Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (2023)

In woon- en werkruimten zijn kunststof ramen niet ongewoon. Om ze goed af te sluiten en niet door te lekken, zijn de constructies voorzien van rubberen afdichtingen, die tijdens bedrijf kunnen krimpen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, en ze hebben lange tijd gediend, moet u weten hoe u de elastiekjes op plastic ramen moet smeren.

De noodzaak om kunststof ramen te smeren

Bij het schoonmaken thuis, vergeten we niet om de dubbele beglazing te reinigen tegen stof en sporen van regen. Niet iedereen vindt echter dat raamonderhoud niet beperkt is tot externe ingrepen. Na verloop van tijd beginnen interne mechanismen en accessoires niet goed te werken, en de reden is de achteruitgang van de kwaliteit van fabriekssmeermiddelen. Droogte leidt tot ophoping van stof van de straat en metaaldeeltjes. Storingen kunnen zichzelf signaleren met piepen, knarsen, klikken, klemmen van de deur. Bij aankoop van een nieuw raam geeft de fabrikant een garantie van 4-5 jaar. Dit is de houdbaarheid van het fabrieksvet. Helaas informeren niet alle verkopers kopers over de noodzaak om preventief werk uit te voeren, en daarom worden situaties op kritieke momenten gebracht. Als u niet op tijd op het probleem reageert, kan het einde triest zijn. Smeermiddel voor kunststof ramen voert de volgende taken uit:

 • vermindert het wrijvingsniveau van metalen elementen, waardoor hun slijtvastheid toeneemt;
 • vergemakkelijkt het sluiten / openen van de kleppen;
 • beschermt tegen roest door een beschermlaag op het metaal te creëren;
 • de rubberen afdichting behoudt zijn elasticiteit, rekt niet uit en zorgt voor de nodige dichtheid van de vleugel.

Alle bewegende en wrijvende elementen en afdichtingen op het kozijn en de vleugel zijn onderhevig aan smering. Op sommige modellen PVC-ramen ziet u de bijbehorende markering met een oliekan. Zo geven fabrikanten een hint over welke elementen gesmeerd moeten worden.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (5)
Smering van kunststof ramen

De situatie wordt gecompliceerd door het feit dat de constructies die zijn geïnstalleerd met het uiterlijk van de eerste PVC-ramen fittingen en bevestigingsmiddelen hebben, die momenteel moeilijk te vervangen zijn. Daarom leidt de slijtage van een of ander element tot een volledige vervanging van het interne mechanisme of de hele eenheid.

Lees ook: Levensduur van kunststof ramen. Hoe is hij echt?


Hoe een oude zegel op een raam of deur van metaalplastic te vervangen

Om de afdichting van een metaalplastic raam of deur te vervangen, kunt u gebruik maken van de diensten van specialisten. Als u geld wilt besparen, kunt u dit zelf doen.

Om dit te doen, heb je nodig: een nieuwe afdichting, siliconenlijm, een pistoolhouder ervoor, een schaar.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (6)

Om de vervanging van de verzegeling zonder incidenten te laten plaatsvinden, moet u zich aan de volgende regels houden:

 1. Met een schaar of schroevendraaier is het noodzakelijk om de oude verzegeling uit de opening te halen en volledig te verwijderen. Deze procedure is vaak niet problematisch. Als het afdichtmiddel al verkruimeld is, is het noodzakelijk om alle kruimels materiaal voorzichtig uit de opening te verwijderen.
 2. De vrijgekomen groeven voor de pakking moeten worden ontdaan van stof en vuil zodat de nieuwe laag van de pakking zo strak mogelijk in de groeven past. Reiniging kan worden gedaan met een vochtige zeepachtige spons. Veeg de groeven na het wassen droog met een droge doek en laat de groeven volledig drogen.
 3. Vervolgens moet je met een pistool lijm op de groeven van het raam of de deur aanbrengen.
 4. De afdichting moet voorzichtig langs de hele omtrek van het raam (deur) in de groeven worden gestoken.
 5. Houd er rekening mee dat het pakkingsharnas moeiteloos langs de groeven moet worden geleid (persen, strekken en andere vervormingen).
 6. Het overtollige deel van het afdichtingsharnas moet gelijkmatig worden afgesneden met een schaar.
 7. De verbinding van de twee uiteinden van de afdichting moet met lijm worden verbonden.

Lees meer over het vervangen van de afdichting in het artikel Hoe vervang ik de afdichting op een kunststof raam.

Bij het vervangen van de afdichting is het noodzakelijk om de afstand langs de omtrek van het raam of de deur nauwkeurig te berekenen. Het is onaanvaardbaar om meerdere stukken harnas te gebruiken. Er mag slechts één afdichtingsvoeg zijn.

Alles in ons dagelijks leven vereist in ieder geval zorg, en de raamafdichting is geen uitzondering. Voer alle noodzakelijke procedures op tijd uit en de metaal-kunststofproducten zullen u verrassen met een hoogwaardige werking en een lange levensduur.Hoe plastic ramen, soorten producten te smeren

Niet alle producten zijn geschikt voor het smeren van ramen. In de uitverkoop vindt u kant-en-klare kits voor de verzorging van plastic blokken, maar hun kosten zijn niet voor iedereen beschikbaar. Het is beter om alles apart aan te schaffen, vooral omdat de helft van dergelijke kits misschien niet bruikbaar is.

Hoe het mechanisme van kunststof ramen te smeren

De volgende producten zijn de beste keuze voor het smeren van raammechanismen:

 • op siliconen gebaseerde producten speciaal gemaakt voor raammechanismen. Wanneer aangebracht op een metalen oppervlak, wordt een dunne, resistente film gevormd. Het glijmiddel is verkrijgbaar in tubes of sprays. Beide opties zijn voldoende;
 • universeel vet, dat dezelfde siliconen bevat. Het is identiek aan het speciale gereedschap, maar het kan niet alleen op Windows worden gebruikt. Het verbruik van geld is minimaal, dus een buis gaat lang mee;
 • smeerolie voor naaimachines of fietsen. Vergelijkbaar met machineolie, maar dan beter schoon te maken. Het is gemakkelijk in gebruik en blijft lang aan de oppervlakte;
 • minerale of synthetische smeermiddelen. Het belangrijkste is om producten te kiezen die geen zuren, agressieve reagentia en schuurmiddelen bevatten.

Het wordt niet aanbevolen om plantaardige vetten, vaseline, schoensmeer te gebruiken voor smering. Dit komt door het feit dat plantaardige oliën een film achterlaten op de mechanismen die heel lang drogen, ongeveer twee weken. Gedurende deze tijd hoopt zich een grote hoeveelheid stof op, wat de werking van de fittingen bemoeilijkt en de slijtage versnelt.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (7)
Soorten producten voor kunststof ramen

Wat kan niet worden gebruikt om de fittingen van kunststof ramen te smeren? Producten die zuren en chemicaliën bevatten, vernietigen het metalen oppervlak, 'eten' de anticorrosielaag op en oxideren de onderdelen. Pistolen en auto-oliën zijn ook niet geschikt. De eerste zijn duur en vervullen geen beschermende functies met betrekking tot ramen. Deze laatste hebben een lage zuiveringsgraad.

Hoe elastiekjes op kunststof ramen te smeren

Ook de zeehonden hebben verzorging nodig. U kunt speciale smeermiddelen kopen, of u kunt het bij de hand liggende gereedschap gebruiken:

 • glijmiddelen op siliconenbasis;
 • siliconen sponzen;
 • apotheekglycerine, maar alleen in pure vorm, zonder cosmetische toevoegingen.

Gebruik geen vaseline en babypoeder. Kies ook geen producten die een oplosmiddel, alcohol en alkali bevatten. Ze zullen de structuur van het rubber vernietigen.

Er is een controversiële mening over het gebruik van WD-40. Sommigen beweren dat het gebruik van een spuitbus een beschermende waterdichte film op het oppervlak zal creëren. Anderen zeggen dat het middel bij lage temperaturen kan verdikken en de werking van raammechanismen kan verstoren. Als alleen dit gereedschap bij de hand is, kan het worden gebruikt om de afdichtingen te smeren.

Lees ook: Onkruid bij het installeren van kunststof ramen - wat te doen?

Uitrusting

Wat kan je doen?

Zoals u kunt zien, is het antwoord op de vraag of het nodig is om het raam te smeren duidelijk - het is noodzakelijk. We moeten dus gewoon een compositie kiezen voor de behandeling van wrijvende oppervlakken en deze correct aanbrengen.Hier moet u heel voorzichtig zijn: het gebruik van de verkeerde olie zal niet alleen de situatie niet verbeteren, maar zal ook leiden tot een toename van de slijtage van de hardware-onderdelen.

Laten we dus eens kijken hoe u kunststof raambeslag het beste kunt smeren:

 1. De ideale optie is een smeermiddel dat specifiek gericht is op het werken met raammechanismen. Het kan worden gekocht als onderdeel van een raamverzorgingsset of afzonderlijk worden aangeschaft. In de regel is de basis van een dergelijk gereedschap siliconen, dat, wanneer het op het metalen oppervlak wordt aangebracht, een dunne en voldoende resistente film vormt. Het smeermiddel is verkrijgbaar in tubes of in sprays, beide opties kunnen worden gebruikt.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (15)

Onderhoudsset voor PVC-constructies: vet voor fittingen, voor een kit, profielreiniger

 1. Multifunctionele siliconenvetten zijn qua samenstelling nagenoeg identiek aan die in de "window" -kits. Een tube of blikje met zo'n samenstelling is zeker niet overbodig op de boerderij, daarom is het zeker de moeite waard om het aan te schaffen. Bovendien is de prijs van het product redelijk en wordt het zo zuinig besteed dat een cilinder meerdere jaren meegaat.
 2. Smeermiddel voor fietsen of naaimachines. In feite is het motorolie, alleen goed geraffineerd. Het wordt eenvoudig aangebracht, hecht goed aan de metalen oppervlakken van de fittingen.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (16)

Zal ook doen!

 1. Mineraal of synthetisch vet voor algemeen gebruik. Iets slechter dan de hierboven genoemde opties, maar ook heel geschikt. Het belangrijkste is dat de samenstelling van het materiaal geen schurende deeltjes, zuren en andere agressieve reagentia bevat.

Als u een standaard smeermiddel gebruikt, hoeft u alleen wat vaker preventief werk uit te voeren en de staat van de wrijvende onderdelen wat zorgvuldiger in de gaten te houden, dat is alles.

Wat mag er niet?

Nu - een paar woorden over welke olie niet kan worden gebruikt om PVC-raambeslag te behandelen:

 1. Plantaardige oliën - olijfolie, maïs, zonnebloem. Na het aanbrengen droogt de olie binnen twee tot drie weken op, nadat gedurende deze tijd een voldoende grote hoeveelheid stof is verzameld. Als resultaat wordt een dichte viskeuze materiaallaag met schurende eigenschappen gevormd op het oppervlak van de fittingen. Uiteraard zullen zowel de weerstand tijdens beweging als de mate van slijtage door wrijving aanzienlijk toenemen.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (17)

Plantaardige olie helpt een week en leidt daarna tot desastreuze gevolgen.

 1. Samenstellingen die kerosine, oplosmiddelen, zuren en andere agressieve componenten bevatten. Als het op het oppervlak van de fittingen terechtkomt, veroorzaakt een dergelijk smeermiddel de vernietiging van de corrosiewerende coating, waardoor de oxidatie van het metaal wordt versneld.
 2. Smeermiddelen voor auto's, vooral die met slechte reinigingsprestaties.
 3. Wapenoliën. Ten eerste is het duur, en ten tweede zijn ze niet allemaal geschikt voor langdurige bescherming van metaal tegen corrosie, dus controleer niet op fittingen!

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (18)

Pistoolsmeermiddelen zijn als yoghurt: niet alle zijn gelijk gemaakt

Hoe heb je het nodig?

Dus we hebben de olie gekozen, laten we nu kijken hoe we deze op de juiste manier met onze eigen handen kunnen aanbrengen.

De instructie is vrij eenvoudig en omvat de volgende reeks acties:

 1. Open de raamvleugel door deze in een draaipositie te zetten. Dit zorgt voor toegang tot alle fittingen.
 2. Verwijder de plastic afdekkingen van de bovenste en onderste scharnieren die het mechanisme tegen stof en vuil beschermen.
 3. Met een borstel met een vrij harde borstel (natuurlijk, synthetisch, geen metaal), reinigen we alle onderdelen van de fittingen van vervuiling (stof + oud vet).

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (19)

Lees ook: Kunststof ramen Mont Blanc (Montblanc). Profiel Montblanc Nord 70 beoordelingen

Schema voor het aanbrengen van de smeermiddelsamenstelling

 1. We nemen alle metalen oppervlakken af ​​met een alcoholdoekje of een schone doek. De inkepingen kunnen worden schoongemaakt door een doek om een ​​tandenstoker of een ander staafje te wikkelen dat lang en dun genoeg is.
 2. Eerst smeren we de scharnieren: twee of drie druppels per scharnier.
 3. Vervolgens druppelen we olie in de gaten van de fittingen.Sommige fabrikanten markeren dergelijke gaten met speciale pictogrammen in de vorm van een olieman, maar als ze er niet zijn, giet u gewoon twee of drie druppels in alle groeven. De overtollige olie zal weglopen en wij zullen het wegvegen!

Breng de olie gedoseerd aan, een paar druppels per keer.

 1. Nu moeten we de olie door het mechanisme verdelen. Open en sluit hiervoor het raam meerdere keren door de scharnieren in alle mogelijke standen te draaien (draaiopening, kantelopening, stapsgewijze ventilatie, microventilatie). In dit geval worden de interne componenten van de fittingen gelijkmatig met vet bedekt.

Selectiecriteria voor raamsmeermiddelen

Raamconstructies moet u verzorgen met hoogwaardige en beproefde middelen. Een slechte kwaliteit van het smeermiddel leidt tot een kortere levensduur van de machine. Let bij het kopen op de regio waar u woont, want sommige producten hebben de eigenschap om bij lage temperaturen te "bruinen".

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (20)
Spuitbus voor het smeren van kunststof ramen

Informeer bij de verkoper in de winkel welk smeermiddel geschikt is voor jouw kunststof raammodel. Kies producten in spuitbussen. Dit is het handigste en meest economische smeermiddel. Door te sproeien kunt u de meest ontoegankelijke delen van het mechanisme bereiken. Het is niet nodig om dure producten te kopen. Ze bevatten vaak componenten die in goedkope smeermiddelen worden aangetroffen, maar ze werken allemaal op dezelfde manier.

Redenen om de verzegeling te vervangen

Als je bijvoorbeeld 5 jaar lang niet voor de afdichting van een metaalplastic raam of deur hebt gezorgd, is het niet langer de moeite waard om het koortsachtig met alle mogelijke middelen te verwerken. Seal care sprays en smeermiddelen zijn in staat om de oorspronkelijke structuur van het materiaal te behouden. Geen enkel middel kan echter een kruimelige, broze, niet-elastische afdichting herstellen.

In dit geval helpt alleen het vervangen van de verzegeling u. U kunt gebruikmaken van de diensten van bedrijven die zich bezighouden met producten van metaal en kunststof. U kunt de verzegeling zelf vervangen.

De eerste tekenen dat een afdichtingswissel nodig is:

 • tocht;
 • slechte geluidsisolatie;
 • de passage van koude door het raam;
 • ijstijd van het raam in de winter;
 • het optreden van condensatie;
 • droogheid en scheuren in het materiaal;
 • het verschijnen van schimmels en schimmels op de afdichting.

Reparatie van een gebroken glaseenheid - oorzaken, oplossingen, preventie. Lees in dit artikel over de keuze voor geluidwerende kunststof ramen.

Wij zorgen voor het buitenoppervlak van het kunststof raam -.

Zelf kunststof ramen smeren

Voor het preventief onderhoud van het raambeslag hoeft u geen specialist te zijn. Om dit te doen, moet u de volgorde van acties kennen en de benodigde materialen bij de hand hebben. Denk eraan om alle sierlijsten van de scharnieren en handgrepen te verwijderen.

Reinigen van kunststof ramen

Voordat u begint met het smeren van de elementen van de raamconstructie, moet u ze grondig reinigen van opgehoopt vuil en stof. De vleugels van het raam gaan wijd open en worden goed geïnspecteerd. Alle beugels, bouten en andere bewegende delen moeten worden schoongemaakt.

Gebruik voor het reinigen een vochtige zachte doek, spons of borstel. De oude vetlaag wordt samen met het vuil verwijderd. Gebruik na het nat zijn een droge doek en veeg alle onderdelen droog. Bij warm weer kunt u het raam zelfstandig laten drogen. Denk eraan om geen afwasmiddel te gebruiken. U kunt WD-40 gebruiken voor metalen elementen. Het frame wordt gewassen met gewoon zeepwater. Gebruik bij uitgehard vuil een harde borstel en let vooral op de voegen tussen de deur en het kozijn.

Fittingen smering

Voordat u met de smeerprocedure begint, moet u weten waar u kunststof ramen moet smeren. Het smeermiddel wordt aangebracht op alle elementen die tijdens het gebruik bewegen. Als het werk met een spuitbus wordt gedaan, wordt het proces aanzienlijk vereenvoudigd. Het is voldoende om het product op een afstand van 3-5 cm te sproeien.Het is noodzakelijk om met olie te smeren door ze op de geleiderails van de producten, alle rotatiemechanismen en groeven te graven. 2-3 druppels zijn voldoende. Gemakshalve wordt olievet in een injectiespuit of kleine olieman gezogen, waarvan de punt naar het mechanisme-element is gericht. Om het smeermiddel goed tussen bewegende delen te laten doordringen, moet de raamvleugel gesloten zijn. Het is beter om meerdere keren in verschillende modi te openen en te sluiten. Hierdoor kan het product zich snel verspreiden in alle onderdelen en deze beter smeren.

Siliconen worden vaak gebruikt om het raam te smeren. Voor de ingreep wordt het blik meerdere keren goed geschud. Het sproeigat is gericht op het te smeren element op een afstand van 3-5 cm. Door op de klep te drukken, laat het middel ongeveer twee seconden ontsnappen. Dit is voldoende om het vet naar binnen te laten dringen. Siliconen in cilinders zijn goed omdat het door de transparantie geen sporen achterlaat op het oppervlak. Na het smeren van alle fittingen, veegt u de druppels smeermiddel weg met een schone doek.

Smering van afdichtingen

Om ervoor te zorgen dat het afdichtingsrubber op het kunststof raam niet uitdroogt en om ervoor te zorgen dat de vleugel goed aansluit, moet het regelmatig worden gesmeerd. Het raam gaat volledig open voordat het wordt gesmeerd, waardoor alle rubberen delen toegankelijk zijn. De kit wordt grondig gereinigd met een borstel van stof, en ook gewassen met een zeepoplossing en volledig laten drogen.

Als smeermiddel worden professionele producten of producten uit het arsenaal van thuis geselecteerd.

Het product wordt op de seals aangebracht en met een wattenstaafje gelijkmatig over het gehele oppervlak verdeeld. U kunt aan het einde kiezen voor vet in een bak met een roller. Het zal voor hen handiger zijn om het product aan te brengen.

De ervaring van mensen

Professionele tools zijn natuurlijk goed. Menselijke ervaring heeft echter aangetoond dat een rubberen afdichting kan worden behandeld met een goedkoper product. Zo'n tool is bij alle glycerine bekend. De nadelen zijn onder meer een lage waterbestendigheid. Maar in het geval van afdichtingen speelt het geen enkele rol: deze elementen van de raamconstructie worden zelden blootgesteld aan langdurige blootstelling aan vocht.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (21)

Glycerine is hoogstwaarschijnlijk een cosmetisch product. Daarom kan het voorstellen om een ​​soort cosmetische crème te gebruiken. Doe dit nooit! Additieven, smaakstoffen en additieven kunnen een uitzonderlijke straf zijn voor rubberproducten.

Over glycerine gesproken. Het moet zelfs tijdens het wassen worden gebruikt. Vertel uw partner hierover!

De frequentie van de procedure voor het smeren van kunststof ramen

De frequentie van smering van PVC-ramen hangt af van de frequentie van hun gebruik. De leefomstandigheden zijn ook van belang. De ramen die naar de weg zijn gericht, worden bijvoorbeeld steeds sneller vuil. Daarom moeten ze vaker worden verzorgd, ongeveer een keer per jaar. Het is beter om kunststof ramen in het vroege najaar of het late voorjaar bij temperaturen boven nul te smeren. Als u tussen de smeerperiodes door vreemde geluiden uit de flappen komt, wacht dan niet op het juiste moment. Aanscherping van de procedure kan de kwaliteit van de fittingen en afdichtingselementen negatief beïnvloeden.

Fittingen smering

Omdat deze fittingen zo grillig zijn, waarom zouden ze dan gesmeerd moeten worden zodat ze "zich goed gedragen"? In feite kan de procedure worden uitgevoerd met gewone machineolie.

Bovendien, wat er ook gebeurt: synthetisch of mineraal. Houd alleen rekening met het feit dat minerale olie bij lage temperaturen stroperiger kan worden.

Lees ook: Energiebesparend glas en dubbele beglazing. Hoe ramen geïsoleerd te maken

Dit is echter hoogstwaarschijnlijk belangrijk wanneer de olie wordt gebruikt in een soort automaatwerk.

Doe-het-zelf smering van kunststof ramen kan op de gebruikelijke manier worden gedaan siliconen olie

... Een mengsel van het type vaste olie - CIATIM is redelijk geschikt.

Belangrijk! Het kunststof raammechanisme mag in geen geval worden gesmeerd met plantaardige of andere biologische oliën. Het effect hiervan is negatief.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (22)

Hoe kunnen de fittingen niet worden gesmeerd en waarom?

Sommige onwetende eigenaren van kunststof ramen streven ernaar raambeslag te smeren met wat onder geen enkele omstandigheid mag worden verwerkt.

Het belangrijkste om te onthouden is dat plantaardige olie geen raamsmeermiddel is. Wanneer de olie opdroogt, vormt zich een plakkerige film op het metalen oppervlak van het raambeslag, waaraan kleine deeltjes steen, zand en vuil zich onmiddellijk beginnen te hechten. Als gevolg hiervan maak je met je eigen handen schuurpapier in het mechanisme. De slijtage van raambeslag zal een nieuw ultrasnel niveau bereiken.

Ook hoef je raambeslag niet te smeren met boter, margarine, schoengel, crème of natuurlijke vaseline. Dergelijke stoffen zullen ook de levensduur van uw ramen aanzienlijk verkorten.

Smering van de kit van kunststof ramen

Het tandvlees moet net zo vaak worden behandeld als het raambeslag. Voor deze doeleinden kan siliconenolie worden gebruikt. Het beschadigt rubber niet, impregneert het goed en geeft elasticiteit. U kunt ook gebruik maken van gewone technische siliconen. Past dit alles niet bij u, dan is er een speciaal smeermiddel voor raamafdichtingen.

Traditionele methoden die worden gebruikt voor zeehonden

Er zijn andere stoffen die kunnen worden gebruikt om afdichtingsgom in kunststof ramen te smeren., bijvoorbeeld glycerine. Het wordt vaak gebruikt door professionele vakmensen. Deze stof kan echter onvoldoende bescherming bieden tegen vocht en wordt na verloop van tijd van de afdichting afgewassen, hetzij bij het wassen van ramen of als het regent.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (23)

Advies: u kunt glycerine in zijn pure vorm gebruiken, maar u kunt geen crèmes gebruiken die het of andere stoffen bevatten, omdat in de handcrème naast glycerine nog andere stoffen zijn die schadelijk zijn voor rubber.

Conclusie: wanneer u beslist hoe u de afdichtingen van kunststof ramen moet smeren, gaat u uit van de prijs, maar het is de moeite waard eraan te denken dat de stoffen die door raamfabrikanten worden aangeboden, van betere kwaliteit zijn dan goedkope tegenhangers. U moet niet besparen op kleinigheden, aangezien het vervangen van elastiekjes in een PVC-raam onmogelijk is en u veel geld en tijd zult moeten besteden aan het vervangen van de afdichtingen.

De juiste werking van PVC-raamconstructies hangt af van regelmatig en correct onderhoud ervan. Na langdurig gebruik hebben de mechanismen smering nodig. Hoe kunststof ramen te smeren om hun levensduur te verlengen en een comfortabele bediening te garanderen.

Verzorgen van rubberen afdichtingen

Ondanks dat moderne kunststof ramen gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en voldoende comfort bieden, zijn ze niet verzekerd tegen beschadiging, slijtage. Dit geldt voor alle elementen van het product, inclusief rubberen afdichtingen. Een onopvallend element beschermt de woning tegen tocht, voorkomt vocht, stof en vermindert straatlawaai. Maar seizoensgebonden temperatuurdalingen, vochtigheid, vuil vernietigen rubberen componenten. Hoe en waarmee de afdichting van kunststof ramen verwerken zodat deze langer meegaat? Hiervoor zijn speciale oplossingen.

Waarom is het nodig om de rubberen afdichting van het raam te smeren?

Raamafdichtingen zijn geïnstalleerd om tocht te elimineren en het binnendringen van het huis te minimaliseren:

 • watersuspensie gevormd tijdens neerslag;
 • straatstof;
 • extern geluid.

Bij de fabricage van raamafdichtingen wordt hoogwaardig rubber gebruikt. Na verloop van tijd begint het echter ook zijn eigenschappen te verliezen en te slijten.

De redenen voor de slijtage van de afdichtingen zijn als volgt:

 • gevoeligheid voor temperatuurverschillen (extern en intern);
 • periodieke blootstelling aan droge hitte in de zomer en natte vorst in de winter;
 • blootstelling aan direct zonlicht en stadsstof.

Omdat de ramen constant worden geopend en gesloten, zijn de afdichtingen erin ook onderhevig aan fysieke slijtage.

Daarom hebben raamrubberafdichtingen herstellende zorg nodig, die voornamelijk bestaat uit het smeren ervan.

Wilt u de juiste PVC-ramen kiezen en deze zelf plaatsen? Lees dit artikel van ons en u zult deze taak met succes aan!

Hoe vaak en waarmee wordt de afdichtingsgom gesmeerd?

Meestal smeert de meester na de installatie zelf al het tandvlees, maar dit gebeurt niet altijd. Het installatieprogramma kan dit vergeten en als u de vensters zelf had geïnstalleerd, had u dit moment onbewust kunnen missen. Het is het beste om de afdichtingen direct te smeren, soms doet de fabrikant dit, maar niet altijd. Het is niet overbodig om de procedure na 6-12 maanden te herhalen: dit zal de structurele elementen helpen beschermen tegen externe invloeden. Feit is dat de beschermende substantie na verloop van tijd wordt afgewassen door regen en wasmiddelen.

Waarom moet u de afdichtingen smeren?

Elastische banden op de ramen dienen niet alleen om de glaseenheid strakker te houden, maar beschermen de kamer ook tegen tocht, de structuur zelf - tegen vocht, stof en ander vuil. Bij de productie van ramen wordt speciaal rubber gebruikt, dat van hoge kwaliteit en duurzaamheid is, maar elk materiaal vereist de juiste zorg.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (24)

Afdichtingen kunnen kwaliteit verliezen door invloeden van buitenaf. Ze worden bijvoorbeeld blootgesteld aan ultraviolette straling, hoge en lage temperaturen met frequente veranderingen. Droogte bij warm weer is schadelijk voor rubber, vocht bij vorst heeft een negatieve invloed. Om het materiaal te beschermen wordt een glijmiddel aangebracht. Het fysieke effect op het materiaal is ook destructief. Dit omvat het drukken van het frame tegen de vleugel. Het rubber rust alleen als het raam helemaal open staat, wat niet vaak gebeurt. Meestal bevindt de afdichting zich in een strak samengedrukte staat.

Zelfs als ze niet zijn vergeten om de afdichtingen uit de fabriek te verwerken, weet dan hoe ze de afdichtingsgom op kunststof ramen moeten smeren, noodzakelijk, aangezien het smeermiddel periodiek moet worden ververst.

Waar worden elastiekjes mee gesmeerd?

Veel raambedrijven bieden speciale materialen aan die kunnen worden gebruikt om thuis elastiekjes op kunststof ramen te smeren.. Dergelijke smeermiddelen zijn verkrijgbaar bij de fabrikanten van kunststof ramen Fenosol, KBE Edel Weiss en anderen. Maar meestal is het onmogelijk om het materiaal afzonderlijk te kopen en moet u een set kopen voor de verzorging van kunststof ramen. Het komt vrij duur uit.

Siliconenvet is veelzijdig. Meestal kost het niet meer dan $ 5, je kunt het bij elke autodealer kopen.

Let er bij het kopen op dat het smeermiddel een opmerking heeft dat het specifiek van toepassing is op rubberproducten. Vergelijkbare materialen worden verkocht voor plastic en zijn niet geschikt voor rubber. Het is een feit dat ze chemische elementen bevatten die rubber kunnen vernietigen, kwetsbaarder maken en de afdichting kunnen beschadigen.

Correct gebruik van rubberen elementen

Het juiste product kopen is niet genoeg - het is belangrijk om de belangrijkste aspecten van de zorg voor rubberen afdichtingen te kennen. De gebruiker dient het onderstaande advies op te volgen:

 • het is noodzakelijk om twee keer per jaar voor de elementen van PVC-ramen van rubber te zorgen - vóór de winter en de zomer;
 • eerst wordt de verzegeling schoongemaakt - afgeveegd met een vochtige doek, spons en vervolgens met een droge doek;
 • als de afdichting bloemblaadjes heeft, worden ze eerst gesmeerd en vervolgens het rubber aan de buitenkant;
 • gebruik bij het gebruik van stroperige producten borstels van verschillende diktes;
 • Nadat het afdichtmiddel is gesmeerd, moet het ongeveer een uur drogen, waarna de raamvleugels kunnen worden gesloten.

Er is geen eenvoudigere manier om de levensduur van PVC-ramen te verlengen dan om rubberen afdichtingen regelmatig te smeren met hoogwaardige alcoholvrije oplossingen.De gebruiker, die jaarlijks slechts 20 minuten besteedt aan het onderhoud van elastische elementen, zal de duurzaamheid van de kunststof structuur meerdere keren verhogen.

Wat gebeurt er als u niet smeert?

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (25)

Eventueel vet droogt na verloop van tijd uit, wat leidt tot mechanische overbelasting van de bewegende metalen onderdelen van de fittingen. De extra belasting op zichzelf vermindert de levensduur van de mechanismen aanzienlijk, om nog maar te zwijgen van het feit dat niet-gesmeerde elementen aan deze belasting worden onderworpen. In de groeven van het frame en de vleugels hopen zich verschillende soorten deeltjes op, waaronder zand en metaalstof (verschijnt bij langdurig gebruik van de fittingen). Deze materialen zijn schuurmiddelen en hebben niet het beste effect op de prestaties van mechanismen en het raam als geheel.

De levensduur van rubberen afdichtingen is ongeveer zeven jaar. In warme, droge klimaten verliezen rubber en polymere materialen hun noodzakelijke elasticiteit nog eerder. Zonder behandeling wordt het rubber snel grover en scheurt het, de dichtheid van de kleppen in de gesloten positie wordt onvoldoende, evenals de energiebesparende eigenschappen van de raameenheid.

In woon- en werkruimten zijn kunststof ramen niet ongewoon. Om ze goed af te sluiten en niet door te lekken, zijn de constructies voorzien van rubberen afdichtingen, die tijdens bedrijf kunnen krimpen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, en ze hebben lange tijd gediend, moet u weten hoe u de elastiekjes op plastic ramen moet smeren.

Verzorgingsproducten voor zeehonden voor huishoudelijk gebruik

Als er geen mogelijkheid is om geïmporteerd geld te kopen, kunt u rondkomen met wat u waarschijnlijk in het dagelijks leven heeft. Onder hen vallen op:

Kleurloze, reukloze stroperige vloeistof. Het wordt gebruikt in de cosmetologie, is een bijproduct van verzeping van vet. Vanuit chemisch oogpunt behoort glycerine tot alcoholen, maar de gebruikservaring zegt dat het veilig is voor PVC-ramen. Het is beschikbaar - in de apotheek kunt u 25 ml van de stof kopen voor 10 roebel. Het slechte nieuws is dat het het rubber zwak beschermt tegen de effecten van neerslag en snel wordt weggespoeld.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (26)

Lees ook: Voors en tegens van athermische voorruit en antireflecterende autoverkleuring

Het verzacht rubber goed, bedekt het met een dichte, kleurloze laag. Het is onoplosbaar in water, daarom is het goed als waterdichtingsmiddel. Vaseline heeft twee nadelen:

 1. Het heeft een lage vorstbestendigheid (-25 graden).
 2. Smelt bij een temperatuur van +27 graden.

Deze stof gaat niet lang mee, maar vaseline is een goed alternatief voor producten die alcohol bevatten. U kunt het bij de apotheek kopen; 75 ml kost 30 roebel.

Waarom zorg voor zeehonden?

Rubberen elementen van PVC-ramen zijn elastisch en bevinden zich langs de omtrek van het dakraam. Door het nauwe contact van de vleugels met het kozijn worden ze dagelijks aan cyclische drukbelastingen blootgesteld.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (27)

Hoe goed het element ook is, na verloop van tijd zal het slijten en zijn functies verliezen. Tijdens de productie wordt, om een ​​onaangenaam moment te vertragen, een smeermiddel voor rubberen afdichtingen gebruikt, die ze omhult met een dunne film.

Na een paar jaar gebruik komt de beschermlaag volledig los en moet de gebruiker het probleem zelf oplossen. Hiervoor moet hij een soort oplossing kopen voor de verzorging van rubberen voorwerpen.

Correcte uitvoering van het smeerproces

Sommige raamfabrikanten geven de smeerpunten rechtstreeks op hun producten of op verkoopdocumenten aan. Bij het ontbreken van deze informatie vindt u hieronder een smeerschema voor de meest voorkomende raamconstructies.

Het onderhoud van een kunststof raam begint met het reinigen van de elementen van stof, vuil en resten van oud smeermiddel. Om dit te doen, moet u de deuren openen, ze afvegen met een doek en afspoelen met warm water. Veeg daarna alle componenten en oppervlakken grondig af met een droog servet of doek. Droog het vocht volledig af door te luchten en begin dan pas met het aanbrengen van het glijmiddel.

Het wordt aanbevolen om droge kunststof oppervlakken te behandelen met een antistatisch middel. Dit zal de hoeveelheid afgezette stof aanzienlijk verminderen en ervoor zorgen dat het smeermiddel langdurig in werkende staat blijft.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (28)

Smering van vergrendelingsmechanismen en fittingen

Bij het voorbereiden van een raam voor het smeren van metalen elementen, wordt het niet aanbevolen om actieve reinigingsmiddelen en oplosmiddelen te gebruiken. Werk kan het beste worden gedaan bij warm, kalm weer, omdat de wind stof, roet en andere verontreinigende stoffen kan meebrengen.

Vet kan het beste worden aangebracht met een injectiespuit. Van een buis of fles om één punt te smeren, het is voldoende om 2-3 druppels materiaal te nemen. Het gebruik van spuitbussen leidt tot een duidelijk overconsumptie van smeermiddel en het binnendringen ervan in aangrenzende gebieden. Alle knooppunten worden in één keer verwerkt.

Hoe kunststof raambeslag goed te smeren (29)

Na het aanbrengen van het smeermiddel moeten de raamvleugels meerdere keren worden geopend en gesloten door ze in elk werkvlak te verplaatsen. Hierdoor wordt het smeermiddel gelijkmatig verdeeld over het gehele oppervlak van metalen onderdelen en assemblages.

Rubberen afdichtingen

U kunt warm zeepachtig water, een spons of een zachte doek gebruiken om het oppervlak van de afdichtingen te reinigen. Na het wassen moet het rubber droog worden geveegd en aan de lucht worden gedroogd. Bij dubbelbladige rubberprofielen wordt eerst het binnenoppervlak gesmeerd en pas daarna het buitenoppervlak.

Voor het aanbrengen van smeermiddelen in bulk wordt een wattenstaafje of gaasje gebruikt, aerosolproducten worden eenvoudigweg opgespoten, dikke stoffen kunnen worden uitgesmeerd met een vinger of een borstel.

Voor de juiste verzorging van rubberen afdichtingen is een behandeling minstens twee keer per jaar vereist.

Wat kan niet worden gebruikt bij het smeren van raamafdichtingen

Allereerst moet u weten dat de rubberen afdichting niet bestand is als deze wordt behandeld met oplosmiddelen of stoffen die alkaliën of alcohol bevatten. Gezien de fouten die gebruikers vaak maken, willen we u apart waarschuwen voor het gebruik van de volgende stoffen:

 • eetbare oliën - het is absoluut onmogelijk om zeehonden ermee te verwerken;
 • vaseline, dat helemaal geen glycerine is. Door de toepassing ervan kan het tandvlees barsten (echte mannen weten dit heel goed!);
 • babypoeder kan de zeehonden uitdrogen.

Onthoud dus dat het PVC-raamrubber onderhoud nodig heeft. Alleen op deze manier is hij in staat om lang genoeg te dienen en effectief het hoofd te bieden aan de taak die hem is toegewezen. Om ervoor te zorgen, moet u altijd die stoffen gebruiken die compatibel zijn met rubberproducten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated: 02/06/2023

Views: 5719

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.