédrusfa

Korpás haj • Glycintensid, Betain, Zetesol • nyírfa, bojtorján • pirocton-olamin, tejíró-fehérje •zsálya, kakkukfû, menta

Receptek

Sampon vékony szálú hajra30 g Kollagentensid30 g Betain HT

4 g Sanfteen10 g Rewoderm HT

100 g forró víz2,5 ml D-Panthenol 751-2 csepp illatszer

Sampon dús hajra4 g Sanfteen

40 g Kollagentensid20 g Betain HT20 g Zetesol

110 g forró víz2,5 ml D-Panthenol 751-2 csepp illatszer

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 155

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (160)

Sampon zsíros hajra40 g Betain HT30 g Zetesol

100 g forró víz10 csepp zsálya-, levendula-, citrom-,

kamilla-, mentaolaj stb.

Sampon szõkített, illetve festett hajra4 g Sanfteen

40 g Kollagentensid40 g Betain HT

6 g Rewoderm HT100 g forró víz2,5 ml D-Panthenol 751-2 csepp illatszer

Sampon igénybe vett hajra6 g Sanfteen

40 g Kollagentensid30 g Gycintensid12 g Rewoderm HT

110 g forró víz2,5 ml D-Panthenol 752,5 ml citromsav

Bébisampon4 g Sanfteen

30 g Kollagentensid20 g Glycintensid20 g Betain14 g Rewoderm HT

120 g forró víz2,5 ml citromsav

156 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (161)

A sampon kikeveréseA samponok keverése jóval egyszerûbb, mint a kré-meké. Melegíteni is alig kell, elegendõ, ha az anya-gokat addig tartjuk vízfürdõben, amíg azok csepp-folyóssá nem válnak. Ha ml beosztású fõzõpoharathasználunk, egy edényben minden hozzávalót ele-gyíthetünk úgy, hogy a pohár oldalán leolvassuk a mennyiségeket. Vízfürdõben melegítsük elõ az összes tenzidet, és külön melegítsünk forróra 100 ml (1 dl) desztillált vagy sószegény vizet. Fõzõ-pohárban keverjük el egymás után a tenzideket,utoljára adjuk hozzá a sûrítõ Rewoderm HT-t. Végül fölhígíthatjuk a forró vízzel és lehûlés közbenkeverjük bele a hatóanyagokat. Tartósítóra nincsszükség, mert a tenzidek már tartósítva vannak. Néhány csepp illatszert is adjunk hozzá, mert e nélkül a sampon kissé kellemetlen alapszagátérezzük. Töltsük ki a sampont használt flakonokba,ajándéknak is kitûnõ.

Hajrögzítõ20 ml 95%-os alkohol

5 ml hajrögzítõ por HF 641 ml D-Panthenol 75

80 ml deszt. vízparfüm

A rögzítõport oldjuk föl az alkoholban, a leg-egyszerûbben úgy, hogy csavaros üvegben rázogat-juk. Ha az összetevõk maradéktalanul föloldódnak,adjuk hozzá a vizet, a pantenolt, néhány csöpp illatszert és ismét jól rázzuk össze. Ha kétszeresmennyiségû rögzítõport (10 ml) veszünk, erõs hajrögzítést kapunk. Újratölthetõ spray-pumpávalfölszórható a hajra.

Hajzselé20 ml 95%-os alkohol2,5 ml gélképzõ PN731 ml D-Panthenol 75parfüm

A hajzselé különbözõ készítmények alapzseléje(Wet-Gel, Styling-Gel, Farb-Gel, Glimmer-Gel), deönmagában is hajrögzítõ hatású. Vízzel is készíthe-tõ, ezt azonban konzerválni kell.

Dezodor és fogpaszta receptekDeo-Roll-on2,5 ml Odex (cinkszappan)40 ml 95%-os alkohol1,5 ml xantan (gélképzõ)60 ml deszt. vízAz egészet csavaros üvegben jól összerázzuk éshasznált golyós dezodoros üvegbe töltjük.

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 157

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (162)

FogpasztaIszapkréta-fogpor

1 g (késhegynyi) mentol2 g (1/2 kávéskanál) szappanpehely

45 g krétapor7 g szorbit

A krétapor csak akkor jó, ha finomra õrölt (2-4 mikron), máskülönben károsítja a fogzomán-cot. Dörzscsészében szétnyomjuk a mentolt, ami a nyálképzést segíti. Hozzákeverjük és szintén por-lasztjuk a kevéske szappant, ami az eloszlást segíti,ezután jöhet a krétapor, végül a kréta ízét ellensú-lyozó édeskés szorbit. Használatkor kiskanállal vagya fogkefe nyelével vigyünk a fogainkra egy kevésfogport, nehogy baktériumokat vigyünk a fogporba.A paszta a szánkban keletkezik, ezért a tartósítót isel lehet hagyni, a száraz por nem romlik. A fogpor-hoz hozzá kell szoknunk: nem a habzás, nem a szín, nem az íz a lényeg, csupán a kevéske dörzs-anyag a fogkefénken. Aki nem szereti a sok veszõd-séget, tiszta krétaport is használhat, ugyanúgy megteszi, ha általában kevés húst, cukrot eszünk ésrendszeresen nyers élelmet rágunk.

158 TESTÁPOLÓ KISLEXIKON

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (163)

Szakirodalom1. ÖKO-Test Frankfurt, 6000 kosm. Inhaltsstoffe,

2000/4

2. ÖKO-Test, Kosmetik von A-Z, über 1900Inhaltsstoffe, 1996

3. Verbraucher – Zentrale Hamburg, KosmetikZutaten-Liste, 1996

4. Tronnier, H., Hautklinik Dortmund, Cremesund sanfte Seifen, Köln, 1986

5. TEST Berlin, 6/2000

6. ÖKO-Test, 10/2000

7. ÖKO-Test, 6/2000

8. Verbraucher Aktuell, Düsseldorf, 1988

9. Greitner, F.: Moderne Kosmetik, Wien, 1986

10. Stüttgen, FU Berlin, Verbr. – Z. B-W: Kosmetik,1988

11. Janistyn, Verbr. – Z. B-W: Kosmetik, 1988

12. Nékám K.: Szépség és allergia; Olaj, szappan,kozmetika, 1999/4

13. KStA Köln, 1987. február 7.

14. Verbraucher Aktuell, 1/1989

15. ÖKO-Test, 4/1986

16. Faber, S.: Naturkosmetik, 1982

17. Daradics L. – Pálinkás J.: Kozmetikai és ház-tartásvegyipari termékekben alkalmazott bõrkí-mélõ, enyhe tenzidek kémiája; Olaj, szappan,kozmetika, 2000/2

18. Verbraucher – Zentrale Hannover: Haaremachen Maerkte, 1988

19. Spinnrad Katalog, 1996

20. WDR-Köln: Hobby-Tip der Hobbythek, Nr. 186(1991), 184, 183, 180, 192, 148, 140, 130

21. Hajdú I.: Kozmetikai Kézikönyv, 1990

22. Nowak, G. A.: Die kosmetische Praeparate

HonlapokÖKO-Test (német nyelvû):

http://www.carechannel.de/oeko/kos/kos.html

CTFA (angol nyelvû):http://www.cir-sufety.org

TESTÁPOLÓ KISLEXIKON 159

27674119 Dr Rozsa Sandor Testapolo Kislexikon - [PDF Document] (164)

DR. RÓZSA SÁNDOR az 1980-as években a kölni Albetus Magnus Egyetemtanársegédje, a német környezetvédõmozgalom aktivistája, a Chemie in Lebensmitteln társszerzõje, amely a környezetkemikáliák bemosódásáttárja föl az élelmiszerekben. Az Energiamenü a szürke (termelési) energiát és a személyesenergiafogyasztás összetevõit tárgyalja.Magyarországon sík- és tartálykollek-torokat épít, a mosóporok ökológikustesztjét a Hogyan mosunk, hogyanmossunk? címû füzetben teszi közzé. Kölnben évekig krémkeverést tanít a népfõiskolákon. Elõkészületben az Ökolabor hulladékból, az Ésszerû ésgazdaságos fûtés és a Szelíd EnergiaÖsvény címû füzete.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 10/07/2023

Views: 5699

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.